«Οι μόνοι άνθρωποι που έχουν λόγο στο πόσο θα θηλάσεις είσαι εσύ και το παιδί σου»

«Οι μόνοι άνθρωποι που έχουν λόγο στο πόσο θα θηλάσεις είσαι εσύ και το παιδί σου»

Οι νέες μαμάδες γίνονται συχνά δέκτες επικριτικών σχολίων είτε επειδή δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να θηλάσουν είτε επειδή θήλασαν για πολύ καιρό! Ωστόσο, ο θηλασμός είναι εντελώς προσωπική υπόθεση και, όπως διαβάσαμε στη σελίδα «Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας», αφορά μόνο δύο ανθρώπους: τη μαμά και το μωρό της.

«#ΜΕΧΡΙ_ΠΟΤΕ_ΘΑ_ΘΗΛΑΖΕΙΣ;

Για όλες αυτές τις θηλάζουσες που έχουν ανάγκη να το ακούσουν:

Οι “μόνοι” άνθρωποι που έχουν λόγο στο πόσο ακόμη θα θηλάζεις ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ/ΤΑ ΠΑΙΔΙ/Α ΣΟΥ!

Μερικές φορές δέχεσαι ενοχλητικές ερωτήσεις του τύπου:

  • Ακόμη θηλάζεις;
  • Δεν είναι μεγάλος/η για να θηλάζει ακόμη;
  • Πότε θα του/της δώσεις κανονικό γάλα;
  • Α! Δε χρειάζεται να θηλάζουν αν έχουν ξεκινήσει να μιλάνε!
  • Το παιδί σου δεν θα γίνει ανεξάρτητο.
  • Όταν αποθηλάσουν θα κοιμηθούν…

“Θα σταματήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι και οι δύο”.
Αυτή είναι μια καλή απάντηση.

Και έπειτα συνεχίστε να θηλάζετε έως ότου ένας από τους δύο σας αποφασίσει πως δε θέλει να συνεχίσει το θηλασμό. Δεν αφορά κανέναν άλλον. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να θηλάζεις το μωρό σου για τον πρώτο χρόνο της ζωής του, το δεύτερο χρόνο της ζωής του και για όσο διάστημα εσείς οι δύο επιθυμείτε.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα μωρά δεν αποθηλάζουν πριν τους 18 μήνες και συνήθως όχι πριν τα 4 έτη, ωστόσο πολλά από αυτά θα συνεχίσουν να θηλάζουν πέραν αυτού του ορίου αν τους δοθεί αυτή η δυνατότητα.

Είναι φυσικό και φυσιολογικό.

Ο θηλασμός αποτελεί ιδανική επιλογή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος όταν ξεκινούν να φοιτούν στον βρεφικό ή τον παιδικό σταθμό.

Είναι απίθανη αίσθηση ασφάλειας και ανακούφισης από τον πόνο όταν, αναπόφευκτα, θα πέσουν και θα τραυματιστούν. Είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος να τους βοηθήσετε να διαχειριστούν τις εκρήξεις θυμού και τα έντονα συναισθήματα που τα κατακλύζουν.

Συν τοις άλλοις, ο θηλασμός προστατεύει τις μητέρες από καρκίνους των αναπαραγωγικών οργάνων (μήτρας και ωοθηκών). Για παράδειγμα, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια του θηλασμού τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Εάν νιώθετε ότι θέλετε να διακόψετε το θηλασμό, να θυμάστε ότι η σχέση αυτή είναι σχέση δύο ατόμων και είναι απόλυτα κατανοητό. Φροντίστε ο αποθηλασμός να είναι ομαλός με σεβασμό προς εσάς και το μωρό σας».

v