Με αντιδράσεις και ανησυχία ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη

Με αντιδράσεις και ανησυχία ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία σε όλη την Ευρώπη

Με γνώμονα την καλή έκβαση των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, τα τελευταία πορίσματα των επιστημόνων σχετικά με το ιικό φορτίο και τη μεταδοτικότητα των παιδιών αλλά και την ανάγκη για μια μερική, έστω, επιστροφή τους στην εκπαιδευτική κανονικότητα, η κυβέρνηση ανοίγει τη Δευτέρα τα σχολεία – με νέους κανόνες υγιεινής και προσέλευση σε βάρδιες. Όπως ήταν φυσικό, η απόφαση αυτή (αλλά και το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα δημοτικά την 1η Ιουνίου) έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους γονείς που ανησυχούν και αναρωτιούνται τι θα κερδίσουν τα παιδιά από 10-15 μέρες μαθημάτων.

Παρ’ όλ’ αυτά, η Ελλάδα δεν είναι η μόνη που αποφάνθηκε πως το άνοιγμα των σχολείων θα σημάνει την ομαλή έξοδο από την αυστηρή καραντίνα. Άλλωστε, το κλείσιμο των σχολείων ήταν που σήμανε την έναρξή της. Ας δούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και με ποιες από αυτές έχουμε συγχρονιστεί.

Ιταλία και Ισπανία δεν το σκέφτονται καν

Έχοντας καθυστερήσει πολύ να κλείσουν τα σχολεία τους, ακόμη και με τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων, Ιταλοί και Ισπανοί φαίνεται ότι δεν έχουν σκοπό να ρισκάρουν τη μικρή, έστω, βελτίωση που παρουσιάζει η επιδημία τις τελευταίες μέρες στις χώρες τους. Συνεπώς, σχολείο πάλι απ’ τον Σεπτέμβρη. Την ίδια στιγμή, το ίδιο αποφάσισαν και χώρες με μικρότερο πρόβλημα, όπως η Σερβία, η Ιρλανδία και η Ρουμανία. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ισπανία, πριν από 3 μέρες, τα παιδιά έως 14 ετών βγήκαν έξω απ’ το σπίτι για μία ώρα τουλάχιστον, έπειτα από έξι εβδομάδες αυστηρής καραντίνας.

Δανία και Νορβηγία: με έντονες αντιδράσεις απ' τους γονείς

Τα σχολεία άρχισαν να ανοίγουν σταδικά από τις 15 Απριλίου με γνώμονα την ετοιμότητά τους να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες υγιεινής και λειτουργίας.  Ήταν η πρώτη χώρα της Ευρώπης που αποφάσισε να ανοίξει βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδικούς σταθμούς και σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (είχαν κλείσει από τις 12 Μαρτίου) με την ισχυρή σύσταση, φυσικά «να τηρούν όλοι τις αποστάσεις και να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους».

Η απόφαση αμφισβητήθηκε έντονα από κάποιους γονείς και μια online αίτηση με τίτλο «το παιδί μου δεν είναι πειραματόζωο εργαστηρίου» είχε συγκεντρώσει μέχρι την προηγούμενη ημέρα του ανοίγματος περίπου 18.000 υπογραφές. Στο μεταξύ, τα παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου (με εξαίρεση τους μαθητές της Α γυμνασίου και της Γ λυκείου) συνέχισαν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και θα επιστρέψουν στα σχολεία τους στις 10 Μαΐου. 

Στη Νορβηγία οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία άνοιξαν στις 20 Απριλίου και μία εβδομάδα μετά ήρθε η σειρά των παιδιών ηλικίας 6-10 ετών να επιστρέψουν στα θρανία, σε τάξεις με την παρουσία το μέγιστο 15 μαθητών. Αυτήν την εβδομάδα άνοιξαν ξανά τα σχολεία για τους αμέσως μεγαλύτερους μαθητές, παρά τις ανησυχίες ορισμένων γονέων αφού οι φόβοι τους δεν έχουν διαλυθεί τελείως. Στο Facebook, σε σελίδα με τίτλο «Το παιδί μου δεν πρέπει να γίνει πειραματόζωο για την Covid-19» έχουν εγγραφεί ήδη δεκάδες χιλιάδες χρήστες.

Γαλλία: σε εθελοντική βάση η επιστροφή

Τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά ανοίγουν στις 11 Μαΐου σε εθελοντική βάση, ενώ από τις 18 Μαΐου η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε σταδιακό άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την επιδημία. Οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στο σχολείο τον επόμενο μήνα. Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι μαθητές του δημοτικού δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες, αντίθετα με τους μαθητές λυκείων και γυμνασίων.

Βρετανία: από αργά έως καθόλου

Στη χώρα που γονείς και παιδιά απαίτησαν (απειλώντας με μαζική αποχή) να κλείσουν τα σχολεία την ώρα που η κυβέρνηση είχε άλλα σχέδια, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τον Ιούνιο κι αυτό μόνο αν η κατάσταση βελτιωθεί αισθητά. Αυτή τη στιγμή, με τους νεκρούς να πληθαίνουν κάθε μέρα, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει.

Γερμανία και Λουξεμβούργο: από Δευτέρα και με βάρδιες

Τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 4 Μαΐου, όπως κι εδώ, ξεκινώντας από τους μεγαλύτερους μαθητές, με προτεραιότητα στους τελειόφοιτους. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στο σχολείο σε εκ περιτροπής «βάρδιες» και όχι σε καθημερινή βάση.

Στο Λουξεμβούργο τα σχολεία θα ανοίξουν επίσης στις 4 Μαΐου για τους τελειόφοιτους μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις. Για όλους τους άλλους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα και για τους μαθητές του δημοτικού από τις 25 Μαΐου κι έπειτα. Η κάθε τάξη θα χωρίζεται σε δύο τμήματα, το καθένα από τα οποία μια εβδομάδα θα παρακολουθεί μαθήματα στο σχολείο και μια εβδομάδα θα μένει σπίτι και θα μελετάει. 

Αυστρία: χωρίς μάθημα γυμναστικής

Οι μαθητές των τελευταίων τάξεων της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 4 Μαΐου, όπως κι εδώ. Οι μαθητές του δημοτικού και της μέσης εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 18 Μαΐου (με βάρδιες) ενώ όλα τα άλλα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν από τις 3 Ιουνίου. Εκτός τάξης θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, θα ισχύουν επιπλέον όροι υγιεινής ενώ δεν θα γίνονται τα μαθήματα της γυμναστικής και της μουσική. 

Ελβετία: με το βλέμμα στην καμπύλη

Στην Ελβετία, όπου από τη Δευτέρα άρχισε μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων καραντίνας με τους Ελβετούς να σπεύδουν σε κομμωτήρια και οδοντιατρεία, τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου. Αν όλα πάνε καλά με την «καμπύλη», τα επαγγελματικά λύκεια και τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν στις 8 Ιουνίου.

Βέλγιο: 10 μαθητές το πολύ

Τα σχολεία θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, αλλά με 10 μαθητές σε κάθε τάξη μάξιμουμ και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για παιδιά άνω των 12 ετών.

Ολλανδία: από Ιούνιο γυμνάσια και λύκεια

Τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις 11 Μαΐου με βάρδιες και οι μεγαλύτεροι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία στις 2 Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά. 

 Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

v