«Ο Θρύλος της Μουλάν»: η Ελένη Φανδρίδου μιλά για την παιδική παράσταση της χρονιάς

«Ο Θρύλος της Μουλάν»: η Ελένη Φανδρίδου μιλά για την παιδική παράσταση της χρονιάς

 «Ο Θρύλος της Μουλάν», ένας από τους διασημότερους μύθους παγκοσμίως παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από την παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και την εταιρία Μέθεξις. Η Ελένη Φανδρίδου, που συμμετέχει στην εντυπωσιακή αυτή παραγωγή, εξηγεί στο mama365.gr γιατί δεν πρέπει να τη χάσει κανείς:

Ο Θρύλος της Μουλάν» ένας από τους πιο γνωστούς μύθους και τα παιδιά τον αγαπούν πολύ. Το εισπράττετε αυτό κατά τη διάρκεια της παράστασης;

Ναι, φυσικά το εισπράττω κάθε φορά στο έπακρο. Τα παιδιά παρακολουθούν την παράσταση με τόση αφοσίωση που η αγάπη τους για αυτό που βλέπουν ακτινοβολεί στα πρόσωπά τους. Αυτό είναι που με κάνει να προσπαθώ σε κάθε παράσταση να δώσω το 100 τοις 100 του εαυτού μου πάνω στη σκηνή.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα του έργου και τι θα αποκομίσει ένα παιδί από την παράσταση;

Η παράσταση ξεκινά με τον καταπιεστικό διαχωρισμό των δύο φύλων στην Κίνα που θέλει να είναι τα κορίτσια μόνο για το σπίτι προτρέποντάς τα από μικρά να ασχολούνται με το να μαθαίνουν τις δουλειές του σπιτιού και να είναι όμορφες για να προσφέρουν ευχαρίστηση στους συζύγους τους ενώ τα αγόρια να ασχολούνται από μικρή ηλικία με τις πολεμικές τέχνες.

Η Μουλάν όμως έχει υπερβολική αγάπη προς τον πατέρα της και αυτό είναι που την προτρέπει να σπάσει το κατεστημένο με τον δικό της τρόπο. Και όλα αυτά με βασικά μηνύματα που παρουσιάζονται σε κάθε σκηνή την κατάλληλη ώρα, (το γιν και το γιανκ – ο αρσενικός και ο θηλυκός λαγός) δίνουν το δικό τους στίγμα, βάζοντας το λιθαράκι τους να δώσουν στο παιδικό κοινό θετικά μηνύματα, όπως της αγάπης, της αφοσίωσης, της ισότητας και της νίκης του καλού.

Πόσο απαιτητικό είναι το παιδικό κοινό; Θυμάστε κάποια παιδική αντίδραση που σας έκανε εντύπωση ή σας συγκίνησε;

Λένε ότι το θέατρο βοηθάει την καρδιά να συνδεθεί με το μυαλό. Και στην εποχή μας που έχει μπει η τεχνολογία από μικρή ηλικία για τα καλά στη ζωή μας, την καρδιά την αφήσαμε λίγο στην άκρη. Μία θεατρική παράσταση πόσο μάλλον μία διαδραστική θεατρική παράσταση έρχεται να γεμίσει το κενό αυτό. Το παιδί, ως θεατής απαιτεί να παίξει και αυτό τον ρόλο του. Χειροκροτεί, απαντάει, γελάει, χωρίς δεύτερη σκέψη παίρνει μέρος στην παράσταση όταν του ζητηθεί. Απαιτεί να γίνει ένα με τους ηθοποιούς και με όλον αυτόν τον μαγικό κόσμο που εμφανίζεται μπροστά του.

Θυμάμαι σε μία παράσταση ένα παιδί από τους θεατές παίζοντας τον ρόλο του μικρού στρατιώτη δεν ήθελε με τίποτα να φύγει από την σκηνή και έκανε τα πάντα για να δείξει ότι είναι άξιος πολεμιστής ορθώνοντας το μικρό ανάστημά του μπροστά στον διοικητή και προσπαθώντας να τον αντιμετωπίσει ως πολεμιστής. Δεν θα ξεχάσω το ποσό σίγουρος και έτοιμος για μάχη και συγχρόνως ποσό ικανοποιημένος με την αντίδραση του κοινού, έδειχνε να είναι.

Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το παιδικό και εφηβικό θέατρο;

Το παιδί κι ο έφηβος είναι από τους πιο απαιτητικούς και δύσκολους θεατές. Συγχρόνως, όμως, είναι σε τόσο ευαίσθητη ηλικία που τα ερεθίσματα που δέχεται παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Η μεγάλη μου αγάπη προς τα παιδιά με έκανε να ασχοληθώ με το παιδικό και το εφηβικό θέατρο βλέποντάς το σαν πρόκληση να προσπαθήσω να τα κερδίσω και να τους αφήσω θετικά μηνύματα σε κάθε παράσταση. Σαν άτομο και σαν επαγγελματίας νιώθω έτσι μία μικρή αλλά συγχρόνως τόσο μεγάλη ικανοποίηση που βάζω το στίγμα μου να τα βοηθήσω με τον τρόπο μου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους.

Καθημερινά, γινόμαστε θεατές μιας όλο και πιο βίαιης συμπεριφοράς των μαθητών. Το παιδικό θέατρο μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του σχολικού bullying και της βίας;

Δυστυχώς, η βία και το bullying γίνεται όλο και πιο άγριο μεταξύ των μαθητών. Καθημερινά ακούμε τέτοια περιστατικά που μας προβληματίζουν.

Οι παιδικές θεατρικές παραστάσεις συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού. Το παιδί φεύγοντας από μία «σωστή» παιδική παράσταση πλουτίζει την καρδιά του με αξίες, όπως η ηθική, η δικαιοσύνη, η ομαδικότητα, η κοινωνικοποίηση, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, αλλά και γιατί όχι η διαφορετικότητα. Διαπλάθει σωστά παιδιά, σωστούς εφήβους που με τη σειρά τους γίνονται σωστοί ενήλικες για να μπουν στην κοινωνία με τους δικούς τους όρους και να προσπαθήσουν καταφέρουν να πατάξουν το bullying, την ενδοοικογενειακή βία, την οργή και όλα τα κακά συναισθήματα που μας κατακλύζουν. Το παιδικό θέατρο διαπλάθει σωστούς χαρακτήρες.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμή, βρίσκομαι σε πρόβες στην παράσταση «Ο Παππούς έχει πίεση» της Δήμητρας Παπαδοπούλου, ως βοηθός σκηνοθέτη, η οποία θα ανεβεί στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε σκηνοθεσία του Χρήστου Τριπόδη και παραγωγή της Μέθεξις.

Προς το παρόν δεν έχω κλείσει κάτι άλλο ανακοινώσιμο αλλά το σίγουρο είναι ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολύ ωραία πράγματα και πολύ θέατρο!

*Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Κυριακή στις 11:30 στον Ελληνικό Κόσμο

Προπώληση εισιτηρίων:
Στα ταμεία του θεάτρου (Πειραιώς 254, Ταύρος 177 78)
Ηλεκτρονικά: ΕΔΩ

v