Τι θα χρειαστούμε
Βάρος: Για περίπου 2 κιλά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
- 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
- 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 1/2 κιλό ελαιόλαδο ελαφρύ
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 200 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα, για πασπάλισμα
Σιρόπι
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. μέλι
- 500 γρ. νερό
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι ακέρωτο
- χυμός από 1/2 λεμόνι
Τι πρέπει να κάνουμε
Βήμα 1ο
Για τα εύκολα μελομακάρονα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C, στον αέρα, και στρώνουμε με λαδόκολλα μια μεγάλη λαμαρίνα.
Βήμα 2ο
Αναμειγνύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα ξύσματα.
Βήμα 3ο
Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό και τη ρίχνουμε στο μείγμα του μπολ.
Βήμα 4ο
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κονιάκ και ζυμώνουμε ελαφρά.
Βήμα 5ο
Πλάθουμε μικρά ισομεγέθη μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα. Κάνουμε στην επιφάνειά τους το χαρακτηριστικό σχέδιο «πλέγμα» με ένα πιρούνι.
Βήμα 6ο
Τα ψήνουμε στον αέρα για 20 λεπτά. Οταν τα βγάλουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Σιρόπι
Βήμα 1ο
Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, σε μέτρια φωτιά, για 4-5 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού.
Βήμα 2ο
Ξαφρίζουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σιρόπιασμα και σερβίρισμα
Βήμα 1ο
Βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα.
Βήμα 2ο
Χρησιμοποιούμε τρυπητή κουτάλα.
Βήμα 3ο
Τακτοποιούμε τα μελομακάρονα σε μεγάλη πιατέλα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα καρύδια.
Μυστικά
- Αν θέλουμε, αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με σπορέλαιο.
- Δεν πρέπει να παιδέψουμε πολύ τη ζύμη, μόλις το αλεύρι απορροφηθεί σταματάμε το ζύμωμα.
- Το σχεδιάκι στην επιφάνεια βοηθάει για να απορροφηθεί καλά το σιρόπι.
- Δεν χρειάζεται να σιροπιάσουμε αμέσως όλα τα μελομακάρονα. Μπορούμε να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να τα αποθηκεύσουμε σε τάπερ. Ζεσταίνουμε το σιρόπι και σιροπιάζουμε όποτε θέλουμε φρέσκα μελομακάρονα.
Πηγή: gastronomos.gr