Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη
Σύμφωνα με τον Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγο Δημητρούλης Εμμανουήλ MSc, δηυσανοχή στη λακτόζη έχει γενετικό υπόβαθρο και οι περιοχές στις οποίες εμφανίζεται συχνότερα είναι η Αφρική, η Ασία καθώς και η Μεσογειακή Ευρώπη. Η συντριπτική πλειοψηφία των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι έχει δυσανοχή στη λακτόζη ή πιστεύει ότι πάσχει από κάποια άλλη εντερική διαταραχή.
Η ένταση των συμπτωμάτων στο γαστρεντερικό σύστημα εξαρτάται από το βαθμό της έλλειψης του οργανισμού σε λακτάση, τό ένζυμο που μεταβολίζει τη λακτόζη (το σάκχαρο που περιέχεται σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα).
Η ποσότητα λακτόζης που δεν μεταβολίζεται παραμένει στο έντερο και δεν απορροφάται, προκαλώντας δυσπεψία, πόνο, αέρια ή διάρροια Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα που πάσχουν από δυσανοχή στη λακτόζη μπορούν να πιούν ένα ποτήρι γάλα χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές.
Τα συμπτώματα
Τα πιο βασικά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι:
- «Φούσκωμα» μετά τα γεύματα που περιέχουν γάλα
- Πόνος στο στομάχι
- Αέρια
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα
Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα συμπτώματα που, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένες συνέπειες του συγκεκριμένου προβλήματος, εμφανίζονται σε συνδυασμό με τα παραπάνω έπειτα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Αυτό είναι οι πονοκέφαλοι, η εξάντληση, η δυσκολία συγκέντρωσης, οι πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, οι άφθες, οι δυσκολίες στην ούρηση και το έκζεμα.
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ιδιαίτερα συχνή και χωρίζεται σε δευτερογενή και σε πρωτοπαθή. Η δευτερογενής είναι πολύ πιο συχνή και εμφανίζεται ανά πάσα στιγμή μετά τα 3 έτη ζωής, δηλαδή μετά τον απογαλακτισμό του παιδιού, οπότε η παρουσία του ενζύμου λακτάση σταδιακά σβήνει από τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου.
Πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε από δυσανοχή στη λακτόζη
Δοκιμάστε να αφαιρέσετε από τη διατροφή σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυριά) για 2 εβδομάδες. Εάν νιώσετε ανακουφισμένοι από τις γαστρεντερικές ενοχλήσεις, επανεισάγετε σταδιακά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, έτσι ώστε να συμπεράνετε σε τι ποσότητες μπορεί να τα ανεχτεί καλά ο οργανισμός σας.
Εξάλλου η δυσανοχή στη λακτόζη μπορεί να διαπιστωθεί και από εξέταση αίματος ή από μέτρηση του υδρογόνου αναπνοής.
Σε κάθε περίπτωση, ο πειραματισμός αναφορικά με την ποσότητα και την ποιότητα γαλακτοκομικών την οποία μπορεί να ανεχθεί ένα άτομο που πάσχει από δυσανοχή στη λακτόζη είναι απαραίτητος, καθώς η πλήρης αποφυγή των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν ενδείκνυται στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής.
Συστάσεις για άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη
- Πίνετε μικρές ποσότητες γάλακτος (150-200 ml) κάθε φορά
- Πίνετε γάλα μαζί με τα γεύματα και αποφεύγετε να το καταναλώνετε χωρίς άλλα τρόφιμα
- Καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή με λιγότερη λακτόζη
- Δοκιμάστε να πιείτε γάλα σόγιας εμπλουτισμένο με ασβέστιο
- Αν δεν μπορείτε να καταναλώσετε επαρκείς ποσότητες γαλακτοκομικών, προσθέστε στη διατροφή σας προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, όπως χυμοί και ψωμί
- Το ελβετικό τυρί και το Cottage cheese έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη και φυσιολογικά η κατανάλωσή τους δεν προκαλεί συμπτώματα
- Διαβάζετε τα συστατικά στα τρόφιμα που αγοράζετε καθώς κάποια, όπως η σκόνη γάλακτος και άλλα παραπροϊόντα των γαλακτοκομικών περιέχουν σημαντικές ποσότητες λακτόζης.
Αναφορικά με την κατανάλωση γιαουρτιού, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά που περιέχονται στο γιαούρτι βοηθούν στο μεταβολισμό της λακτόζης. Ωστόσο, το παγωμένο γιαούρτι φαίνεται να προκαλεί κάποιες γαστρεντερικές δυσλειτουργίες.
Πληροφορίες από iatronet.gr