Τι πρέπει να κάνουμε αν «μένουμε σπίτι» με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα

Τι πρέπει να κάνουμε αν «μένουμε σπίτι» με άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα

Όπως ξέρουμε πλέον καλά, εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο απ’ τον κορονοϊό είναι οι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα οποία τους κάνουν ευάλωτους στην εξέλιξη της ιώσης Covid19 σε σοβαρή πνευμονία. Οπότε, όσοι από εμάς μένουν στο ίδιο σπίτι με ανθρώπους αυτής της κατηγορίας, οφείλουμε να προσέχουμε ακόμη πιο πολύ και να ακολουθούμε τους παρακάτω βασικούς κανόνες.

Βγαίνουμε από το σπίτι μόνο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη

Ούτως ή άλλως, το να βγαίνουμε έξω μόνο για τα απαραίτητα είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι. Ειδικά, όμως, αν έχουμε στο σπίτι ευπαθές άτομο, δεν πρέπει να κάνουμε ούτε μία περιττή έξοδο κατά την οποία θα μπορούσαμε να εκτεθούμε στον ιό. Αν βγούμε, φοράμε γάντια μιας χρήσης και τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας, όπως είναι η απόσταση 2 μέτρων από τρίτους και ότι προβλέπεται για την παρουσία μας σε κάποιο κατάστημα ή σούπερ-μάρκετ.

Αποφεύγουμε τις πολλές επαφές μαζί του

Για να είμαστε σχετικά καλυμμένοι στην περίπτωση που βγαίνοντας έξω έχουμε αρπάξει από κάπου τον ιό, αποφεύγουμε να μένουμε στο ίδιο δωμάτιο με το ευπαθές άτομο και φυσικά να ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, εκτός και αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας στο ακέραιο

Ειδικά στην περίπτωση που επιστρέφουμε απ’ έξω, δεν χωράει καμία έκπτωση ή τσαπατσουλιά στα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνουμε. Αφήνουμε, λοιπόν, εκτός σπιτιού παπούτσια και, αν είναι δυνατόν, τα ρούχα που φοράμε έξω. Πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και δεν χειριζόμαστε τίποτα κοινόχρηστο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε πρώτα αντισηπτικό. Για να είμαστε ακόμη πιο σωστοί, φοράμε ιατρική μάσκα όταν κυκλοφορούμε στον ίδιο χώρο μαζί του. Αν υπάρχουν συσκευές τηλεφώνου, τάμπλετ ή πληκτρολόγια που χρηισμοποιούμε όλοι, φροντίζουμε να τις απολυμαίνουμε πριν και μετά από κάθε χρήση.

Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε σχολαστικά το σπίτι

Για να μην ρισκάρουμε το σπίτι μας να γίνει εστία μικροβίων, μεταξύ αυτών και του κορονοϊού, καθαρίζουμε τακτικά και απολυμαίνουμε με τα κατάλληλα απολυμαντικά, κατά προτίμηση χλωρίνη. Απολυμαίνουμε κάθε επιφάνεια που μπορεί να μαζεύει μικρόβια, ειδικά στους χώρους υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος, το μπάνιο και την κουζίνα μας. Αν υπάρχει δεύτερη τουαλέτα, τη διαθέτουμε για αποκλειστική χρήση στο ευπαθές άτομο.

Επιλέγουμε σωστά τρόφιμα και μαγειρεύουμε με έξτρα προσοχή

Λόγω των περιστάσεων, καλό είναι να πλένουμε πολύ σχολαστικά τα τρόφιμα που έχουν έρθει σε απευθείας επαφή με άτομα που μπορεί να φέρουν τον ιό, όπως είναι τα νωπά κρέατα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Πλένουμε με άφθονο νερό και απολυμαίνουμε με ξύδι. Χειριζόμαστε πάντα σκεύη και τροφές με γάντια μιας χρήσης και μαγειρεύουμε τα πάντα πολύ πολύ καλά.  

Διατηρούμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον γιατρό

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, αυτήν την περίοδο, να είμαστε σε διαρκή επαφή με τον γιατρό που παρακολουθεί το ευπαθές άτομο του σπιτιού. Έτσι, οτιδήποτε και αν συμβεί θα μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα χωρίς να χάσουμε πολύτιμο χρόνο για την υγεία του.

v