Τα (αόρατα) βάρη μιας μαμάς τον καιρό του κορονοϊού

Τα (αόρατα) βάρη μιας μαμάς τον καιρό του κορονοϊού

Η πανδημία, ο εγκλεισμός, το άγχος για την υγεία αλλά και η οικονομική αστάθεια που επικρατεί μας έχει «γονατίσει» ψυχολογικά. Ειδικά, εμείς οι μαμάδες που έχουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε πολλούς ρόλους, καθημερινά νιώθουμε εξαντλημένες απ' όλη αυτή την κατάσταση. Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στα αόρατα βάρη που έχουμε φορτωθεί αυτή την περίοδο και πώς μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη.

«Προς όλες τις μαμάδες,

Μήπως τους τελευταίους μήνες αισθάνεστε συνεχώς: αγχωμένες, κουρασμένες, φοβισμένες ή ενοχικές; Μήπως όλα αυτά μαζί;

Εάν ναι, καλώς ήλθατε σε ένα πολύ μεγάλο κλαμπ. Οι ψυχολόγοι συμφωνούν ότι η κρίση του κορονοϊού έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες - κυρίως στις μητέρες - απ' ότι στους άνδρες. Και πριν όμως από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, πολλές γυναίκες έχουν στις πλάτες τους ένα βαρύ ''φορτίο'' που περιλαμβάνει τη φροντίδα των παιδιών, την καθαριότητα του σπιτιού, το μαγείρεμα, το πλύσιμο και πολλές ακόμη εργασίες που αφορούν είτε την οικογένεια είτε την εργασιακή ζωή.

Για εκατομμύρια εργαζόμενες και μη μητέρες, η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει τα πράγματα!

''Παρόλο που οι άνδρες πλέον συνεισφέρουν πολλά, ακόμα και σήμερα οι μαμάδες φορτώνονται περισσότερα απ' αυτά που τους αναλογούν, καθώς θέλουν όλοι να είναι ευχαριστημένοι. Αναλαμβάνουν τα πάντα ακόμα και όταν εργάζονται, αλλά ειδικά όταν βρίσκονται στο σπίτι. Είναι σαν η δεκαετία του 1950 να συναντά το 2020", δηλώνει η ψυχοθεραπεύτρια Robi Ludwig.

Με λίγα λόγια τον καιρό του κορονοϊού οι μαμάδες είναι πιο απασχολημένες από ποτέ. Όχι μόνο όμως με την δουλειά ή το νοικοκυριό. Κουβαλούν και το συναισθηματικό φορτίο των παιδιών τους.

''Ακούμε για ανθρώπους που όλο αυτό το διάστημα έχουν χρόνο να διαβάσουν βιβλία,  να ξεκαθαρίσουν τις ντουλάπες τους ή να ασχοληθούν με πράγματα που τους ευχαριστούν. Για τη γυναίκα όμως που εργάζεται -ή και όχι- στο σπίτι και έχει να ασχοληθεί απ' το πρωί έως το βράδυ με τα παιδιά, δέχεται παραπάνω πίεση. Και φυσικά, δεν έχει καθόλου χρόνο!'' τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια.

Γι' αυτούς τους λόγους, λοιπόν, προτείνει στις μαμάδες τα εξής:

Μην κυνηγάτε την τελειότητα: ''Δεν υπάρχει το τέλειο γι' αυτό κοιτάξτε τη μεγάλη εικόνα. Προσπαθήστε αυτόν τον καιρό να είστε κοντά με τους ανθρώπους σας και δεν πειράζει αν δεν τακτοποιήσετε το τραπεζάκι του σαλονιού.''

Ακολουθήστε ένα χαλαρό αλλά συγκεκριμένο πρόγραμμα καθημερινά: ''Ένα πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά σας να αισθανθούν ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Βοηθά τις ζωές μας να αισθάνονται λίγο πιο οργανωμένες. Οι ώρες που πρέπει να είναι σταθερές είναι αυτές του ύπνου και του πρωινού ξυπνήματος.''

Εστιάστε σε αυτά που μπορούν να γίνουν και όχι σε όσα δεν είναι εφικτά αυτή τη στιγμή: ''Προσπαθήστε να διασκεδάσετε με όσα έχεται. Πρόκειται για τη δημιουργία αναμνήσεων. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, μπορεί να υπάρχουν όμορφες στιγμές. Αναζητήστε εκείνες τις στιγμές.''

Ζητείστε βοήθεια ειδικά και όχι γενικά: ''Είναι η ιδανική στιγμή για τις μητέρες να ζητήσουν βοήθεια από τα μέλη της οικογένειάς τους, ακόμα κι αν αυτό είναι άβολο. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένες στα αιτήματά σας μπορείτε, επειδή δεν θέλετε να αφήσετε τα πράγματα να παρερμηνευτούν.''

Μην αισθάνεστε ενοχές: ''Κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε γι'αυτό μην νιώθετε τύψεις. Πολλοί γονείς αισθάνονται άσχημα που τα μικρά παιδιά τους δεν μπορούν να είναι με τους φίλους τους ή ότι το διαδικτυακό σχολείο δεν λειτουργεί. Ότι η ζωή δεν είναι όπως ήταν και ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο σε αυτήν. Αυτή η ενοχή δεν σας ανήκει καθώς δεν φταίτε και  σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βυθιστείτε σ' αυτή καθώς δεν είναι ούτε παραγωγικό, ούτε χρήσιμο."»

Πληροφορίες από today.com

v