Τι χρειαζόμαστε
Για τη ζύμη
- 350-400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον, για το ζύμωμα
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 3 κουταλιές της σούπας ούζο ή σαμπούκα
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους ή 2 μεγάλα
- 3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο αγελάδας
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
- χρωματιστή τρούφα για τη διακόσμηση
Για το σιρόπι
- 1 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Τι πρέπει να κάνουμε
Για τη ζύμη
Βήμα 1ο
Για να φτιάξουμε struffoli, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 2ο
Προσθέτουμε με τη σειρά το ποτό, τα αυγά, το βούτυρο και τα ξύσματα, ζυμώνοντας συνεχώς με τον γάντζο, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια ζύμη.
Βήμα 3ο
Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε σχετικά υψηλή ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι, αν χρειαστεί, μέχρι η ζύμη να γίνει τελείως λεία και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
Βήμα 4ο
Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 8 ώρες – μπορούμε δηλαδή να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη ημέρα.
Βήμα 5ο
Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε με τα χέρια, πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να πλατύνει λίγο και να αποκτήσει πάχος 2-2,5 εκ.
Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε μπαστουνάκια πλάτους 2-2,5 εκ. και στη συνέχεια κόβουμε κάθε μπαστουνάκι σε κύβους 2 εκ. Τους πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια.
Βήμα 6ο
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Για να δούμε αν είναι στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα ένα από τα κυβάκια ζύμης: θα πρέπει να αφρίσει έντονα και να ανέβει στην επιφάνεια του λαδιού.
Βήμα 7ο
Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο λάδι, προσεκτικά, τα μισά struffoli. Τα τηγανίζουμε, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τα υπόλοιπα struffoli και τα στραγγίζουμε καλά.\
Για το σιρόπι
Βήμα 1ο
Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε μέσα όλα τα struffoli.
Ανακατεύουμε για να καλυφθούν όλα με το σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
Τα στοιβάζουμε αμέσως σε μια πιατέλα, σε σχήμα πυραμίδας ή σαν στεφάνι, και τα πασπαλίζουμε με τα χρωματιστά τρουφάκια ή κας κας.
Συνταγή από Εύη Παπαδοπούλου, στο gastronomos.gr