Μπιφτέκια φούρνου
Τι θα χρειαστείτε:
1kg κιμάς μοσχαρίσιος, περασμένος μία φορά από τη μηχανή του κιμά
2 μέτρια τριμμένα κρεμμύδια
1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο
2 αυγά
1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαϊντανός
1 νεροπότηρο τριμμένη φρυγανιά
1 ποτηράκι του κρασιού κρασί κόκκινο ξηρό
1 κουταλιά της σούπας ρουμελιώτικη ρίγανη, τριμμένη
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι (γλυκό)
1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
ελαιόλαδο για το ταψί
Τι θα κάνετε: Αναμιγνύετε όλα τα υλικά και ζυμώνετε. Πλάθετε σε μέτρια μπιφτέκια. Τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο, για 45 λεπτά ή στο γκριλ.
Συνταγή: «Μεζεδάκια για μερακλήδες», Ευδοκία Πατσιλινάκου – Χασάνη, Εκδόσεις Κέδρος.
Λαχανοντολμάδες
Τι θα χρειαστείτε:
Για τη γέμιση
500 γραμμ. κιμά ανάμικτο (αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό)
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 - 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. τσαγιού ρύζι για γεμιστά
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
2 λεμόνια
Τι θα κάνετε: Αφαιρείτε το κοτσάνι του λάχανου, αφού πρώτα το χαράξετε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, το βυθίζετε με την τρύπα προς τα κάτω σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζετε για 10-15΄ να μαλακώσει ελαφρά. Ανακατεύετε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνετε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζετε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρείτε τα χοντρά νεύρα. Βάζετε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγετε τον ντολμά. Στρώνετε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετείτε επάνω τούς ντολμάδες στη σειρά τον έναν κοντά στον άλλον και σκεπάζετε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν. Περιχύνετε τους ντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει, προσθέτετε το 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Αν έχετε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένετε με σπάγκο και τα ρίχνετε κι αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσετε το φαγητό. Βάζετε το καπάκι και σιγοβράζετε για 40-45΄. Χτυπάτε 2 κρόκους με το χυμό 2 λεμονιών και παίρνοντας λίγο ζωμό αραιώνετε το αυγολέμονο. Περιχύνετε το φαγητό και ανακινείτε από τα χερούλια να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτετε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.
Συνταγή: Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ρολό κιμά
Τι θα χρειαστείτε:
1 κιλό κιμά
150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο
350 γρ. χυμό ντομάτα
1 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη και στραγγισμένη
1 αυγό
5 κουταλιές σούπας τυρί τριμμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
αλάτι πιπέρι
2-3 αυγά βραστά
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 ποτήρι κρασί λευκό
Αλεύρι
Τι θα κάνετε: Ανακατεύετε τον κιμά με το μπέικον, το ψωμί, το αυγό, το τυρί, το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Δουλεύετε καλά τα υλικά, ώστε να γίνει μια λεία μάζα. Πλάθετε ένα ρόλο που στη μέση του έχει τα σφιχτά βρασμένα αυγά. Αλευρώνετε το ρολό. Ζεσταίνετε το βούτυρο στη κατσαρόλα και κοκκινίζετε το ρολό από όλες τις μεριές. Το βγάζετε και το τοποθετείτε στο ταψί και το περιχύνετε με το κρασί και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά. Σερβίρετε με πιλάφι, και ένα καλό άσπρο κρασί.
Συνταγή: sidages.gr
Σουτζουκάκια Σμυρνέικα
Τι θα χρειαστείτε:
μισό κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
φρυγανιά τριμμένη
1 αβγό
λίγο λάδι
λίγο κρασί κόκκινο ή ξύδι
κύμινο, ρίγανη, πιπέρι μαύρο, αλάτι, λίγο μπαχάρι
αλεύρι για το τηγάνι
σάλτσα ντομάτας φρέσκια
Τι θα κάνετε: Ζυμώνετε τα υλικά του κιμά (στο τέλος το κρασί). Πλάθετε σε οβάλ σχήμα τα σουτζουκάκια, αλευρώνετε καλά και τηγανίζετε με σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά. Έχετε βάλει την σάλτσα σε βαθιά και πλατιά κατσαρόλα να σιγοβράζει με λίγο λάδι και μπαχαρικά (τα ίδια με του κιμά). Όταν κρυώσουν τα σουτζουκάκια, τα ρίχνετε σιγά σιγά στην σάλτσα και τα βράζετε λίγο να φουσκώσουν.
Συνταγή: greekcook.gr
Κιμαδόπιτα
Τι θα χρειαστείτε:
8 φύλλα για πίτα
1 1/2 κιλό κιμά πρόβειο
λίγο γάλα
8 παξιμάδια
6 αυγά
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
λίγο τριμμένο τυρί
2 κρεμμύδια
1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
τοματοπολτέ
αλάτι
πιπέρι
ξύλο κανέλας ή μπαχάρι
Τι θα κάνετε: Καθαρίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια. Σε μια κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι μέχρι να ξανθίσει. Προσθέτετε και τσιγαρίζετε τον κιμά. Ανακατεύετε και ρίχνετε τον τοματοπολτέ διαλυμένο σε 1 ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τον μαϊντανό και την κανέλα. Αφήνετε να σιγοβράσει ο κιμάς σε σιγανή φωτιά, ώσπου να πιει τα ζουμιά του. Στην συνέχεια σε ένα μπολ ρίχνετε το γάλα και μουσκεύετε τα παξιμάδια. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά. Στύβετε τα παξιμάδια και τα ρίχνετε στον μαγειρεμένο κιμά μαζί με το τριμμένο τυρί και τα χτυπημένα αυγά. Βουτυρώνετε ένα ταψί και στρώνετε τα μισά φύλλα αλείφοντας τα με λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε τη γέμιση, τη στρώνετε και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, αλείφοντας τα ένα-ένα. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε στους 180-200 για 45 λεπτά.
Συνταγή: sintagespareas.gr