«Καλοκαίρι με παιδιά στο σπίτι»: 3 μοντεσσοριανές συμβουλές για να κυλήσουν όλα ομαλά!

«Καλοκαίρι με παιδιά στο σπίτι»: 3 μοντεσσοριανές συμβουλές για να κυλήσουν όλα ομαλά!

Το καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει πολύς ελεύθερος χρόνος και άπειρες δυνατότητες: η μέρα τους μεγαλώνει, οι υποχρεώσεις λιγοστεύουν και, γενικώς, μπορούν να κάνουν ό,τι επιθυμούν και να παίζουν με τις ώρες.

Ως γονείς, είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε το καλοκαίρι τους σε ένα ευχάριστο, αλλά και εποικοδομητικό «ταξίδι» εξέλιξης και ωρίμανσης. Και ποιος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να μας συμβουλέψει γι’ αυτό, παρά η Μαρία Μοντεσσόρι, η αείμνηστη επιστήμονας που άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη παιδαγωγικών μεθόδων και προσεγγίσεων. Ορίστε, λοιπόν, 3 ανεκτίμητες συμβουλές της για ένα ανταποδοτικό καλοκαίρι με τα παιδιά.

Φτιάξτε πρόγραμμα, κι ας είναι καλοκαίρι! 

Δυστυχώς τους καλοκαιρινούς μήνες, με την διακοπή των σχολικών υποχρεώσεων το πρόγραμμα των παιδιών χαλαρώνει σε τέτοιο βαθμό που κυριαρχεί η νωχελικότητα και η παράβαση πολλών κανόνων, καθώς είμαστε περισσότερο ανεκτικοί μαζί τους. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι πρέπει να επαναπαυθούμε! Μπορούμε να φτιάξουμε ένα καινούριο πρόγραμμα-λιγότερο πιεστικό- ειδικά για το καλοκαίρι. Οι πρακτικές της Μαρίας Μοντεσσόρι τονίζουν την σημασία της ρουτίνας και τα τελετουργικά κάθε οικογένειας καθώς προσφέρουν στο παιδί όχι μόνο την σταθερότητα που έχει ανάγκη, αλλά και την αίσθηση του σκοπού, ότι έχουν δηλαδή κάτι να κάνουν.

Δημιουργήστε έναν καθημερινό ρυθμό, ώστε το παιδί να γνωρίζει τι ακριβώς να περιμένει κάθε μέρα. Για παράδειγμα, ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό και έπειτα βγείτε μια μικρή βόλτα. Μετά το μεσημεριανό, μπορεί να ακολουθήσει ένας μεσημεριανός ύπνος και αμέσως μετά παιχνίδια και δραστηριότητες που έχετε την δυνατότητα να κάνετε παρέα με το παιδί. Έπειτα, ακολουθεί το βραδινό και 1-2 ώρες παιχνιδιού ακόμα μέχρι το παιδί να πάει για ύπνο. Μια απλή ρουτίνα όπως αυτή με καθορισμένο χρόνο και συγκεκριμένες ασχολίες, τα βοηθάει να χαλαρώσουν στο νέο τους πρόγραμμα, χωρίς όμως να παραμένουν αδρανή.

Προμηθευτείτε λοιπόν χαρτόνια, μαρκαδόρους και αυτοκόλλητα και φτιάξτε ένα θερινό πρόγραμμα, το οποίο το παιδί θα μπορεί να βλέπει κάθε ημέρα. Για τα σαββατοκύριακα, σχεδιάστε κάτι πιο εντυπωσιακό όπως μια βόλτα σε θεματικά πάρκα, θερινό σινεμά ή θάλασσα.

Βγείτε έξω στη φύση, όσο περισσότερο γίνεται

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να βγείτε έξω απ’ το σπίτι και ν’ αφήσετε τη φύση να γίνει ο «δάσκαλος» των παιδιών. Στην ύπαιθρο, τα παιδιά ακονίζουν τις αισθήσεις και την αντίληψή τους, αλλά και ένα σωρό δεξιότητες, χάρη στα πολλαπλά ερεθίσματα που δέχονται. Κάντε μεγάλες βόλτες σε χώρους πρασίνου ή στην εξοχή (ακόμη και με κακό καιρό), μιλήστε με το παιδί για όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του και φτιάξτε μια γωνιά με φυτά στο μπαλκόνι μαζί με το παιδί, ώστε να κατανοήσει ακόμη πιο βαθιά το πως λειτουργεί η φύση γύρω μας. Όπως έλεγε και η Μαρία Μοντεσσόρι: 

«Πρέπει να μεριμνούμε ώστε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τη φύση, να κατανοήσουν τους νόμους, την αρμονία και την ομορφιά της… έτσι, θα κατανοήσουν και το μεγαλείο των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού».

Φτιάξτε το δικό σας βάζο δραστηριοτήτων

Μία βασική αρχή της μοντεσσοριανής μεθόδου, είναι η ώθηση που δίνεται στα παιδιά να καλλιεργήσουν την ανεξαρτησία τους μέσω της αυτοπασχόλησης. Μέσα από τις παρατηρήσεις πάνω στα παιδιά διαπίστωσε την εσωτερική ανάγκη που έχουν όλα να είναι κύριοι του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας τους, οπότε και θεωρούσε ότι το ιδανικό είναι να παρέχονται στο παιδί ελευθερίες τόσες που να το οδηγούν στο να αισθάνεται αυτόνομο και με αυτοπεποίθηση.

Επειδή όμως οι ημέρες του καλοκαιριού είναι χαλαρές οδηγούν στο να χαλαρώσει και το ίδιο το παιδί. Και είναι λογικό, όταν ένα παιδί περνάει πολλές ώρες στο σπίτι ότι θα βαρεθεί να κινητοποιηθεί. Όσο εύκολη λύση κι αν αποτελούν κάποιες φορές η τηλεόραση, το τάμπλετ ή το κινητό, δεν γίνεται  να απασχολείται μόνο με τις οθόνες. Γι’ αυτό το μοντεσσοριανό σύστημα προτείνει το βάζο των ιδεών: αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να γράψετε σε πολλά χαρτάκια διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια και να τις φυλάξετε μέσα σ’ ένα βάζο. 

Όταν, λοιπόν, ακούσετε την γνωστή φράση «μαμά βαριέμαι», πείτε στο μικρό σας να επιλέξει ένα χαρτάκι από το βάζο και να κάνει ό,τι γράφει όπως για παράδειγμα να μαζέψει τα παιχνίδια του ή να  παίξει ένα παιχνίδι ρόλων με τις κούκλες του. Εκτός από μια διέξοδο από την ανία της καθημερινότητας, το βάζο της βαρεμάρας είναι ένας τρόπος να τα ενεργοποιήσει και να τα κάνει πιο δραστήρια. 

v