Η μοναδική Κάρμεν Ρουγγέρη μιλά για την παράσταση «Μότσαρτ, ο μαγικός αυλός»

Η μοναδική Κάρμεν Ρουγγέρη μιλά για την παράσταση «Μότσαρτ, ο μαγικός αυλός»

Η Κάρμεν Ρουγγέρη και οι συνεργάτες της, με διαλεχτούς ηθοποιούς – τραγουδιστές, μεταμορφώνουν την όπερα του μοναδικού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, σε ένα Μουσικό Παραμύθι με συναρπαστική πλοκή, παραμυθένια σκηνικά και κοστούμια, έξοχες χορογραφίες, πλημμυρισμένο από τις υπέροχες μελωδίες του συνθέτη.

Γιατί επιλέξατε αυτή την παράσταση; Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που θέλετε να περάσετε στους μικρούς θεατές;

Σκοπός της παιδικής μας σκηνής είναι πάνω απ’ όλα να δίνουμε γνώσεις στα παιδιά μέσα από τις παραστάσεις μας. Το έργο αυτό, κατ’ αρχάς, θα γνωρίσει στους μικρούς μας φίλους τον Μότσαρτ. Από κει και ύστερα, μέσα από την υπόθεση του έργου, τα μηνύματα θέλω να είναι θησαυροί που τα παιδιά θα ανακαλύψουν. Δεν τα ανακαλύπτω, λοιπόν.

Συνήθως τα μικρά παιδιά (τουλάχιστον στη χώρα μας) δεν είναι πολύ εξοικειωμένος με την κλασική μουσική και την όπερα. Πώς αντιδρούν στις υπέροχες μελωδίες  της παράστασης;

Όπως αντιδρούν τα λουλούδια που μετά από μελέτες αποδεικνύει ότι ανθίζουν ακούγοντας Μότσαρτ, δεν θα ανθίσουν τα παιδιά; Ύστερα ο τρόπος με τον οποίον γνωρίζουμε στα παιδιά την όπερα είναι τέτοιος ώστε η παράστασή μας να αποτελέσει ένα σκαλάκι πάνω στο οποίο θα πατήσουν τα παιδιά για να πάνε αργότερα στην όπερα. 

Το τέλος του έργου, βρίσκει τους δυο εχθρούς ενωμένους. Το καλό νικάει το κακό και οι διαφορές λύνονται με αγάπη και όχι με συγκρούσεις όπως συμβαίνει συχνά στην εποχή μας…

Μα αυτό τον σκοπό έχουν τα παραμύθια μας. Να δώσουν τρόπους στα παιδιά να λύνουν ειρηνικά τις διαφορές τους. 

Καθημερινά, γινόμαστε θεατές μιας όλο και πιο βίαιης συμπεριφοράς των μαθητών. Το παιδικό θέατρο μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του σχολικού bullying;

Αυτό προσπαθούμε. Μπορεί να συμβάλλει και αυτό, υπό την προϋπόθεση βέβαια οι γονείς να καταλάβουν πόσο κακό κάνει και η τηλεόραση και τα κινητά αν τα χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα τα παιδιά. 

Πείτε μας δυο λόγια για τους συντελεστές της παράστασης…

Είναι όλοι εξαιρετικοί και τους ευγνωμονώ γιατί υπηρετούν με σεβασμό και πολλή αγάπη τη δουλειά μας.

Ποιες άλλες παραστάσεις θα δούμε από την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη φέτος;

Εκτός από το «Μότσαρτ, ο Μαγικός Αυλός» στο θέατρο Κιβωτός, θα ανεβάσουμε την «Αργοναυτική Εκστρατεία» στο Christmas Theater από 11 Ιανουαρίου 2025 και την «Ομήρου Οδύσσεια» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης από 14 Δεκεμβρίου 2024.

v