3 πεντανόστιμες και θρεπτικές σούπες

3 πεντανόστιμες και θρεπτικές σούπες

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχει φέρει μαζί του... πληθώρα ζαρζαβατικών που αποτελούν ιδανικές πρώτες ύλες για τέλειες και δυναμωτικές σούπες. Σούπες σαν τις παρακάτω, που γίνονται εύκολα και είναι πεντανόστιμες!

Κολοκυθόσουπα

Τι θα χρειαστείτε

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  • 600 γραμμάρια κολοκύθα, αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
  • 1 πατάτα, ψιλοκομμένη
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο (μόνο το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 3 φλιτζάνια (750ml) ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 φλιτζάνι (125ml) κρέμα γάλακτος
  • 1 κουταλιά της σούπας κολοκυθόσποροι (pepitas), καβουρδισμένοι
  • Αποξηραμένα κράνμπερι, για το σερβίρισμα
  • Ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού, για το σερβίρισμα

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και έπειτα προσθέτουμε το κρεμμυδάκι. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια, ρίχνουμε το σκόρδο, τα λαχανικά και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Βήμα 2ο

Προσθέτουμε τον ζωμό και 2 φλιτζάνια (500 ml) νερό και αφήνουμε τα λαχανικά να πάρουν μια βράση. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. 

Βήμα 3ο

Σε δόσεις, μεταφέρουμε το μείγμα στο μπλέντερ και το χτυπάμε. Στη συνέχεια, το μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Για το σερβίρισμα προσθέτουμε σπόρους, κράνμπερις, μαϊντανό και επιπλέον λάδι.

Πηγή: delicious.com.au

Λαχανόσουπα

Τι θα χρειαστείτε

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρεμμύδι (1 μέτριο)
  • 2 φλιτζάνια καρότα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα (περίπου 5)
  • 1 1/4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο σέλινο (περίπου 3)
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών
  • 2  κονσέρβες ντομάτας σε κύβους (μη στραγγισμένες)
  • 3 πατάτες, βρασμένες σε κύβους
  • 1/3 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι 
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα κατεψυγμένα ή φρέσκα φασολάκια
  • 1 1/4 φλιτζάνια καλαμπόκι κατεψυγμένο ή φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι κατεψυγμένα ή φρέσκα μπιζέλια

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλινο και σοτάρουμε για 4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε λίγο ακόμα.

Βήμα 2ο 

Προσθέτουμε τον ζωμό, τις ντομάτες, τις πατάτες, το μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Όταν τα λαχανικά πάρουν μια βράση, ρίχνουμε τα φασολάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.

Βήμα 3ο

Τέλος, προσθέτουμε το καλαμπόκι και τον αρακά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 ακόμα λεπτά.

Πηγή: cookingclassy.com

Κοτόσουπα

Tι θα χρειαστείτε

  • 700 γραμμάρια στήθος κοτόπουλο
  • 3 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2 καρότα
  • Λίγο σέλινο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 αυγό
  • 1 λεμόνι

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Πλένουμε και κόβουμε το κοτόπουλο σε κυβάκια και το βάζουμε να βράσει με 2 λίτρα νερό για 15 λεπτά σε δυνατή φωτιά (αν χρειαστεί ξαφρίζουμε τον αφρό που δημιουργείται).
 
Βήμα 2ο

Κόβουμε τα καρότα, σέλινο πατάτες, κρεμμύδια σε κυβάκια και τα προσθέτουμε στην σούπα. Προσθέτουμε και το ρυζάκι με το βούτυρο, χαμηλώνουμε την φωτιά και την αφήνουμε να βράσει για άλλα 40 λεπτά.

Βήμα 3ο

Μόλις είναι έτοιμη η σούπα μας κάνουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε σε ένα πιάτο ένα αυγό, ρίχνουμε μέσα ένα λεμόνι και προσθέτουμε σιγά σιγά μια κουτάλα ζουμάκι από την σούπα μας και συνεχίζουμε να χτυπάμε με γρήγορες κινήσεις για να μην μας κόψει το αυγολέμονο. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα κι όταν πάρει βράση είναι έτοιμη.

Πηγή: cookpad.com

v