«Το 5χρονο παιδί μου ζητάει σκυλάκι για κατοικίδιο. Να του πάρω;»

«Το 5χρονο παιδί μου ζητάει σκυλάκι για κατοικίδιο. Να του πάρω;»

Οι εικόνες με παιδάκια και ζώα είναι πάντα αξιαγάπητες και μας θυμίζουν τη στενή σχέση που μπορεί να δημιουργηθεί ανάμεσα στο παιδί μας και ένα κατοικίδιο ζώο. Τι συμβαίνει όμως όταν το 5 χρονών νηπιάκι μας επιμένει ξαφνικά ότι θέλει να του πάρουμε σκυλάκι; Μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε το θέμα «παιδί και κατοικίδιο» το ίδιο θετικά με πριν;

Τα παιδιά ενθουσιάζονται με τα ζώα, είτε είναι τα περιστέρια στο πάρκο, ένα μικρό χελωνάκι, ακόμα και με τα ψαράκια στο ενυδρείο. Πόσο μάλλον με ζωάκια που μπορούν να αλληλεπιδράσουν όπως οι σκύλοι και τα γατάκια. Οπότε δεν θα έπρεπε να μας κάνει και τόσο μεγάλη εντύπωση πως ήρθε η ώρα για το νηπιάκι μας να μας ζητήσει έναν τετράποδο φίλο.

Έρευνες μας δείχνουν συνεχώς πόσα οφέλη μπορεί να προσφέρει στο παιδί μια τέτοια συντροφική σχέση και σε πόσα επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει θετικά η συμβίωση με έναν τετράποδο φίλο. Η αρχική επιθυμία του παιδιού για ένα ζώο συντροφιάς έχει ως στόχο το παιχνίδι και την παρέα στην καθημερινότητα. Ένα σκυλάκι για παράδειγμα, φαντάζει στα μάτια του παιδιού σαν ένας φίλος έτοιμος πάντα να συμμετέχει στις παιδικές δραστηριότητες. Αυτή η καθημερινή όμως συναναστροφή προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα εκ πρώτης μπορούν να διακριθούν.

Τα οφέλη ενός τετράποδου φίλου για το παιδί μας

Τα κατοικίδια μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά ειδικά όταν μεγαλώνουν μαζί.  Τα παιδιά μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα, να νοιάζονται ακόμα και να μοιράζονται συναισθήματα και στιγμές με το αγαπημένο τους ζωάκι. 

Είναι όμως εξίσου σημαντικό το παιδί αλλά και οι γονείς να γνωρίζουν και να υπολογίσουν ότι το ζωάκι  δεν είναι ένα παιχνίδι που στην αρχή παίζουμε μαζί του και μετά το παρατάμε. Θέλει υπευθυνότητα και φροντίδα ως ένα ισότιμο μέλος της οικογένειάς μας. Αφού λοιπόν αποφασίσουμε υπεύθυνα να υιοθετήσουμε  ένα ζωάκι το οποίο θα μας χαρίσει ανιδιοτελώς  την συντροφιά του και την αγάπη του, τότε να είστε σίγουροι πως μαζί θα δώσει και στα παιδιά μας κάποια πολύ σημαντικά οφέλη: 

Υπευθυνότητα

Τα παιδιά αποκτούν υπευθυνότητα και ευαισθησία για τους άλλους από μικρή ηλικία. Τα ζώα χρειάζονται συνεχή φροντίδα και τα παιδιά που τα προσέχουν, γίνονται πιο συμπονετικά. Επίσης, αφού μπορούν να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους, μπορούν να προσέχουν καλύτερα τον εαυτό τους.

Αυτοπεποίθηση

Όταν τα παιδιά καταφέρνουν να μεγαλώνουν σωστά τα κατοικίδιά τους, νιώθουν καλύτερα και περήφανα για τον εαυτό τους.

Λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζωάκια, είναι λιγότερο επιρρεπή σε αλλεργίες και άσθμα. Αναπτύσσουν πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ασκηση και παιχνίδι

Ειδικά τα σκυλιά, χρειάζονται άσκηση και παιχνίδι καθημερινά. Τα παιδιά μαθαίνουν να μένουν πιο υγιή και να παραμένουν πιο fit στην ζωή τους όταν ασκούνται καθημερινά με τα κατοικίδιά τους.

Ηρεμία

Τα ζώα τείνουν να δίνουν μια αίσθηση ηρεμίας στα παιδιά. Μερικά παιδιά νιώθουν πιο ήρεμα με τα ζωάκια παρά με τους ανθρώπους. Όπως και οι ενήλικοι, τα παιδιά στρέφονται στα κατοικίδιά τους όταν αισθάνονται θυμωμένα, λυπημένα ή αναστατωμένα.

Ανακούφιση άγχους

Το να έχει κάποιος σκύλο, μπορεί να είναι θεραπευτικό για όλη την οικογένεια. Το παιδί νιώθει μια αίσθηση ασφάλειας. Επίσης, οι σκύλοι, είναι καλοί ακροατές, δεν δίνουν συμβουλές σε ακατάλληλες στιγμές όπως οι άνθρωποι και γενικά εκπέμπουν μια ενέργεια που χαλαρώνει το παιδί και το βοηθάει να έχει λιγότερο άγχος.

Βελτίωση του διαβάσματος

Πολλά παιδιά αισθάνονται καλύτερα όταν διαβάζουν δυνατά στα ζωάκια τους παρά στους ανθρώπους που θα τους κρίνουν. Για να βελτιώσει κάποιος τις ικανότητες του στο διάβασμα, πρέπει να το επαναλαμβάνει δυνατά. Για αυτό και τα παιδιά γίνονται καλύτερα σε αυτό όταν έχουν κατοικίδια.

Μαθαίνει για τις συνέπειες

Το να φροντίζουν τα παιδιά ζωάκια, είναι και ένα υπέροχο μάθημα για τις συνέπειες. Όταν τα ζωάκια δεν φροντίζονται κατάλληλα, θα υπάρξουν συνέπειες και τα παιδιά το κατανοούν εύκολα αυτό.

Μαθαίνει για την δέσμευση

Τα κατοικίδια δεν είναι άψυχα αντικείμενα και τα παιδιά δένονται μαζί τους, είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους. Δεν μπορούν απλώς να τα βάλουν σε ένα συρτάρι και να τα βγάζουν όποτε ενδιαφέρονται. Πρέπει να τα φροντίζουν καθημερινά. Αυτό είναι δέσμευση.

Πειθαρχία

Τα παιδιά αποκτούν καταπληκτική πειθαρχία και έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες. Μαθαίνουν πώς να εκπαιδεύουν, για παράδειγμα, έναν σκύλο και αυτό τους προσφέρει πειθαρχία.

Οι ευθύνες του να έχεις κατοικίδιο στο σπίτι

Σίγουρα τα οφέλη της συμβίωσης με ένα τετράποδο πλασματάκι να είναι πάρα πολλά για το παιδί μας. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι γενικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται, τόσο από τα παιδιά όσο και από τους ενήλικες:

  • Πλένουμε τα χέρια μας μετά την επαφή με το ζώο και, οπωσδήποτε, πριν από το φαγητό.
  • Αποφεύγουμε την επαφή με σωματικές εκκρίσεις του ζώου.
  • Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό το ζώο (πλύσιμο, βούρτσισμα κ.λπ. σε συχνότητα ανάλογη με το είδος).
  • Αν πρόκειται για σκύλο, δεν αμελούμε να τον βγάζουμε βόλτα καθημερινά και φυσικά να μαζεύουμε προσεκτικά τις ακαθαρσίες του από δημόσιους χώρους.
  • Φροντίζουμε να διατηρούμε καθαρό τον χώρο διαμονής του (κλουβί, σπιτάκι, χώρος υγιεινής) και τα προσωπικά του αντικείμενα (πιάτα, κύπελλα).
  • Δεν αφήνουμε το ζώο στον χώρο που ετοιμάζουμε το φαγητό και δεν πλένουμε τα πιάτα του στον νεροχύτη της κουζίνας.
  • Φροντίζουμε για τον εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση και απεντόμωσή του.


Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε αυτό το νέο μέλος της οικογένειας;

Η απόφαση για υιοθέτηση ενός κατοικίδιου, πόσο μάλλον ενός σκύλου, δε θα πρέπει να ληφθεί ως μια παροδική και πρόσκαιρη ικανοποίηση της επιθυμίας των παιδιών. Δεν πρέπει να συγχέεται με την αγορά ενός παιχνιδιού, με το οποίο θα περάσει το παιδί μας την ώρα του. Το κατοικίδιο πρόκειται να γίνει καθημερινός σύντροφος και μέλος της οικογένειάς μας. 

Θα πρέπει λοιπόν να είναι μια απόφαση, που θα παρθεί στην οικογένεια μετά από σοβαρή σκέψη και συζήτηση και αφού συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες, εφόσον δύναται να ξυπνήσει ανισορροπίες στην οικογένεια. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για συλλογική απόφαση και αποδοχή όλων των μελών, αν η φροντίδα του κατοικίδιου θα είναι συλλογική ευθύνη όλων ή αν ο καθένας θα το φορτώνει στον άλλο

Πώς θα διαχειριζόμαστε ως οικογένεια τις δύσκολες στιγμές του κατοικίδιου, π.χ. την ασθένειά του ή τις ακαθαρσίες που θα προκαλεί. Για παράδειγμα μια πολύ αγχώδης με την καθαριότητα μητέρα, που θα παθαίνει κρίσεις θυμού κάθε φορά που το νεαρό σκυλάκι θα έχει «ατυχήματα» στον έλεγχο σφιγκτήρων, μπορεί να προκαλέσει ένταση μεταξύ των γονιών και πιθανόν στεναχώρια και αίσθημα απόρριψης στο ίδιο το παιδί.

Πληροφορίες από paidiatros.com και paidiatros.eu

 

v