Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: ένας διαρκής αγώνας γεμάτος δύναμη, αγάπη αλλά και ευθύνη

Παγκόσμια Ημέρα Γονέων: ένας διαρκής αγώνας γεμάτος δύναμη, αγάπη αλλά και ευθύνη

Άρθρο της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα:

Η Παγκόσμια Ημέρα Γονέων θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ το 2012, ως μία συμβολική μέρα αναγνώρισης του κρίσιμου ρόλου τους στην ανατροφή των παιδιών και την κοινωνική ανάπτυξή τους. 

Διαχρονικά, ο ρόλος των γονέων στη ζωή των παιδιών είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα πορεία τους. Είναι οι πρώτοι δάσκαλοι, οι πρώτοι φίλοι και οι πρώτοι υποστηρικτές των παιδιών. 

Οι μόνοι άνθρωποι που από την πρώτη μέρα μέχρι την ενηλικίωση αλλά και πέρα από αυτήν, είναι εκεί για να καθοδηγούν, να στηρίζουν και να αγαπούν ανιδιοτελώς και άνευ όρων. 

Η αδιάκοπη έγνοια τους, η αμέριστη υπομονή τους και η καθημερινή προσφορά τους στην οικογένεια, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της ανατροφής και της ανάπτυξης των παιδιών και φυσικά, της διαμόρφωσης των χαρακτήρων και προσωπικοτήτων τους.

Ένας πολυδιάστατος ρόλος, γεμάτος δύναμη και έμπνευση. Ένας ρόλος που δεν περιορίζεται μόνο στους βιολογικούς γονείς, αλλά περιλαμβάνει κάθε μορφή γονεϊκής φροντίδας. Ανάδοχοι γονείς, θετοί γονείς, γονείς καρδιάς, που προσφέρουν  στα παιδιά μια δεύτερη ευκαιρία για μια πλήρη και ευτυχισμένη ζωή.

Η γονεϊκότητα άλλωστε, είναι μια πολύπλευρη εμπειρία, γεμάτη προκλήσεις, θυσίες αλλά και αμέτρητες στιγμές χαράς. Και αυτό γιατί η ουσία του όρου, έγκειται στην αγάπη και την αφοσίωση.



Με το πέρασμα των χρόνων, ο ρόλος τους προσαρμόζεται, μεταβάλλεται, μα πάντα παραμένει σταθερός ως προς τις αξίες που πρεσβεύει. 

Στη σημερινή εποχή, ίσως και περισσότερο από ποτέ, οι έντονοι ρυθμοί ζωής, οι προκλήσεις της καθημερινότητας και οι αυξημένες υποχρεώσεις, καθιστούν την ενδυνάμωση των γονέων επιβεβλημένη. 

Με ένα υποστηρικτικό πλαίσιο που εστιάζει στον πυρήνα των αναγκών τους και προσεγγίζοντας με απόλυτο σεβασμό τον απαιτητικό τους ρόλο, ενισχύουμε και εμπλουτίζουμε συνεχώς, τις πολιτικές μας.

Αυξάνοντας το επίδομα γέννησης στον ιδιωτικό τομέα, αυξάνοντας το αφορολόγητο για τις οικογένειες με παιδιά, επεκτείνοντας την άδεια μητρότητας και αποκαθιστώντας μία μεγάλη αδικία που αφορούσε σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, οι οποίες πλέον δικαιούνται και λαμβάνουν επίσης, επίδομα μητρότητας. 

Αναγνωρίζοντας τον ισότιμο ρόλο του πατέρα, με τη θέσπιση –για πρώτη φορά- της άδειας πατρότητας και τη μεταβίβαση της άδειας μητρότητας.

Μεριμνώντας και υλοποιώντας πολιτικές που θα διευκολύνουν την καθημερινότητα των γονέων, μέσα από την αύξηση των vouchers  για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα φτάσει στα 360 εκ. ευρώ για να μην μείνει κανένα παιδί εκτός αλλά και το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» που στοχεύει στην εξισορρόπηση οικογένειας και καριέρας.

Η υποστήριξη των γονέων βρίσκεται στον πυρήνα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό. Ένα συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο του, που επιδιώκει να δώσει κίνητρα για τη δημιουργία οικογένειας και να παράσχει οικονομική και κοινωνική ασφάλεια που χρειάζονται οι γονείς.

Η επένδυση άλλωστε, στην οικογένεια είναι επένδυση για το μέλλον της κοινωνίας μας αλλά και την ευημερία της πατρίδας μας.

Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα
Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας
Βουλευτής Ιωαννίνων 
Παιδίατρος

v