Ωστόσο, τα πράγματα τείνουν να γίνουν ανησυχητικά όταν η ευτυχία μας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από εκείνον, πράγμα που βλάπτει τόσο τη σχέση μας όσο κι εμάς τις ίδιες. Τα σημάδια ότι ίσως βρίσκεστε σε μία τέτοια σχέση χωρίς να το έχετε καταλάβει είναι αρκετά και αφορούν κυρίως συμπεριφορές της καθημερινότητάς μας.
Η διάθεσή σας εξαρτάται από την δική του
Εάν είστε χαρούμενη όταν είναι και ο σύζυγός σας και μελαγχολείτε όταν είναι στεναχωρημένος, κάτι δεν πάει καλά!
Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του «συναισθάνομαι τον σύντροφό μου» και του «η διάθεσή μου εξαρτάται από τη δική του». Στην πρώτη περίπτωση χαίρεσαι με τη χαρά του και κατανοείς την θλίψη ή τον θυμό του, αλλά η δική σου διάθεση δεν ταυτίζεται με τη δική του. Αντίθετα, αν εκείνος είναι στεναχωρημένος, προσπαθείς να του μεταδώσεις λίγη από την αισιοδοξία σου και να εξισορροπήσεις την κατάσταση στο σπίτι.
Στην δεύτερη περίπτωση, όμως, η διάθεση του συντρόφου σου σε επηρεάζει σε σημείο που οικειοποιείσαι τα συναισθήματά του και τα κάνεις δικά σου. Μια συμπεριφορά που όχι μόνο δεν είναι υγιής για τη σχέση σας, αλλά είναι και άδικη για σας.
Ανέχεστε τα πάντα για να μην έρθετε σε ρήξη
Δεν είναι λίγες οι φορές που σε έναν γάμο κάνουμε υποχωρήσεις και συμβιβασμούς προκειμένου να αποφύγουμε έναν καβγά ή μια άβολη κατάσταση. Ωστόσο, όλα έχουν και ένα όριο! Σε μία μακροχρόνια σχέση πρέπει να ζυγίζεις τους συμβιβασμούς που κάνεις και να βάζεις στοπ από την αρχή σε όσα σε πληγώνουν ή σε ενοχλούν.
Όταν φτάνεις στο άλλο άκρο, δηλαδή να ανέχεσαι συμπεριφορές που δεν σου αρέσουν μόνο και μόνο για να μην τσακωθείς με τον σύντροφό σου, τότε μάλλον εξαρτάσαι υπερβολικά από εκείνον. Φοβάσαι έναν πιθανό τσακωμό ή χωρισμό τόσο πολύ, που προτιμάς να βρίσκεσαι σε μία σχέση χωρίς όρια και σεβασμό.
Νιώθετε απειλή όταν δεν είστε η μοναδική πηγή της ευτυχίας του
Είναι υπέροχο να κάνετε τον σύντροφό σας ευτυχισμένο και να χαμογελά κάθε φορά που σας σκέφτεται ή αναφέρεται σε εσάς. Εάν, όμως, πιάσετε τον εαυτό σας να δυσανασχετεί εάν περνάει καλά με κάποιον φίλο ή συγγενή, καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε γιατί.
Σε μια υγιή σχέση, οι δύο σύντροφοι δεν πρέπει να εξαρτώνται συναισθηματικά ο ένας από τον άλλον. Αντίθετα, πρέπει να μας ικανοποιεί το ότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι στη ζωή τους που τους κάνουν χαρούμενους και μπορούν να τους εμπιστευτούν.
Ζητάτε διαρκώς επιβεβαίωση
Σε μια υγιή σχέση, αναζητάτε συχνά την επιβεβαίωση του συντρόφου σας, αλλά πάντα σε λογικό πλαίσιο. Εάν ψάχνετε, όμως, διαρκώς αφορμές για να σας πει πόσο ευτυχισμένος είναι μαζί σας, πόσο σας αγαπάει ή ότι δεν θα σας άλλαζε με καμία άλλη, τότε πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά αν υπάρχει κάποιο θέμα με την αυτοπεποίθησή σας.
Αυτού του είδους η ανασφάλεια δείχνει ότι δυσκολεύεστε να σταθείτε στα πόδια σας μόνη σας και χρειάζεστε τον σύντροφό σας για δεκανίκι. Ο συναισθηματικός και ψυχικός σας κόσμος εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το έτερον ήμισυ και, αργά ή γρήγορα, αυτό θα κλονίσει τη σχέση σας.
Οι αποφάσεις σας βασίζονται στο τι θέλει ο σύντροφός σας
Ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι ασήμαντο όπως το φαγητό που θα παραγγείλετε (ή θα μαγειρέψετε), αποφασίζετε πάντα με βάση τι θέλει ο σύντροφός σας και δεν ικανοποιείτε ποτέ τις δικές σας επιθυμίες.
Με λίγα λόγια, η ευτυχία σας είναι τόσο συνυφασμένη με την ευτυχία του συντρόφου σας, που εσείς παύετε να υπάρχετε. Ωστόσο, αυτό ενδέχεται να σας γυρίσει μπούμερανγκ αφού μια μέρα θα ξυπνήσετε και θα νιώσετε «αόρατη».