Να έχετε τον σύντροφο του παιδιού σας σαν παιδί σας...
Εντάξει, το αίμα νερό δε γίνεται, ούτε το αντίστροφο, αλλά όταν το παιδί σας επιλέγει τον άνθρωπο με τον οποίο θα φτιάξει τη δική του οικογένεια δεν μπορείτε να τον αντιμετωπίζετε ως κάτι διαφορετικό. Μάλιστα, επειδή η αγάπη σας για τον γαμπρό ή τη νύφη σας δεν είναι δεδομένη, οφείλετε να είστε ιδιαίτερα στοργικοί και δεκτικοί, να κάνετε εσείς το πρώτο βήμα ανοίγοντας τον δρόμο για την καρδιά σας. Και φυσικά, να δείχνετε έμπρακτα την εμπιστοσύνη που έχετε στο παιδί σας και την κρίση του, καθώς και την διάθεσή σας να στέκεστε ως γονιός και στους δύο, σαν να ήταν ένα.
…και να εστιάζετε στα προτερήματά του
Είναι πολύ εύκολο να εστιάζουμε στα ελαττώματα των ανθρώπων και να υποβαθμίζουμε τα προτερήματά τους, ειδικά όταν βρισκόμαστε σε θέση… άμυνας. Μια τέτοια μπορεί να γίνει και η θέση της πεθεράς, αν αφεθούμε να δούμε τον σύντροφό του παιδιού μας ως εχθρό ή, ακόμη χειρότερα, ως ανταγωνιστή. Για να μη στριμωχτούμε μόνες μας στα σχοινιά, λοιπόν, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον ωθήσουμε με τη συμπεριφορά μας να βγάλει προς τα έξω τον καλύτερο δυνατό εαυτό του, εστιάζοντας στα καλά του στοιχεία,εκείνα που μπορούν να κάνουν το παιδί μας ευτυχισμένο – κι εμάς μαζί.
Να αφήνετε και τίποτα να πέσει κάτω
Όταν μιλάμε για ένα νέο ζευγάρι, μιλάμε για δύο ανθρώπους που μαθαίνουν τη ζωή εν πορεία και είναι αναμενόμενο να κάνουν λάθη, καθώς και να μάθουν από αυτά. Όπως και όταν ήταν παιδιά, μόνο που τώρα πρέπει να τα αντιληφθούν και να τα διορθώσουν μόνοι τους. Η δική σας δουλειά δεν είναι να τους περιμένετε στη γωνία για να τους στηλιτεύσετε, αλλά να τους αφήνετε τον χώρο και το χρόνο να βελτιώνονται μέσα στη σχέση τους. Και φυσικά, να μην χολοσκάτε με μικροπράγματα και ν’ αφήνετε και τίποτα να πέσει κάτω… ειδικά σε θέματα νοικοκυριού.
Να είστε ακριβοδίκαιη με το ζευγάρι
Είναι φυσιολογικό να πονάτε το παιδί σας και να θέλετε να το στηρίξετε κάθε φορά που νιώθετε ότι αδικείται. Ανάμεσα σε ένα ζευγάρι όμως, συμβαίνουν και πράγματα που δεν γνωρίζουν οι απ’ έξω και οι καυγάδες μπορεί να κρύβουν περισσότερα απ’ όσα φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Επιπλέον, κανένας απ’ τους δύο δεν μπορεί να έχει πάντα δίκιο ή να είναι πάντα ο «ριγμένος» της υπόθεσης. Φροντίστε, λοιπόν, να μην επικρίνετε κανέναν και, ακόμη και αν γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται, να παρεμβαίνετε συμβουλευτικά και όχι ως δικαστής που ρίχνει το φταίξιμο στη μία πλευρά και αθωώνει την άλλη.
Να σέβεστε τις επιθυμίες των γονιών όταν κρατάτε τα εγγόνια
Τα παιδιά είναι ένα συχνό πεδίο «μαχών» με τους παππούδες, κυρίως επειδή τείνουν να κάνουν του κεφαλιού τους όταν περνάνε χρόνο μαζί, υπονομεύοντας την προσπάθεια των γονιών να τηρήσουν μέτρα και όρια. Οι κύριοι υπεύθυνοι, όμως, για την ανατροφή των παιδιών είναι οι γονείς και πρέπει να στηρίζουμε την προσπάθειά τους ακόμη κι όταν οι μέθοδοί τους μας φαίνονται είτε πολύ χαλαρές είτε πολύ αυστηρές. Γι’ αυτό, όποτε κρατάτε τα εγγόνια μας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να έχετε κατά νου τις βασικές αρχές των γονιών και να μην τα κακομαθαίνετε ερήμην τους – άθελά σας, φυσικά.
Να μην ανακατεύεστε χωρίς να το ζητήσουν
Όταν δύο άνθρωποι δένουν την τύχη τους και αποφασίζουν να δημιουργήσουν οικογένεια μαζί, πάει να πει πως, από εκεί και πέρα, θα αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες από κοινού. Και είναι πολυ σημαντικό να βρίσκουν στήριγμα ο ένας στον άλλον, όπως και να νιώθουν ισότιμοι μέσα στη σχέση, ικανοί να επιλύσουν τις διαφορές τους με ειλικρίνεια και κατανόηση. Πρόκειται, όμως, για μια λεπτή ισορροπία που μπορεί να διαταραχθεί από έναν πολύ κοντινό άνθρωπο που ο λόγος του μετράει, όπως εσείς. Διατηρήστε, λοιπόν, μια διακριτική απόσταση από το ζευγάρι, αλλά μείνετε διαθέσιμη και ετοιμοπόλεμη όταν ζητήσουν τη βοήθειά σας.