Μην ξεχνάτε πως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά: απ’ όσο πιο νωρίς και σε όσο πιο μεγάλο βαθμό έχει εκτεθεί ένα παιδί στον ήλιο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσει δερματικά προβλήματα που συνδέονται με την εκτεταμένη ηλιοέκθεση, ακόμα και μετά την ενηλικίωσή του. Αν δεν θέλετε το μωρό σας να εκτεθεί στις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, πρέπει να προσέξετε τα παρακάτω:
Οι απαγορευμένες ώρες
Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι γονείς δεν ρέπει να εκθέτουν καθόλου στον ήλιο βρέφη κάτω των 6 μηνών, επειδή το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο. Εάν το μωράκι σας είναι άνω των 6 μηνών, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11.00 και 16.00. Προτιμήστε να κάνετε τις βόλτες και τις βουτιές σας νωρίς το πρωί ή αργότερα το απόγευμα, που ο κίνδυνος θερμοπληξίας και εγκαυμάτων είναι μικρότερος.
Να θυμάστε ότι το μωράκι σας δεν πρέπει να μένει στον ήλιο πάνω από μία ώρα καθημερινά. Ωστόσο, οι παιδίατροι διευκρινίζουν πως, αν βρίσκεται στον ήλιο τις πολύ πρωινές ή τις απογευματινές ώρες μετά τις 7μμ, τότε μπορεί να απολαύσει άφοβα την παραλία για περισσότερη ώρα.
Το σωστό αντηλιακό
Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη για τα παιδιά όχι μόνο στην παραλία, αλλά και κάθε φορά που βγαίνουν από το σπίτι - αρκεί να είναι αποτελεσματικό και κατάλληλο για την επιδερμίδα τους. Η σειρά παιδικών αντηλιακών BabyDerm Sunscreen από την InterMed είναι ιδανική για την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα. Προσφέρει υψηλή προστασία από την UVA και UVB ακτινοβολία, ενυδατώνει και προστατεύει το παιδικό δέρμα, είναι ανθεκτική στο νερό και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων από τον ήλιο.
Για τις απογευματινές σας βόλτες, το BabyDerm kids 3 in 1 Insect & Sun Protection 50 SPF από την InterMed δεν προστατεύει μόνο από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου, αλλά και από τα τσιμπήματα εντόμων με φυσικό τρόπο, καθώς περιέχει αιθέρια λεβάντας και λεμονόχορτου.
Για είναι αποτελεσματική η δράση του αντηλιακού, πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο (κανόνας που ισχύει, φυσικά, για μεγάλους και μικρούς). Αντίστοιχα, η αντηλιακή επάλειψη πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 15 λεπτά πριν τη βουτιά στη θάλασσα. Επίσης, πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 ώρες, ενώ αν το παιδί βραχεί ή ιδρώσει πολύ τότε η εφαρμογή πρέπει να επαναληφθεί.
Τα κατάλληλα ρούχα
Το καπέλο με γείσο και το μπλουζάκι είναι απαραίτητα αξεσουάρ για τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα ρούχα πρέπει να είναι ελαφριά και να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση δέρματος γίνεται. Θυμηθείτε ότι τα σκούρα χρώματα απορροφούν περισσότερο την ηλιακή ακτινοβολία, γι' αυτό προτιμήστε το λευκό.
Τα βαμβακερά και τα ρούχα με πυκνή ύφανση θεωρούνται τα καταλληλότερα, ωστόσο αν πρόκειται να παραμείνει το παιδί για πολύ στον ήλιο, φροντίστε να προμηθευτείτε ρούχα με προστασία ενάντια στις ακτίνες UV, όπως μαγιό, T-shirts και σορτς για μωρά και παιδιά, τα οποία να προφέρουν 40 SPF. Τέλος, τα μωρά άνω των 12 μηνών, πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου υψηλής απορροφητικότητας.
Ο κίνδυνος της θερμοπληξίας
Εκτός από τα εγκαύματα, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο ενέχει και τον κίνδυνο της θερμοπληξίας, ιδίως σε βρέφη και μικρά παιδιά καθώς η επιφάνεια του σώματός τους είναι μικρότερη απ’ αυτήν των ενηλίκων κι έτσι η θερμοκρασία τους αυξάνεται πολύ ευκολότερα. Κατά την θερμοπληξία, η θερμοκρασία του σώματος απορρυθμίζεται και αυξάνεται προκαλώντας συμπτώματα όπως:
- Πυρετός (ακόμη και χαμηλός)
- Ζαλάδα
- Έντονος πονοκέφαλος
- «Κοκκινίλες»
- Νωθρότητα
- Εμετοί
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της θερμοπληξίας, οι γονείς πρέπει να τηρούν τους βασικούς… καλοκαιρινούς κανόνες ασφαλείας και πρόληψης: να μην εκθέτουν σε υπερβολικές θερμοκρασίες τα παιδιά, να τα ντύνουν με ελαφριά κι ανοιχτόχρωμα ρούχα, να του φορούν αντηλιακό, να πίνουν πολλά υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση και να παίζουν στη σκιά.