Κορονοϊός: 7 λόγοι για να μην φοβόμαστε τόσο πολύ για εμάς και τα παιδιά μας

Κορονοϊός: 7 λόγοι για να μην φοβόμαστε τόσο πολύ για εμάς και τα παιδιά μας

Τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται παγκοσμίως με γεωμετρική πρόοδο. Διαβάζουμε καθημερινά για νέους θανάτους, κλείνουν σχολεία, κλείνουν μαγαζιά, ερημώνουν πόλεις κι όλα θυμίζουν κακό σενάριο από χολιγουντιανό θρίλερ.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές αλήθειες για τον κορονοϊό που αν τις κοιτάξεις ψύχραιμα στα μάτια, θα σου πουν πως ναι μεν πρέπει να προσέχεις πολύ, αλλά χωρίς να είσαι απαισιόδοξος και να φαντάζεσαι πάντα το χειρότερο σενάριο.

Ξέρουμε τι είναι

Μπορεί να σας φαίνεται αμελητέο το ότι ο ιός Covid-19 ταυτοποιήθηκε μέσα σε 7 ημέρες, αλλά ίσως αλλάξετε γνώμη αν μάθετε πως ο HIV χρειάστηκε 2 χρόνια για να ταυτοποιηθεί. Το ότι έχουμε διαθέσιμη τη γενετική του ακολουθία μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, σημαίνει πως μπορούμε και να τον καταπολεμήσουμε. Σύμφωνα, μάλιστα με το το πρακτορείο Associated Press, άρχισαν ήδη οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου.

Μπορούμε να τον περιορίσουμε

Η Κίνα, η πρώτη χώρα στην οποία εμφανίστηκε ο κορονοϊός, άργησε να αντιληφθεί τον ρυθμό εξάπλωσής του. Από τη στιγμή που το κατάλαβε όμως και εφάρμοσε δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό του, τα κρούσματα και οι θάνατοι σχεδόν μηδενίστηκαν. Μέσα σε δύο περίπου μήνες η χώρα βγαίνει σταδιακά από την αυστηρή καραντίνα και επανέρχεται στους παλιούς της ρυθμούς. Στην Ελλάδα τα πράγματα λειτούργησαν πολύ γρηγορότερα αφού η πολύτιμη γνώση πως ο κορονοϊός περιορίζεται αν μείνουμε στο σπίτι μας λειτουργεί υπέρ μας. Αρκεί να ακολουθούμε τους κανόνες των επιστημόνων και του κράτους. 

Δεν είναι τόσο εύκολο να κολλήσεις αν προσέχεις

Αν πλένεις συχνά τα χέρια σου, αποφεύγεις να έρχεσαι σε επαφή με κόσμο και απολυμαίνεις καλά το σπίτι και τις επιφάνειες που ακουμπάς συχνά, δύσκολα μπορείς να κολλήσεις. Αντίθετα, αν μένεις στον ίδιο χώρο με κάποιον φορέα του ιού, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται. Είναι, λοιπόν, στο χέρι σου να προστατευτείς και να προστατεύσεις και την οικογένειά σου από τον κορονοϊό. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι ήπια 

Μία έρευνα που έγινε σε 45.000 επιβεβαιωμένους ασθενείς του κορονοϊού στην Κίνα, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το 81% πέρασε ήπια την ασθένεια, το 14% ειχε πιο βαριά συμπτώματα και μόνο το 5% των ασθενών κινδύνεψαν σοβαρά, με τους μισούς απ’ αυτούς να μην τα καταφέρνουν τελικά. 

Το ποσοστό θνησιμότητας στους νέους είναι πολύ μικρό

Τα παιδιά φαίνονται πρακτικά ανεπηρέαστα από τον ιό, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας σε ανθρώπους κάτω των 40 ετών είναι 0,2%. Αντίθετα, η θνησιμότητα σε ανθρώπους άνω των 80 αγγίζει το 15% - κάτι που εξηγεί και τους πολλούς θανάτους στην Ιταλία, αφού το ¼ του πλυθησμού της είναι υπέργηρο. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών συνέρχεται 

Όλα τα στοιχεία μέχρι τώρα επιβεβαιώνουν πως η συντριπτική πλειοψηφεία των νοσούντων αναρρώνουν και συνεχίζουν τη ζωή τους κανονικά. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν ως εξής: 126.968 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 4.647 θάνατοι, 67.014 ασθενείς που ανάρρωσαν.

Οι επιστήμονες δεν σταματούν τις έρευνες για το εμβόλιο

Το πρώτο πειραματικό εμβόλιο θα δοκιμαστεί σήμερα κιόλας στον πρώτο εθελοντή. Φυσικά ακόμα τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά οι έρευνες δεν σταματούν ούτε στιγμή κι αυτό από μόνο του είναι μια αισιόδοξη είδηση.  Δεκάδες ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην «κούρσα» για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο ιός SARS-CoV-2, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες για την ταχύτερη παραγωγή του εμβολίου. Κάποιοι ερευνητές στοχεύουν ακόμα και σε προσωρινά εμβόλια, που θα προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων για έναν με δύο μήνες, έως ότου αναπτυχθεί ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για μακροχρόνια προστασία.

Πηγή: guardian.com

v