Είμαστε πάντα... ένα βήμα πίσω!
Όσο κι αν προσπαθούμε να προγραμματίσουμε τη μέρα μας, είναι πολύ δύσκολο να τα προλάβουμε όλα στην ώρα του. Ακόμα κι αν απλώσουμε το πλυντήριο από το βράδυ (για να μην το έχουμε το πρωί), ετοιμάσουμε το φαγητό για την επόμενη και φτιάξουμε ολόκληρο το πλάνο των παιδιών, πάντα κάτι απρόοπτο θα προκύψει και θα μας καθυστερήσει. Τελικά, θα βρεθούμε να τρέχουμε στον αυτοκινητίδρομο αγχωμένες, καθώς θα είμαστε τουλάχιστον 20 λεπτά αργοπορημένες για το επόμενο ραντεβού, απατώντας παράλληλα ερωτήσεις όπως «πώς γίνονται τα μωρά» ή «γιατί η γη είναι στρογγυλή».
Είμαστε συνέχεια κουρασμένες
Τα περισσότερα βράδια, αφού πέσουν για ύπνο τα παιδιά, είμαστε ήδη εξαντλημένες αλλά η μέρα συνεχίζεται. Μας περιμένουν ακόμα αρκετές δουλειές μέχρι να κοιμηθούμε, όπως να τακτοποιήσουμε τα πεταμένα παιχνίδια, να καθαρίσουμε τον νεροχύτη και να προετοιμαστούμε για την επόμενη μέρα.
Τα πλυντήρια δεν σταματάνε ΠΟΤΕ!
Όσα ρούχα κι αν πλύνεις σήμερα, πάντα θα υπάρχουν άλλα τόσα άπλυτα αύριο. Μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία χωρίς τέλος που, κάποια στιγμή, σε κάνει να τη σιχαίνεσαι. Πλύνε, άπλωσε, δίπλωσε, σιδέρωσε, ξανά και ξανά και ξανά. Πόσο ν' αντέξεις;
Ακούμε συνέχεια «μαμά πεινάω!»
Κάθε πρωί ετοιμάζεις ένα χορταστικό πρωινό, κι έπειτα ένα θρεπτικό γεύμα με την ελπίδα να μείνει και για το βράδυ. Ωστόσο, το φαγητό δεν είναι ποτέ αρκετό καθώς τα παιδιά πεινάνε κυριολεκτικά όλη τη μέρα! Τα ενδιάμεσα σνακς είναι δεκάδες, μέχρι που τα φρούτα τελειώνουν, η μαγειρική σου φαντασία εξαντλείται και ταΐζεις τα παιδιά με μπισκότα και κρουασάν. Ακολουθούν οι ενοχές.
Δεν μας επιτρέπεται ούτε να αρρωστήσουμε!
Όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι άρρωστα τα φροντίζεις και περνούν τις μέρες τους ξαπλωμένοι μέχρι να αναρρώσουν. Όταν αρρωσταίνεις εσύ, κάνεις τα πάντα σαν να μην ήσουν άρρωστη, γνωρίζοντας πως αν δεν το κάνεις, το σπίτι (μάλλον) θα ρημάξει και θα μείνουν όλοι νηστικοί.
Είμαστε οι καλύτεροι σοφέρ
Ακόμα κι αν θες να ξαποστάσεις λίγο μέσα στη μέρα, είναι πρακτικά αδύνατο καθώς πρέπει να πας τα παιδιά στο γιατρό, στα αγγλικά, στο μπαλέτο, στο ποδόσφαιρο, στο παιδικό πάρτι ή στο πάρκο για να παίξουν. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες είναι υπέροχες για τα παιδιά, αλλά εσένα σε εξαντλούν!
Διαβάζουμε τα παιδιά
Όταν τα παιδιά είναι μικρά, πρέπει ο γονιός να είναι δίπλα τους για να μάθουν να μελετούν σωστά τα μαθήματά τους. Όταν μεγαλώσουν λίγο, πρέπει ο γονιός να έχει στον νου του τα μαθήματα που πρέπει να διαβάσει το παιδί και να ελέγχει ότι δεν έχει ξεχάσει τίποτα. Επίσης, χρέος του γονιού είναι να βοηθά τα παιδιά στις επαναλήψεις, ώστε να εμπεδώσουν όσο έμαθαν και να μην δημιουργηθούν μαθησιακά κενά. Και μαντέψτε ποιος γονιός επωμίζεται τις περισσότερες φορές αυτές τις ευθύνες...
Κάνουμε τα πάντα και συμφέρουμε
Δεν έχει σημασία αν μια μαμά εργάζεται ή όχι. Οι ευθύνες είναι πάντα περισσότερες από του μπαμπά, ακόμα κι όταν αυτός καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να συμμετέχει σε όλα. Για παράδειγμα, μια μαμά ξέρει πάντα που βρίσκεται αυτό που ψάχνεις, πότε πρέπει να πάει το παιδί στον γιατρό, τι δώρο πρέπει να αγοράσει για το επόμενο πάρτι, πότε η κόρη έχει διαγώνισμα στην ιστορία ή ο γιος εκδήλωση στο κουνγκ φου. Με λίγα λόγια, το μυαλό της είναι συνέχεια γεμάτο με δεκάδες πληροφορίες και, συχνά, το άγχος εκτοξεύεται στον ουρανό.