Για παράδειγμα, ο γονιός τίγρης μπορεί να να οδηγήσει δυο ώρες δρόμο για να πάει το παιδί του στην καλύτερη δασκάλα πιάνου (θετική υποστήριξη), αλλά ταυτόχρονα να του βάζει τις φωνές λέγοντάς του «είσαι μια άχρηστη τεμπέλα που μελέτησες μόνο 4 ώρες, ενώ μπορούσες να μελετήσεις 5» (αρνητική υποστήριξη). Ας πάμε, όμως, να δούμε τι λένε οι ειδικοί:
Τι είναι ο «γονιός τίγρης»
Ο «γονιός τίγρης» είναι ένας όρος που επινοήθηκε στη δυτική κουλτούρα από την καθηγήτρια και μαμά Amy Chua της Νομικής Σχολής του Yale. Αναφέρεται σε ένα στυλ ανατροφής που χαρακτηρίζεται από αυστηρή πειθαρχία, υψηλές προσδοκίες και έντονη εστίαση σε ακαδημαϊκά και εξωσχολικά επιτεύγματα. Οι «γονείς τίγρεις» συνήθως ωθούν τα παιδιά τους να διαπρέψουν ακαδημαϊκά και συχνά απαιτούν την τελειότητα σε διάφορες πτυχές της ζωής τους, σύμφωνα με την Alisa Ruby Bash, PsyD.
Ο ο Robert Keder, MD, παιδίατρος που ειδικεύεται στην αναπτυξιακή συμπεριφορά, σημειώνει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με «γονείς τίγρεις», κατευθύνονται από μικρή ηλικία από τους γονείς τους, καταπιέζοντας τις δικές τους επιθυμίες. «Οι γονείς καθοδηγούν και τα παιδιά πρέπει να ακολουθήσουν τους κανόνες τους διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν τιμωρίες», λέει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οι «γονείς τίγρεις» έχουν υψηλές απαιτήσεις από τα παιδιά τους, αλλά παράγουν επίσης παιδιά που έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις», λέει ο Δρ Keder. Με πιο απλά λόγια, είναι τελειομανής, πιεστικός και ανελαστικός άνευ όρων.
Τα χαρακτηριστικά του «γονιού τίγρη»
Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του «γονιού τίγρη», τα οποία είναι:
Έχει υψηλές ακαδημαϊκές προσδοκίες: Οι γονείς τίγρεις θέτουν εξαιρετικά υψηλά ακαδημαϊκά πρότυπα για τα παιδιά τους, περιμένοντας από αυτά να διαπρέψουν στο σχολείο και να επιτύχουν κορυφαίους βαθμούς.
Επιβάλει ένα απαιτητικό πρόγραμμα: Τα παιδιά που μεγαλώνουν με έναν «γονιό τίγρη» έχουν συνήθως ένα απαιτητικό και αυστηρό καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει εκτεταμένο χρόνο μελέτης και εξωσχολικές δραστηριότητες, με ελάχιστο χώρο για ελεύθερο παιχνίδι, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ή χαλάρωση.
Βάζει αυστηρούς κανόνες: Οι «γονείς τίγρεις» επιβάλλουν αυστηρούς κανόνες και πειθαρχία, με μικρή ανοχή στην ανυπακοή ή τις δικαιολογίες. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από σωματικά ή συναισθηματικά πειθαρχικά μέτρα.
Εστιάζει σε συγκεκριμένες δεξιότητες: Όλοι οι γονείς έχουμε κατά καιρούς μια προτίμηση σε κάποιο άθλημα ή μια τέχνη που θέλουμε να ακολουθήσουν τα παιδιά μας. Ωστόσο, μόνο οι «γονείς τίγρεις» επενδύουν σημαντικό χρόνο και χρήμα ώστε τα παιδιά τους να διαπρέψουν σε αυτά, ακόμα κι αν δεν είναι η πρώτη τους επιλογή.
Τα πλεονεκτήματα της ανατροφής με έναν «γονιό τίγρη»
Σύμφωνα με την παιδίατρο Gina Song, MD, τα παιδιά που μεγαλώνουν μ' αυτό το μοντέλο, μαθαίνουν να είναι πειθαρχημένα και να πιέζουν τον εαυτό τους. Βάζουν υψηλούς στόχους και αναπτύσσουν ισχυρή εργασιακή ηθική. Το αποτέλεσμα είναι πως, μεγαλώνοντας, αποκτούν μοναδικές δεξιότητες και διαπρέπουν στην επαγγελματική τους καριέρα.
Επίσης, πρόκειται για παιδιά που, στην πλειονότητά τους, είναι πολύ ευγενικά. Λένε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», καθώς όλοι αγαπούν ένα παιδί ή έναν νέο που είναι ευγενικός.
Τα μειονεκτήματα της ανατροφής με έναν «γονιό τίγρη»
Ωστόσο, το συγκεκριμένο μοντέλο ανατροφής έχει και αρκετά μειονεκτήματα. Παρά τις καλές προθέσεις των «γονιών τίγρεων», τα παιδιά τους είναι πιο ανήσυχα από τα υπόλοιπα, ενώ οδηγούνται σε υψηλά επίπεδα στρες με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
«Αυτά τα παιδιά έχουν συχνά βιώσει τραύμα και κακοποίηση όταν δεν ήταν υπάκουαν στις απαιτήσεις των γονιών τους», επισημαίνει ο παιδίατρος Δρ Bash, συμπληρώνοντας: «Επίσης, μπορεί να έχουν περιορισμένες ευκαιρίες να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να κάνουν φίλους, καθώς τα προγράμματά τους συχνά κυριαρχούνται από ακαδημαϊκές και άλλες δραστηριότητες», λέει.
Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο μοντέλο γονεϊκότητας, ενδέχεται να βλάψει τη σχέση γονιών και παιδιών, καθώς τα παιδιά αισθάνονται καταπιεσμένα από την αυστηρότητα των γονιών τους.
Πληροφορίες από το Popsugar και το Stories.thriveglobal