8 αθώα ψέματα που νόμιζες ότι δεν θα πεις ποτέ στο παιδί σου, αλλά… τα λες!

8 αθώα ψέματα που νόμιζες ότι δεν θα πεις ποτέ στο παιδί σου, αλλά… τα λες!

Τα ψέματα που λένε οι γονείς στα παιδιά είναι αρκετά και κρατούν πολλές γενιές πίσω! Κάποια είναι «αθώα», κάποια αστεία και κάποια βλαβερά για την ψυχούλα των παιδιών. Ωστόσο, τα έχουμε κληρονομήσει από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες μας και, όσο κι αν είχαμε υποσχεθεί πως δεν θα τα πούμε ποτέ, τα λέμε και τα ξαναλέμε!

Δεν έχουμε άλλα γλυκά στο σπίτι, θα αγοράσουμε αύριο πάλι

Μπορεί το πιο ψηλό ντουλάπι του σπιτιού (ξέρεις, αυτό που το παιδί δεν το φτάνει ούτε με καρέκλα) να είναι γεμάτο με σοκολάτες, πατατάκια, μπισκότα και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τις νυχτερινές λιγούρες, αλλά αυτό το ξέρεις μόνο εσύ. Το παιδί, που έχει καταναλώσει ήδη τη μέγιστη ημερήσια δόση ζάχαρης, δεν χρειάζεται να γνωρίζει για τους σοκολατένιους θησαυρούς που κρύβεις πίσω από τα μακαρόνια. Είναι για το καλό του (και για να μείνουν περισσότερα γλυκά σε σένα)! 

Αν δεν φας όλο το φαΐ σου, δεν θα μεγαλώσεις

Το συγκεκριμένο ψέμα έχει τις ρίζες του στα πολύ παλιά χρόνια! Το έλεγαν οι προγιαγιάδες μας, οι γιαγιάδες μας, οι μαμάδες μας, και ώρα το λέμε και εμείς. Μεταξύ μας, όμως, δεν είναι εντελώς ψέμα. Παρόλο που το παιδί θα συνεχίσει να μεγαλώνει ακόμα κι αν δεν φάει όλο του το φαγητό (ή αν τρώει συνέχεια ανθυγιεινά σνακς), δεν θα μεγαλώσει σωστά. Ως γνωστόν, ένα παιδί στην ανάπτυξη χρειάζεται συγκεκριμένες ποσότητες φαγητού και τροφές από όλες τις διατροφικές ομάδες για να γίνει γερό και υγιές. Βέβαια, δεν θα συμβεί κάτι κακό αν αφήσει και μια μπουκιά στο πιάτο, αλλά τέλος πάντων. 

Το αυτοκίνητο δεν ξεκινάει αν δεν βάλουμε όλοι ζώνη 

Αγαπημένο ψέμα που το χρησιμοποίησα τόσες πολλές φορές, μέχρι που (σχεδόν) το πίστεψα! Ωστόσο, είναι από τα «καλά» ψέματα που όχι μόνο σώζουν ζωές, αλλά γίνονται συνήθεια. Πλέον, κανείς στην οικογένεια δεν διανοείται να μπει σε αμάξι (οποιοδήποτε αμάξι!) χωρίς να βάλει ζώνη. Είναι η πρώτη κίνηση μας και γίνεται μηχανικά. Άξιζε η αμαρτία... 

Φυσικά και υπάρχει Άγιος Βασίλης

H υπόθεση «Άγιος Βασίλης» είναι ένα δύσκολο task για τους γονείς. Όσο τα παιδιά είναι μικρά και το παραμύθι του Αι Βασίλη είναι γεμάτο αστερόσκονη, δώρα και ανιδιοτελή αγάπη, ζεις μαγικές στιγμές μαζί τους. Όσο μεγαλώνουν και η αλήθεια αρχίζει να αποκαλύπτεται, όμως, τα πράγματα δυσκολεύουν. Το ένα ψέμα φέρνει το άλλο, μέχρι που δεν ξέρεις πώς να δικαιολογηθείς! Στην καλύτερη περίπτωση το παιδί δέχεται αδιάφορα πως τελικά δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης (βαθιά μέσα του γνώριζε από την αρχή ότι του έλεγες ψέματα), και στη χειρότερη βρίσκεσαι με ένα παιδί που κλαίει και σου κρατάει μούτρα για μέρες επειδή το κορόιδεψες για κάτι τόσο σημαντικό (όπως έκανε η κόρη μου ας πούμε...). 

Δεν ξέρω να φτιάχνω παζλ, πήγαινε στον μπαμπά που ξέρει 

Φυσικά και ξέρεις να φτιάχνεις παζλ, να παίζεις επιτραπέζια, να λύνεις απλές ασκήσεις μαθηματικών ή να βοηθάς το παιδί να βάλει σωστά τα παπούτσια του, αλλά ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ να το κάνεις! Μεταξύ μας, όταν περνάνε όλα από τα χέρια σου, θες να ξεφορτωθείς μερικές ευθύνες και να τις πασάρεις στον μπαμπά... Ωστόσο, την επόμενη φορά που θα κάτσεις μαζί του για να φτιάξετε ένα παζλ, το ψέμα σου θα αποκαλυφθεί. Να είσαι έτοιμη για άβολες ερωτήσεις. 

Ξύπνα, είναι 8.00. Σε λίγα λεπτά χτυπάει το κουδούνι!

Αυτό το αθώο ψεματάκι το κληρονόμησα από τη γιαγιά μου και, προς μεγάλη μου έκπληξη, ανακάλυψα πως το λένε σχεδόν όλες οι μαμάδες! Μπορεί η ώρα να είναι 7:15, αλλά εσύ, ως σωστός κηδεμόνας, πρέπει να πεις στο παιδί σου (καθώς του τραβάς τα σεντόνια και του ρίχνεις νερό στο πρόσωπο για να ξυπνήσει) πως είναι 8:00! Είναι η μόνη σου ελπίδα να είστε στο σχολείο στην ώρα σας. Βέβαια, μετά από λίγο καιρό τo ψέμα σου παύει να λειτουργεί, καθώς το παιδί έχει καταλάβει το κόλπο σου. Έτσι, πρέπει είτε να εφεύρεις ένα νέο ψέμα είτε να μάθεις στο σπλάχνο σου να είναι υπεύθυνο. 

Τα μαγαζιά (η παιδική χαρά κοκ) είναι κλειστά σήμερα

Στην προσπάθειά σου να αποφύγεις έναν ενδεχόμενο καβγά ή ένα tantrum του παιδιού που θέλει σώνει και ντε να πάει στην παιδική χαρά ή στο παιχνιδάδικο της γειτονιάς, του λες ψέματα και ρίχνεις την ευθύνη αλλού. Μη φοβάσαι, δεν σε κρίνουμε! Για την ακρίβεια, δεν έχουμε το δικαίωμα να σε κρίνουμε γιατί το έχουμε πει κι εμείς αυτό το ψέμα! 

Αν δεν έρθεις τώρα, θα φύγω χωρίς εσένα

Αυτό το ψέμα το αφήσαμε για το τέλος επειδή πρέπει να σταματήσουμε να το λέμε! Το έχουμε πει όλες μας, πολλές φορές η κάθε μία, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται. Όταν το παιδί αρνείται να μας υπακούσει και να φύγει από κάπου που περνά καλά, του λέμε πως θα φύγουμε μόνες μας και απομακρυνόμαστε επιδεικτικά. Ίσως έχει αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα τραυματίζει την ψυχούλα του. Ψέματα αυτού του είδους μπορεί να επηρεάσουν το αίσθημα ασφάλειας που νιώθει ένα παιδί απέναντι στους γονείς του και ν' αρχίσει να φοβάται ότι θα το εγκαταλείψουν. 

v