«Γονιός τίγρης ή γονιός ελέφαντας;»: τι τύπος μαμάς είσαι σύμφωνα με τους ειδικούς

«Γονιός τίγρης ή γονιός ελέφαντας;»: τι τύπος μαμάς είσαι σύμφωνα με τους ειδικούς

Όλοι ανεξαρτήτως θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, ακολουθώντας το στυλ γονικής μέριμνας που ταιριάζει στον χαρακτήρα, την ιδιοσυγκρασία και τους στόχους που βγάζουμε. Παρόλο που οι γονείς σπάνια υιοθετούμε μόνο ένα στυλ προσέγγισης το οποίο ακολουθούμε κατά γράμμα, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τις αποχρώσεις τους και να καταλάβουμε σε ποιο πλησιάζουμε περισσότερο: 

«Ευγενικός» γονιός 

Τι είναι: Η «ευγενική» γονική μέριμνα είναι από τις πιο δημοφιλής προσεγγίσεις στη γενιά μας και προσανατολίζεται στη θετική ανατροφή, με ενσυναίσθηση, σεβασμό, κατανόηση και αγάπη άνευ όρων. Ο «ευγενικός» γονιός δεν παίρνει αποφάσεις για το παιδί του, αλλά το συμπεριλαμβάνει σε οτιδήποτε το αφορά. Τα όρια είναι αυστηρά, αλλά οι κανόνες λίγοι και ουσιαστικοί. Οι ειδικοί λένε πως, όταν όσο λιγότεροι και πιο σημαντικοί είμαι οι κανόνες, τόσο πιο εύκολο είναι να τους τηρήσει ένα παιδί. 

Ποιοι γονείς το επιλέγουν: Πολλοί γονείς που μεγάλωσαν με αυστηρότητα και στρατιωτική πειθαρχεία, αναζητούν μια εναλλακτική προσέγγιση για τα παιδιά τους. Αντί για τιμωρίες και φωνές, προσφέρουν κατανόηση και επιπτώσεις. Θέλουν τα παιδιά τους να νιώθουν ασφάλεια και ελευθερία, και όχι φόβο ή εξαναγκασμό. 

Γονιός «μηχανή του γκαζόν»

Τι είναι: Ο γονιός «μηχανή του γκαζόν» έγινε viral το 2018 όταν ένας δάσκαλος έγραψε ένα δοκίμιο που καταδίκαζε τη γονική παρέμβαση. Οι συγκεκριμένοι γονείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απομακρύνουν οποιαδήποτε αντιξοότητα ή, χειρότερα, αποτυχία, που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί τους.

Ποιοι γονείς το επιλέγουν: Αυτή η προσέγγιση συνήθως πηγάζει από την επιθυμία να μην δείτε το παιδί σας να «παιδεύεται». Συχνά, οι γονείς νιώθουν πως είναι χρέος τους να λύνουν τα προβλήματα των παιδιών τους, είτε το έχουν κερδίσει  είτε όχι.

Γονιός «ελικόπτερο»

Τι είναι: Είναι ένα στυλ γονικής μέριμνας που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εμπλοκή και υπερπροστασία των παιδιών, λέει στο PS η Alisa Ruby εξουσιοδοτημένη θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας. Αυτός ο τύπος γονέα συνήθως θέλει να έχει τον έλεγχο για οτιδήποτε κάνει, σκέφτεται ή επιλέγει το παιδί του, χωρίς να το αφήνει να κάνει τα δικά του λάθη και πάρει τις δικές του αποφάσεις. Πρόκειται για έναν γονιό που από την πολλή αγάπη του, γίνεται αυταρχικός και ασφυκτικός.

Ποιοι γονείς το επιλέγουν: Συνήθως εφαρμόζεται από γονείς που αγωνιούν να κρατήσουν το παιδί τους ασφαλές και υγιή, φοβούμενοι πως αν δεν είναι συνέχεια από πάνω του θα του συμβεί κάτι κακό. Στην πραγματικότητα, όμως, το βλάπτουν οι ίδιο χωρίς να το καταλαβαίνουν., καθώς δεν το αφήνουν να «μεγαλώσει». 

Γονιός «τίγρης»

Τι είναι: Αναφέρεται στους γονείς που ασκούν έντονη πίεση στα παιδιά τους προκειμένου να έχουν υψηλά επίπεδα επιτευγμάτων, κυρίως σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Η σκληρή αυτή αγάπη στερεί από το παιδί δραστηριότητες που αγαπά (όπως το παιχνίδι με φίλους ή ένα χόμπι), του απαγορεύει «να είναι ο εαυτός του» και, μακροπρόθεσμα, του στερεί την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. 

Ποιοι γονείς το επιλέγουν: Οι γονείς που υιοθετούν αυτή την προσέγγιση, συνήθως αναλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις των παιδιών τους από φόβο μην αποτύχουν. Η αγωνία τους να μεγαλώσουν πετυχημένους ενήλικες, με μια καλή δουλειά και πολλά λεφτά, τελικά μεγαλώνει καταπιεσμένα παιδιά που ακολουθούν... ξένα όνειρα. 

Αυθεντικός γονιός

Τι είναι: Πρόκειται για μια ισορροπημένη προσέγγιση στην ανατροφή των παιδιών, κατά την οποία οι γονείς φροντίζουν, ανταποκρίνονται και υποστηρίζουν τα παιδιά τους, βάζοντας σταθερά όρια. Η αγάπη τους δεν είναι ασφυκτική αλλά ελεύθερη, και αφήνει το παιδί να ωριμάσει και να ακολουθήσει τα όνειρά του μέσα από τα δικά του λάθη, τις δικές του επιλογές και τις δικές του αποφάσεις. 

Ποιοι γονείς το επιλέγουν: Οι γονείς που εφαρμόζουν αυτή την προσέγγιση είναι συνήθως σταθεροί και τρυφεροί. Παρόλο που έχουν υψηλές προσδοκίες, δεν παραλείπουν να επαινούν την προσπάθεια των απιδιών τους, χωρίς να επεμβαίνουν στα «θέλω» τους. Είναι πρώτα γονείς και μετά φίλοι.  

Γονιός «ελέφαντας» 

Τι είναι: Ο όρος “elephant parenting” προστέθηκε στο λεξικό της ανατροφής των παιδιών το 2014, όταν η Priyanka Sharma-Sindhar χρησιμοποίησε τη φράση σε ένα άρθρο της στο The Atlantic για να περιγράψει το δικό της, πιο ήπιο στυλ ανατροφής. Ο σημερινός ορισμός του elephant parenting αναφέρεται σε ένα στυλ ανατροφής που δίνει προτεραιότητα στην ευτυχία και τη συναισθηματική ασφάλεια του παιδιού και που δίνει έμφαση στη ζεστασιά, την ενσυναίσθηση και στην ενθάρρυνση, θεμέλια για μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονιού και παιδιού.

Ποιοι γονείς το επιλέγουν: Οι υποστηρικτές αυτής της γονικής μέριμνας πιστεύουν πως είναι ο ιδανικός τρόπος για να μεγαλώσετε ασφαλή παιδιά με ενσυναίσθηση. Κοινώς, η ευτυχία των παιδιών τους είναι το Α και το Ω της ζωής τους! 

Γονιός «ελεύθερης βοσκής» 

Τι είναι: Σε πλήρη αντίθεση με τα πιο επιβλητικά στυλ γονεϊκότητας, η συγκεκριμένη μέθοδος αποσκοπεί στο να μεγαλώσει ανεξάρτητα και αυτοδύναμα παιδιά. Οι γονείς εμπιστεύονται την αυτονομία των παιδιών τους και τους επιτρέπουν να έχουν περισσότερες ελευθερίες από αυτές που τους επιτρέπει η ηλικία τους. Τα παιδιά αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, κάνουν πολλά λάθη, παίρνουν ρίσκα (όχι πάντα πετυχημένα), καθώς «η άξια ανεξαρτησίας τους θα τους προετοιμάσει για την επιτυχία καθώς μεγαλώνουν».

Ποιοι γονείς το επιλέγουν: Πολλοί θαυμαστές αυτής της γονικής μέριμνας θέλουν τα παιδιά τους να έχουν ισχυρή αίσθηση ανεξαρτησίας. Τα επιβλέπουν ελάχιστα και τα αφήνουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους από πολύ μικρή ηλικία, ακόμα κι αν μερικές φορές κινδυνεύουν.

Πληροφορίες από popsugar.com

v