5 συνταγές σουφλέ αλά… ελληνικά

5 συνταγές σουφλέ αλά… ελληνικά

Μπορεί το σουφλέ να ξεκίνησε από τη Γαλλία σαν γλυκό, στην Ελλάδα όμως έχουμε διαφορετική άποψη. Δείτε 5 «δικές μας», αλμυρές συνταγές σουφλέ, που μπορεί να μην θυμίζουν σε τίποτα επιδόρπιο, είναι όμως πεντανόστιμες.

Σουφλέ μελιτζάνας με τυριά και σάλτσα

Τι θα χρειαστείτε:

1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
1/2 λίτρο γάλα
3 αυγά
100 γρ. φέτα τριμμένη
100 γρ. κίτρινο μαλακό τυρί τριμμένο
αλάτι – πιπέρι

Για την σάλτσα:
1/2 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνης
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο θυμάρι η ρίγανη
λάδι

Τι θα κάνετε: Κόβετε σε στρογγυλές φέτες τις μελιτζάνες, τις πλένετε, τις αλατίζετε και τις αφήνετε σε τρυπητό για 1-2 ώρες να βγάλουν το ζουμί τους. Ετοιμάζετε την σάλτσα με μισό ποτήρι νερό αλάτι και πιπέρι. Στραγγίζετε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζετε ελαφρά. Τις βάζετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίξουν. Στρώνετε σε ένα πυρέξ τις μελιτζάνες και ρίχνετε από πάνω τα τυριά. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και περιχύνετε τις μελιτζάνες. Αλατοπιπερώνετε ελάχιστα από πάνω. Ψήνετε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν τα τυριά και να απορροφήσουν το γάλα και τα αυγά. Όταν ψηθεί αφήνετε λίγο να κρυώσει και αναποδογυρίζετε σε πιατέλα. Τέλος περιχύνετε με την σάλτσα ντομάτας.

Συνταγή: sintagespareas.gr

Σουφλέ ζυμαρικών

Τι θα χρειαστείτε:

1 πακέτο λαζάνια
200 γρ. Γκούντα
200 γρ. Ενταμ
200 γρ. αλμυρό κασέρι
4 φέτες ζαμπόν
4 φέτες μπέικον
1 κουτί κρέμα γάλακτος
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Λίγο βιτάμ

Τι θα κάνετε: Βράζετε τα λαζάνια για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Τρίβετε τα τυριά και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβετε το ζαμπόν, το μπέικον και την πιπεριά. Βουτυρώνετε ένα μέτριο πυρέξ, στραγγίζετε τα λαζάνια, τα αλατίζετε, τα ρίχνετε στο πυρέξ, προσθέτετε την μισή ποσότητα των τυριών, το ζαμπόν, το μπέικον και την πιπεριά και τέλος ρίχνετε το υπόλοιπο τυρί και την κρέμα γάλακτος. Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά περίπου μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Συνταγή: greekmasa.gr

Σουφλέ σπανάκι

Τι θα χρειαστείτε:

Μισό κιλό φρέσκο σπανάκι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
150 γρ. ζαμπόν κομμένο σε κύβους
Ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο φέτες
λίγο βούτυρο
150 γραμμ. τυρί παρμεζάνα τριμμένη
2 αυγά
3/4 του φλιτζανιού γάλα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι θα κάνετε: Σε κατσαρόλα ρίχνετε λίγο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σπανάκι, αφού ρίξετε πιπέρι και λίγο αλάτι, όχι όμως πολύ γιατί θα προσθέσετε και τη φέτα. Δεν αφήνετε τα υλικά να παραψηθούν. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τη φέτα, το ζαμπόν, ανακατεύοντας καλά. Σε βαθύ πυρέξ τοποθετείε τις φέτες του ψωμιού αφού τις αλείψετε με λίγο βούτυρο και από τις δύο μεριές. Βάζετε μια στρώση σπανάκι και πάλι μια στρώση ψωμί και μια στρώση σπανάκι. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί σε όλη την επιφάνεια. Χτυπάτε τα 2 αυγά, το γάλα και περιχύνετε. Το αφήνετε στην άκρη για 10 λεπτά και έπειτα βάζετε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Συνταγή: infokids.gr

Σουφλέ πατάτα-μανιτάρι

Τι θα χρειαστείτε:

100 γρ. μανιτάρια
10 πατάτες κομμένες σε ροδέλες
200 γρ. σπανάκι
5 φέτες κασέρι
5 φέτες ζαμπόν
1 κουτί κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Βούτυρο

Τι θα κάνετε: Βράζετε το σπανάκι και τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Σουρώνετε και στρώνετε σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ. Σοτάρετε τα μανιτάρια σε βούτυρο μέχρι να "πιούν" τα ζουμιά τους, αλατοπιπερώνετε και τα ρίχνετε πάνω απ’ τα λαχανικά. Καλύπτετε με κασέρι και ζαμπόν και περιχύνετε με κρέμα γάλακτος. Γκρατινάρετε στον φούρνο για 15 λεπτά.

Συνταγή: alphatv.gr

Σουφλέ με κοτόπουλο και φιδέ

Τι θα χρειαστείτε:

2 μπουτάκια κομμένα σε κομμάτια
250 γρ. φιδέ κομμένο (ή ψιλό κριθαράκι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κόκκινη πιπεριά
χυμό από 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι
1 μεγάλο καρότο
1 σκελίδα σκόρδο, (χωρίς τη φύτρα του), πολτοποιημένο
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
150 γρ. κεφαλοτύρι πρόβειο Μετσόβου (ή όποιο κίτρινο τυρί σας αρέσει) ψιλοτριμμένο
2-3 αβγά
200 γρ. κρέμα γάλακτος + 1 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος για την επικάλυψη
1 κ.σ. μουστάρδα
Ψίχουλα από 4 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού (μόνον την ψίχα).
Αλάτι και πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα ρίγανη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο

Τι θα κάνετε: Σε μια κατσαρόλα βάζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο ψιλοκομμένο και την πιπεριά με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και τα αφήνετε να σοταριστούν για 3-4 λεπτά. Προσθέτετε το κοτόπουλο και το σοτάρετε κι από τις δύο πλευρές. Πασπαλίζετε με ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σβήνετε με το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού. Προσθέτετε 1 ποτήρι νερό κι αφήνετε το κοτόπουλο να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20-25 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Μόλις το κοτόπουλο μαλακώσει, αποσύρετε από την εστία και το αφήνετε να κρυώσει. Φροντίζετε ώστε όταν βγάλετε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα για να κρυώσει να έχει μείνει 1/2 ή 1 φλ. τσ. ζωμός, διαφορετικά, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα και το αφήνετε για 1-2 λεπτά να αναμειχθεί με τον υπόλοιπο ζωμό, σε χαμηλή φωτιά. Βάζετε το κοτόπουλο και τα λαχανικά στο multi και τα ψιλοκόβετε Αλλά δεν τα πολτοποιείτε. Στην ίδια κατσαρόλα με τον ζωμό του κοτόπουλου που περίσσεψε και λίγο ακόμα νερό, βάζετε τον κομμένο φιδέ (ή το κριθαράκι) και τον βράζετε για 1 λεπτό. Βάζετε τον φιδέ, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτετε τη θρυμματισμένη φέτα, το τριμμένο κεφαλοτύρι, τα αβγά, τη μουστάρδα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε καλά. Αρωματίζετε με μοσχοκάρυδο και προσθέτετε λίγο αλάτι και πιπέρι. Αλείφετε με ελαιόλαδο ένα ταψάκι και πασπαλίζετε με τα μισά ψίχουλα ψωμιού. Απλώνετε το μείγμα και από πάνω ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, στην οποία έχετε προσθέσει λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα ψίχουλα και αφήνετε για 15 λεπτά, στο ψυγείο. Βάζετε στον φούρνο και ψήνετε για 30 - 40 λεπτά ή έως ότου η επιφάνεια του φαγητού ροδοκοκκινήσει.

Συνταγή:  tantekiki.blogspot.gr

v