3 λαχταριστές αλοιφές για να βουτήξετε τη λαγάνα σας

3 λαχταριστές αλοιφές για να βουτήξετε τη λαγάνα σας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι πια πολύ κοντά και όλοι περιμένουμε πως και πως να πάρουμε ζεστή ζεστή τη λαγάνα μας και να της δώσουμε να καταλάβει. Όμως, η λαγάνα είναι ακόμα πιο απολαυστική, αν τη συνδυάσουμε με την κατάλληλη αλοιφή. Ορίστε, λοιπον, 3 πανεύκολες και γευστικότατες σαλάτες για να βουτήξετε τη λαγάνα σας και να απογειώσετε την καθαροδευτεριάτικη γευστική εμπειρία σας, λες και ήταν χαρταετός!

Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα

Τι χρειαζόμαστε

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας καρύδι σε τρίμματα
  • 1/2 κουταλιά του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος

Τι κάνουμε

Τρυπάμε τις μελιτζάνες σε διάφορα σημεία με ένα πηρούνι και τις ψήνουμε μία μία σε γκαζάκι, αφού βάλουμε ένα αλουμινόχαρτο στη βάση. Καθώς ψήνονται, τις γυρίζουμε και τις βγάζουμε μόνο όταν έχουν αρπάξει παντού γύρω γύρω. Εναλλακτικά, τις ψήνουμε στο γκριλ, απλώς το «κάπνισμα» δεν θα έχει την ίδια ένταση.

Μόλις γίνουν, τις αφήνουμε λίγα λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και μετά αφαιρούμε όλη τη σάρκα. Σε ένα ξύλο κοπής ή σε καθαρό πάγκο, ψιλοκόβουμε πολύ καλά τη μελιτζάνα μας και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός του μαϊντανού) και ανακατεύουμε με ένα πηρούνι, πιέζοντας παράλληλα το μείγμα ώστε να ενωθούν, χωρίς να γίνουν μια μάζα.

Σκεπάζουμε τη μελιτζανοσαλάτα με μεμβράνη, αφήνουμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα και σερβίρουμε, αφού πασπαλίζουμε με μαϊντανό και μερικές σταγόνες φρέσκο ελαιόλαδο.

Χούμους με σπανάκι

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 κούπα ρεβύθια μουλιασμένα αποβραδίς και βρασμένα
  • 1/4 της κούπας ταχίνι
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 100 γραμμάρια σπανάκι baby
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Τι κάνουμε

Σ’ ένα μούλτι ή δοχείο για ραβδομπλέντερ, βάζουμε το ταχίνι με το χυμό του λεμονιού και χτυπάμε ώσπου να ενσωματωθεί ο χυμός. Προσθέτουμε το σπανάκι, τον μισό μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι και ελαιόλαδο και χτυπάμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε τα μισά ρεβύθια, χτυπάμε καλά και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα. Ξαναχτυπάμε, ώσπου να έχουμε την επιθυμητή σύσταση και το «πράσινο» χούμους μας είναι έτοιμο!

Πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο μαϊντανό αι σερβίρουμε.

Ταραμοσαλάτα με πιπεριές φλωρίνης

Τι χρειαζόμαστε

  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 400 γραμμάρια ψίχα ψωμιού
  • 100 γραμμάρια ταραμά λευκό
  • Ελαιόλαδο
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

Ψήνουμε μία μία τις πιπεριές φλωρίνης στο γκαζάκι (ή όλες μαζί στο γκριλ), αφού βάλουμε ένα αλουμινόχαρτο στη βάση, γυρνώντας τες κάθε λίγα λεπτά να ψηθούν γύρω γύρω. Όταν είναι έτοιμες, τις ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τη σάρκα.

Μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό για 15 λεπτά, το στύβουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στο μούλτι (ή στο δοχείο του ραβδομπλέντερ) τις πιπεριές, τον ταραμά και το ένα κρεμμυδάκι, και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το ψωμί, το πιπέρι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κρεμμυδάκι και λίγο φρέσκο ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

v