Τι είναι η μέθοδος BLW που εφαρμόζουν όλες οι νέες μαμάδες στη διατροφή των βρεφών;

Τι είναι η μέθοδος BLW που εφαρμόζουν όλες οι νέες μαμάδες στη διατροφή των βρεφών;

Δεν μπορεί να μην έχεις τουλάχιστον μία φίλη που το έχει επιλέξει! Το BLW είναι πια στις ζωές πολλών σύγχρονων γονιών και δεν περνάει απαρατήρητο, μιας και σημαίνει ότι θα δεις ένα μωρό 7 μηνών να μασουλάει με τις ώρες ένα αγγούρι ή να πασαλείβεται μόνο του με γιαούρτι -κι αυτό να αποτελεί σταθερά τον τρόπο που τρώει στερεά!

Τι είναι;

Το BLW είναι ακρωνύμια του Baby led weaning, που σημαίνει σε πολύ ελεύθερη μετάφραση «Μωρό που οδηγείται μόνο του προς τον απογαλακτισμό». Κάνει θραύση στη Μεγάλη Βρετανία αλλά προοδευτικά και στις Η.Π.Α. και σημαίνει πρακτικά ότι σ' ένα μωρό από 6 μηνών εισάγουμε τα στερεά στη διατροφή του χωρίς να χρησιμοποιηθεί κουτάλι από τη μαμά ούτε να πολτοποιηθούν οι τροφές.

Το μωρό τρώει χρησιμοποιώντας τα χέρια του τις στερεές τροφές που μπορούν να κοπούν σε μικρά κομματάκια και ο γονέας κάθεται μαζί του μεν, δεν το ταϊζει δε. Οι τροφές δεν αλέθονται ούτε φτιάχονται αλμυροί και γλυκοί πουρέδες όπως συνηθίζεται, αλλά το μωρό μαθαίνει να τρώει αυτόνομα πρώτα με τα χέρια κι αργότερα με μαχαιροπίρουνο.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής θεωρεί τους 6 μήνες κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε το BLW. Το μωρό μπορεί σ’ αυτό το στάδιο να καθίσει, να πιάσει και να κρατήσει αντικείμενα, αλλά και να φτύσει σπρώχνοντας με τη γλώσσα του τις τροφές απ’ το στόμα.

 

Τι προσφέρει αυτή η μέθοδος σύμφωνα με τους ειδικούς; 

To μωρό μαθαίνει να μασάει αρχικά και στη συνέχεια να καταπίνει μόνο του, ελέγχοντας έτσι την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσει, χωρίς πίεση απ’ τον γονιό.

Η μέθοδος βοηθά τα παιδιά από την πρώτη τους κιόλας επαφή με τη στερεά τροφή να εξοικειωθούν με μεγάλη ποικιλία γεύσεων, οσμών αλλά και υφών. Αυτό θα τα βοηθήσει στο μέλλον να αναπτύξουν πιο υγιείς συνήθειες γύρω από το φαγητό, αφού καθορίζουν μόνα τους την ποσότητα και τον ρυθμό κατανάλωσης του φαγητού.

Μειώνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας, γιατί τα μωρά σταματούν να τρώνε όταν έχουν πια χορτάσει, όπως ακριβώς και στον θηλασμό κι όχι όταν η μαμά -ίσως λιγάκι ψυχαναγκαστικά- δώσει η ίδια και την τελευταία κουταλιά.

Βελτιώνονται οι κινητικές τους δεξιότητες και ο συντονισμός χεριού-ματιού.

Η αυτοσίτιση βάζει τις βάσεις για ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση, δίνει μια αίσθηση αυτοκυριαρχίας.

 blw_esot

Τι πρέπει να προσέξεις

Ειδικά στα πρώτα στάδια του BLW οι ώρες του φαγητού είναι περισσότερο ώρες ανακάλυψης και μάθησης. Γι’ αυτό και πρέπει να προσφέρεται γάλα όπως ακριβώς και πριν -αυτό είναι η κύρια πηγή θρέψης του μωρού σας μέχρι να γίνει ενός έτους.

Ο ΠΟΥ προτείνει όταν τα βρέφη ξεκινούν την εισαγωγή τροφών, αυτές να δίνονται σε μικρές, ημιστερεές μερίδες που θα αλλάζουν σε δομή όσο το παιδί αναπτύσσεται, ενώ μετά τους 6 μήνες μπορεί να γίνει εισαγωγή στερεών τροφών σε όλα τα βρέφη. Ο κίνδυνος πνιγμού δεν θεωρείται πιο αυξημένος συγκριτικά με την παραδοσιακή σίτιση, αλλά η γνώση πρώτων βοηθειών είναι πολύτιμη και απαραίτητη για κάθε γονέα!

Σύμφωνα με την παιδίατρο Μαρία Καρυσιανού «Τα περισσότερα μωρά είναι εκπληκτικά επιδέξια στη διαχείριση των φαγητών με τα δάχτυλα, αλλά η δυσκολία κατάποσης είναι πολύ συχνή στις πρώτες μέρες του φαγητού. Είναι ένας φυσιολογικός και αντανακλαστικός μηχανισμός ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσει υγρά μάτια, βήχα ή εκτόξευση. Αν φοβάστε, θα φοβηθεί και αυτό, αλλιώς θα το ξεπεράσει γρήγορα, διότι ο οργανισμός διαθέτει αυτό το ασφαλές αντανακλαστικό. Εάν τρομοκρατηθείτε, τότε μπορεί το παιδάκι σας να το συσχετίσει αρνητικά σε σχέση με τη λήψη τροφής.»

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας, για να αποφασίσετε από κοινού αν το μωρό είναι έτοιμο γι’ αυτό το διατροφικό ταξίδι.

Θεωρήστε δεδομένο ότι η μέθοδος αυτή θα προκαλέσει ένα μικρό χάος γύρω απ’ το μωρό, που -όπως φαντάζεστε- θα λερωθεί πολύ και θα λερώσει ακόμα περισσότερο. Είναι μια μικρή θυσία που θα χρειαστεί να κάνετε.

Προσπαθήστε να ελέγξετε τις έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις σας. To ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια υγιής σχέση με το φαγητό, χωρίς επιπλήξεις, χωρίς πίεση, χωρίς υπερβολικό ενθουσιασμό.

Πώς μπορείς να το εφαρμόσεις;

1.      Το παιδί πρέπει να μπορεί να καθίσει μόνο του στο παιδικό καρεκλάκι χωρίς βοήθεια, να μπορεί να στηρίξει τον λαιμό του και να έχει κάποιες δεξιότητες μάσησης. Αυτό ίσως δεν είναι ακόμα εφικτό στους 6 μήνες, γι’ αυτό πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδιατρό σας για να είστε βέβαιοι.

2.      Οι τροφές πρέπει να είναι ευκολομάσητες και να λιώνουν εύκολα.

3.      Αρχίστε προσφέροντας φρούτα και λαχανικά βρασμένα και κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια, για να μπορεί να το πιάσει το παιδί με ολόκληρη την παλάμη.

4.      Κάποια παραδείγματα στερεών τροφών είναι η μπανάνα, αβοκάντο, βρασμένο καροτάκι, μπρόκολο, κολοκύθι, πατάτα αλλά και γιαούρτι ή μακαρόνια. Γενικά προτιμούνται τα τρόφιμα που έχουν «φυσική λαβή», δηλαδή όσα μπορεί με ευκολία να κρατήσει το μωρό.
v