«Δεν έχουμε σταματήσει να θηλάζουμε γιατί ο θηλασμός μάς κάνει καλό», λέει ο Yarrow στο PEOPLE. «Είναι κάτι που κάνουμε συνήθως μία ή δύο φορές την ημέρα, εκτός κι αν ο μικρός είναι στεναχωρημένος ή άρρωστος οπότε τον θηλάζω περισσότερες φορές. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνούμε», προσθέτει.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα μωρά πρέπει να ξεκινούν το θηλασμό από τη στιγμή που γεννιούνται και να θηλάζουν αποκλειστικά τουλάχιστον για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, υποστηρίζει τη συνέχιση του θηλασμού και μετά τους 6 μήνες, αναφέροντας πως μπορεί να κρατήσει για 2 ή και περισσότερα χρόνια.
Ωστόσο η Yarrow δεν συνεχίζει να θηλάζει τον 4χρονο γιο της για λόγους υγείας. «Έρευνες απέδειξαν ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, ενώ απελευθερώνει και την ορμόνη ωκυτοκίνη. Εκτός από το ότι κάνει καλό στην υγεία και των δυο μας, όμως, είναι ένας υπέροχος τρόπος να συνδεόμαστε. Δεν θα τον συνέχιζα εάν δεν τον απολάμβανα. Εξάλλου, το 4χρονο παιδί μου τρέφεται πλέον και με κανονικό φαγητό», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Όταν τον θηλάζω, νιώθουμε και οι δύο όμορφα. Ο θηλασμός είναι οικειότητα, είναι να κοιτάς τον άλλον στα μάτια και του μιλάς, είναι αγκαλιά και σωματική σύνδεση. Κι αυτό μας φέρνει πιο κοντά».
Παρόλα αυτά, επισημαίνει πως συχνά είναι ταμπού να θηλάζεις ένα παιδί άνω των 2 ετών. «Η κουλτούρα μας δεν υποστηρίζει γενικά τις γυναίκες να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους, πράγμα που επεκτείνετε και στον θηλασμό. Δεν θα βρεις πολλές δημοσιευμένες έρευνες για τον παρατεταμένο θηλασμό και αρκετοί, όταν το ακούν, ασκούν κακόβουλη κριτική.
Τέλος, μίλησε για τις γυναίκες που θέλουν να θηλάσουν αλλά δεν μπορούν, καθώς η ουσιαστική υποστήριξη από τους ειδικούς είναι ελάχιστη.
«Οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν θέλουν να θηλάσουν, αλλά αρκετές δεν τα καταφέρνουν επειδή δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση και στήριξη. Η ασφάλεια, μάλιστα, δεν καλύπτει τα έξοδα για κάποιον ειδικό γαλουχία. πρέπει να πληρώσεις από την τσέπη σου κάποιον που θα σε βοηθήσει, τη στιγμή μάλιστα που αναρρώνεις από τον τοκετό, είσαι ευάλωτη και πρέπει να φροντίσεις ένα νεογέννητο».
Πηγή: people.com