Τον διαγωνισμό διοργανώνει το David Shepherd Wildlife Foundation, που εδρεύει στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται στην προστασία της άγριας ζωής σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Το 2004 ο ιδρυτής του οργανισμού, ζωγράφος και οικο-ακτιβιστής David Shepherd, καθιέρωσε τον διαγωνισμό Global Canvas που καλεί μικρούς δημιουργούς από όλο τον κόσμο να λάβουν μέρος με ένα εικαστικό έργο με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε ζητήματα προστασίας της φύσης.
Το φετινό θέμα ήταν «Δάση της στεριάς και της θάλασσας».
Τα δημιουργικά εργαστήρια ding συμμετείχαν με το ομαδικό έργο «Το δάσος του Ποσειδώνα» στο οποίο πήραν μέρος 27 παιδιά. Θέμα η ποσειδωνία που φύεται αποκλειστικά στη Μεσόγειο Θάλασσα και αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους πνεύμονες του πλανήτη, αφού ξεπερνάει τα τροπικά δάση σε δυνατότητα απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ενώ είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής στα νερά των θαλασσών μας προσφέροντας στέγη και καταφύγιο σε περισσότερα από 1000 είδη!
Έμπνευση οι δύτες-κηπουροί που κάθε χρόνο μεταφυτεύουν ποσειδωνίες σε μια συνεχή προσπάθεια να κρατήσουν ζωντανά τα υποβρύχια δάση της Μεσογείου που κινδυνεύουν από την αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση.
Χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, κάθε παιδί κατασκεύασε το δικό του «μπλοκ μεταφύτευσης» ποσειδωνίας, μαζί με τους υποβρύχιους κατοίκους του. Στη συνέχεια τα 27 ατομικά έργα, στημένα πάνω σε κουτιά πίτσας, τοποθετήθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργώντας ένα πυκνό δάσος γεμάτο ψάρια, χταπόδια, χελώνες, μέδουσες και πολλά ακόμα ζώα της θάλασσας.
Το έργο λοιπόν, αποτελεί μία εικαστική αναπαράσταση της «αναδάσωσης» της ποσειδωνίας.
- Στις 26 Απριλίου, σε μία διαδικτυακή (λόγω κορονοϊού) τελετή απονομής, το ding έλαβε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των ομαδικών έργων παιδιών 8-11 ετών.
- Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 111 ομαδικά και πάνω από 1.000 ατομικά έργα από 54 χώρες.
Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μάθουν πολλά μέσα από την έρευνα για τα δάση της ποσειδωνίας, να δημιουργήσουν ατομικά, αλλά να αντιληφθούν για μία ακόμα φορά πώς το ατομικό όταν γίνεται συλλογικό μπορεί να φέρει αποτέλεσμα.
Πηγή: euro2day.gr