«Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα...»

«Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω θα...»

Ποιος από εμάς δεν έχει σκεφτεί τι θα άλλαζε στη ζωή του αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω! Είναι μια ιδιαίτερα δελεαστική σκέψη που τροφοδοτεί την ονειροπόλα φύση μας και σε δύσκολες στιγμές μάς κάνει να χαμογελάμε. Τα λάθη, οι δυσκολίες και όσα μας στενοχώρησαν εξαφανίζονται μονομιάς και ο παλιός και νεότερος εαυτός μας ξαφνικά γίνεται πιο ώριμος και πιο αλώβητος.

Για να είμαι ειλικρινής, ελάχιστα πράγματα μετανιώνω από τη ζωή και αν μπορούσα να αλλάξω κάτι, σίγουρα δεν θα ήταν τα δυσάρεστα γεγονότα, καθώς αυτά με σημάδεψαν, με δίδαξαν και με έκαναν πιο δυνατή.

Εφόσον, όμως, μπορώ να φλερτάρω με τη σκέψη της μηχανής του χρόνου θα άλλαζα τα εξής:

Αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω θα άλλαζα μια απόφαση που πήρα στο λύκειο. Είχα την ευκαιρία να σπουδάσω στο εξωτερικό για ένα χρόνο, αλλά την απέρριψα επειδή φοβόμουν να μείνω μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου. Κοιτάζοντας πίσω, μετανιώνω που δεν εκμεταλλεύτηκα αυτή την ευκαιρία να γνωρίσω έναν διαφορετικό πολιτισμό και να διευρύνω τους ορίζοντές μου. 

Μια άλλη στιγμή που θα ήθελα πολύ να ξαναζήσω είναι μια συζήτηση με ένα αγαπημένο μου πρόσωπο. Υπάρχουν φορές που ειπώθηκαν λόγια σε μια στιγμή θυμού ή απογοήτευσης που θα ήθελα να μπορούσα να πάρω πίσω. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα επέλεγα τα λόγια μου πιο προσεκτικά και θα εκφραζόμουν με αγάπη και συμπόνια.

Θα εκτιμούσα περισσότερο τις μικρές στιγμές της ζωής. Μερικές φορές, χανόμαστε τόσο πολύ στην καθημερινότητά μας που ξεχνάμε να απολαμβάνουμε τις απλές στιγμές χαράς, αγάπης και γαλήνης. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα έβρισκα χρόνο να παρατηρώ και να εκτιμώ περισσότερο αυτές τις στιγμές.

Tέλος, θα είχα περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Δεν θα με απασχολούσε τόσο πολύ η γνώμη των άλλων και θα ζούσα χωρίς τα «πρέπει» και τα «μη» που μου τα φόρτωσε με το ζόρι η κοινωνία. Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις πως το μόνο που έχει πραγματικά σημασία είναι να κλείνεις την πόρτα του σπιτιού σου και να είσαι χαρούμενος.

Αν και σίγουρα υπάρχουν στιγμές στη ζωή μου που θα ήθελα πολύ να ξαναζήσω και να αλλάξω, αναγνωρίζω τη σημασία του να ζούμε στο παρόν και να προχωράμε μπροστά.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, αλλά μπορούμε να μάθουμε από αυτό και να εξελιχθούμε ως άτομα. Πραγματικά, αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα τον χρησιμοποιούσα ως ευκαιρία για να αναλογιστώ τις επιλογές και τις πράξεις μου, να μάθω από τα λάθη μου και να προσπαθήσω να αξιοποιήσω στο έπακρο το παρόν και το μέλλον.

v