Μ. Γαργαλιάνου: «υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να βάλεις όρια χωρίς φωνές και τιμωρίες»

Μ. Γαργαλιάνου: «υπάρχουν πρακτικοί τρόποι για να βάλεις όρια χωρίς φωνές και τιμωρίες»

Η Μάρη Γαργαλιάνου, εισηγήτρια του σεμιναρίου «Πειθαρχεία χωρίς τιμωρία» που διοργανώνει το mama365.gr, μιλάει για τη σπουδαιότητα των ορίων στη διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού. Όρια που πρέπει να μπαίνουν με αγάπη και αποδοχή, και όχι με φωνές και τιμωρίες. Με δεκάδες σεμινάρια και workshops για τις νέες μητέρες (τις σύγχρονες «ηρωίδες» όπως της αρέσει να αποκαλεί) στην πλάτη της, μας δίνει πρακτικούς τρόπους για να γίνουμε καλύτερες μαμάδες: 

Πόσο σημαντικά είναι τα όρια στην παιδική ηλικία και πόσο εύκολο είναι να τα βάλουν οι γονείς;

Η ανατροφή ενός παιδιού είναι ένας διαρκής αγώνας για τους γονείς, μια «full time job», ένα συνεχές σχολείο. Τα όρια, τα οποία παίζουν ρόλο καθοριστικό στην επικοινωνία που χτίζουμε με τα παιδιά μας είναι ένα από τα πιο «hot» ζητήματα που αναδύονται σε συνεδρίες με μαμάδες και όχι άδικα. Όρια σημαίνει ξέρω που ξεκινάει και που σταματά ο ρόλος και ο λόγος μου. Σημαίνει σεβασμός, κατανόηση, υγιής αλληλεπίδραση. Σημαίνει μαθαίνω να μπαίνω στα παπούτσια σου και ξέρω πότε χρειάζεται να βγω. Και από τις δύο πλευρές. Και ο κλήρος της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει για να επιτευχθούν όλα αυτά φυσικά πέφτει στους… γονείς. Συγκεκριμένα στους γονείς που επιλέγουν να μεγαλώσουν υγιή, ανεξάρτητα και με αυτοπεποίθηση παιδιά. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Τίποτα δεν είναι δύσκολο. Το να χτίσεις μια υγιή σχέση με το παιδί σου χρειάζεται προσπάθεια, συνέπεια και ειλικρινή δέσμευση.

Σε ποιους απευθύνεται το σεμινάριο και ποιος είναι ο στόχος του; 

Να ξεκαθαρίσουμε καταρχάς πως όταν κάνουμε λόγο για όρια δεν αναφερόμαστε σε μεθόδους τιμωρίας και σε στρατηγικές για να διαπλάσουμε «παιδιά ρομπότ» που μας ακούνε μηχανικά και κάνουνε ότι τους λέμε. Το σεμινάριο «Πειθαρχεία χωρίς τιμωρία: πρακτικοί τρόποι για να βάλεις όρια στο παιδί χωρίς φωνές και τιμωρίες», απευθύνεται (και μάλιστα αυστηρά!) σε γονείς που θέλουν να χτίσουν μια υγιή σχέση με τα παιδιά τους και να ανακαλύψουν δημιουργικούς και το κυριότερο πρακτικούς τρόπους για να μάθουν να βάζουν τα απαραίτητα όρια. Στόχος του σεμιναρίου είναι να πετύχει τα δύο αυτά μεγάλα ζητούμενα, με έξτρα bonus να καθησυχάσει τους γονείς (ότι τακτικές κι αν ακολουθούν στο παρόν) και να τους παρακινήσει θετικά. Κανείς δε γεννήθηκε με ντοκτορά γονέα…!

Με δύο λόγια, πώς θα βοηθήσει πρακτικά όσους το παρακολουθήσουν;

Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πρόσβαση σε μια πληθώρα εργαλείων που θα τους βοηθήσουν να πετύχουν τον στόχο τους: να καλλιεργήσουν μια υγιή, δυναμική και αυθεντική σχέση με το παιδί τους (μακριά από φωνές και τιμωρίες!). Μέσα από θεωρητικά τεκμηριωμένη γνώση, παραδείγματα και ασκήσεις θα κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της πειθαρχίας αλλά και πως μπορούν να την εμφυσήσουν στο παιδί με δημιουργικούς και ευφάνταστους τρόπους. 

Σύμφωνα με την εμπειρία σας, ποια είναι η Νο1 συμβουλή που θα δίνατε στους νέους γονείς για ασφαλή και χαρούμενα παιδιά;

Όπως σας είπα και λίγο νωρίτερα, κανείς δε γεννήθηκε με ντοκτορά γονέα. Μέσα από περιπτώσεις μαμάδων που δουλεύουμε μαζί, αν κάτι έχω καταλάβει στα χρόνια, είναι ότι η κάθε μητέρα (και ο κάθε πατέρας) κάνουν το καλύτερο μπορούν κάθε δεδομένη στιγμή. Το πιστεύω με όλη μου τη ψυχή αυτό. Εξού και επιλέγουν να συνεργαστούν με κάποιον ειδικό, η παρακολουθούν σεμινάρια, ή διαβάζουν πολύ για να υποστηρίξουν τα παιδιά τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Αν θα έδινα λοιπόν μια συμβουλή στους νέους γονείς που θέλουν να μεγαλώσουν ασφαλή και χαρούμενα παιδιά είναι να απολαμβάνουν το μαγικό ταξίδι τη γονεικότητας λίγο περισσότερο και λίγο λιγότερο να μπαίνουν στη θέση του «δασκάλου». Εν ολίγοις, να είναι πεπεισμένοι από την πρώτη κιόλας μέρα, ότι τα μεγαλύτερα μαθήματα, τελικά, τα παίρνουμε εμείς από τα παιδιά και όχι το αντίστροφο. Τα υπόλοιπα… στο σεμινάριό μας!

v