«Είναι η χειρότερη πανδημία που έχω δει!»: ο γιατρός που νίκησε την ευλογιά μιλά για τον κορονοϊό

«Είναι η χειρότερη πανδημία που έχω δει!»: ο γιατρός που νίκησε την ευλογιά μιλά για τον κορονοϊό

Η ευλογιά είναι μια άκρως μολυσματική και θανατηφόρα λοιμώδης νόσος και η μόνη νόσος την οποία η επιστήμη κατάφερε να εξαλείψει ολοκληρωτικά εδώ και μερικές δεκαετίες. Ένας απ’ τους ανθρώπους που συμμετείχαν τότε στις συντονισμένες προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατά της ευλογιάς και την δημιουργία του εμβολίου, είναι ο επιδημιολόγος Λάρι Μπρίλιαντ, ο οποίος ήταν παρών όταν διαγνώστηκε το τελευταίο θανατηφόρο κρούσμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σήμερα, στα 75 του χρόνια, γίνεται μάρτυρας μίας ακόμη πανδημίας και, μάλιστα, ως μέλος της πιο ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού.

Η νίκη επί της ευλογιάς και η πανδημία που δε ζήσαμε

Παλιότερα, σε ομιλία του στο TED2006, ο Μπρίλιαντ είχε μιλήσει για τον πόλεμο κατά της ευλογιάς, τονίζοντας ότι το καλύτερο όπλο απέναντι σε κάθε πανδημία είναι η εγρήγορση: «ο έγκαιρος εντοπισμός κρουσμάτων και η έγκαιρη αντίδραση».

Εν συντομία, όταν βρέθηκε στην Ινδία των 600 εκατομμυρίων ανθρώπων ως μέλος του προγράμματος του ΠΟΥ, η ομάδα του δεν είχε τα μέσα και την τεχνολογία που διαθέτουμε σήμερα. Μόνο την φωτογραφία ενός παιδιού με ευλογιά, την οποία μοίραζαν πόρτα-πόρτα 150.000 εθελοντές. Ο σκοπός ήταν να εντοπίσουν όλα τα κρούσματα απ’ τη μία άκρη της Ινδίας ως την άλλη και να εμβολιάσουν άμεσα τους κοντινούς τους ανθρώπους, δημιουργώντας «έναν κύκλο ανοσίας γύρω απ’ το κάθε κρούσμα» που θα φυλάκιζε τον ιό.

Το 2006, όταν έδωσε την ομιλία του, ο ΠΟΥ προετοιμαζόταν για μια πιθανή πανδημία της ίωσης που θυμόμαστε όλοι ως «γρίπη των πτηνών». «Αν διαπιστώσουμε εκτεταμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο», λέει ο Μπρίλιαντ, «όλος ο κόσμος θα σταματήσει να κινείται επί τόπου». «Εσείς», ρωτάει το κοινό, «θα μπαίνατε ποτέ σ’ ένα αεροπλάνο με άλλους 250 ανθρώπους όταν κάποιος από αυτούς ίσως κουβαλάει έναν θανατηφόρο ιό για τον οποίο δεν υπάρχει ούτε θεραπεία ούτε εμβόλιο;»

Τελικά, όπως μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί θα έμπαιναν, ειδικά αν πίστευαν ότι ο ιός δεν απειλεί τους ίδιους. Κάπως έτσι – μαζί με την συντεταγμένη κωλυσιεργεία πολλών από τις χώρες που τώρα πλήττονται σοβαρά – η ανθρωπότητα βρέθηκε να βιώνει μια τρομακτική πανδημία που δεν ξέρουμε πότε και πώς θα σταματήσει, ούτε πόσους νεκρούς θα μετρήσει τελικά η ανθρωπότητα εξαιτίας της.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Λάρι Μπρίλιαντ μίλησε για όσα αντιμετωπίζουμε. Μεταξύ άλλων είπε:

Για την επικινδυνότητα του νέου κορονοϊού

«Είναι ένας καινούργιος ιός κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στον κόσμο που να φέρει αντισώματα. Οπότε, δυνητικά, μπορεί να προσβληθούν 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Είναι η χειρότερη πανδημία που έχει ξεσπάσει επί των ημερών μας!»

Για την αποτελεσματικότητα των περιοριστικών μέτρων

«Αυτό που γίνεται ήδη στα περισσότερα μέρη του κόσμου (αυτο-απομόνωση, κλείσιμο σχολείων, ματαίωση εκδηλώσεων κλπ.) είναι σωστό. Δεν θα μας προτατεύσει απόλυτα απ’ τον ιό ούτε θα τον εξαφανίσει, αλλά θα συμβάλλει αποφασιστικά στο να απλώσουμε την μετάδοσή του στον χρόνο. Να την καθυστερήσουμε ώσπου να βρεθεί το εμβόλιο που, απ’ τα στοιχεία που έχουμε ως τώρα για τον ιό, δεν βρίσκω κανέναν λόγο να μην είναι έτοιμο σε 12 με 18 μήνες.» 

Για την περίφημη «ανοσία της αγέλης» 

«Μακροπρόθεσμα, ο συνδυασμός όσων πέρασαν τη νόσο και όσων εμβολιάστηκαν γι’ αυτήν, θα επιτύχει την ανοσία του 70-80% του πληθυσμού, που είναι το επιθυμητό. Κι έχω την πεποίθηση ότι, πέρα απ’ το εμβόλιο, θα βρεθεί και φαρμακευτική αγωγή που θα δρα, όχι μόνο θεραπευτικά, αλλά και προληπτικά.»

Για την επιστροφή στην κανονικότητα

«Ο κόσμος θα επιστρέψει στην κανονικότητα όταν θα είναι αληθείς αυτές οι 3 συνθήκες ταυτόχρονα. Πρώτον, θα γνωρίζουμε τα πάντα για τον νέο κορονοϊό. Δεύτερον, θα έχουμε έτοιμο το εμβόλιο ή τη θεραπεία. Και τρίτον, θα είμαστε σε θέση να πιστοποιήσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό του παραγωγικού τμήματος του πληθυσμού έχει ανοσία και δεν μπορεί πια να τη μεταδόσει.»

Για τη «θετική» πλευρά της κατάστασης  

«Βλέπω νέα παιδιά που προσφέρονται να ψωνίσουν για ανθρώπους μόνους, ηλικιωμένους και ανήμπορους και γιατρούς και νοσηλευτές που δουλεύουν ασταμάτητα με αυτοθυσία και τόλμη. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο μαζικό κύμα εθελοντισμού. [...] Βλέπουμε ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις και ίσως είναι ευκαιρία να δούμε κι εμείς ο ένας τον άλλον, όπως μας βλέπει εκείνος: σαν ίσος προς ίσον.»

Πηγή: ted.com, wired.com

v