Κορονοϊός: Τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει με τίποτα να κάνουμε!

Κορονοϊός: Τα πράγματα που ΔΕΝ πρέπει με τίποτα να κάνουμε!

Εν μέσω πανδημίας, η καθημερινότητά μας είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι μερικές μέρες πριν. Έχουν αλλάξει οι ρυθμοί μας, οι συνήθειές μας, ακόμα και ο τρόπος που συναντιόμαστε και χαιρετιόμαστε!

Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε πως όλο αυτό κάποια στιγμή θα περάσει και η ζωή θα συνεχίσει από εκεί που την αφήσαμε. Αρκεί αυτό το διάστημα να προσέχουμε πολύ τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας αλλά και όλους τους ανθρώπους που συναναστρεφόματσε και να ΜΗΝ κάνουμε τα παρακάτω:

Δεν παθαίνουμε πανικό!

Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος σε περιόδους κρίσης. Μας αποσπά από τον στόχο μας, δεν μας αφήνει να σκεφτούμε καθαρά και μας οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις και απανωτά λάθη. Το πρώτο πράγμα που δεν πρέπει να κάνουμε αυτή την περίοδο, λοιπόν, είναι να πανικοβληθούμε. 

Πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και να μην μεταδώσουμε τον φόβο μας στους γύρω μας (και κυρίως στα παιδιά μας). Ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που συναναστρεφόμαστε ακολουθώντας πιστά τις βασικές οδηγίες που μας έχουν δοθεί: να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, να απολυμαίνουμε τον χώρο μας και να σταματήσουμε τις άσκοπες εξόδους. Μείνετε σπίτι, κοινώς, και όλα θα πάνε καλά. 

Αποφεύγουμε τα μέρη με πολύ κόσμο

Το έχετε ακούσει κι άλλες φορές, από πολλούς και διαφορετικούς φορείς: αποφύγετε την πολυκοσμία! Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Καταρχάς, μέχρι πρότινος ερχόμασταν σε επαφή με πολύ κόσμο στα σούπερ μάρκετ. Με τους νέους κανονισμούς, όμως, αυτό περιορίζεται. 

Κατά δεύτερον, πολύς κόσμος συνωστίζεται σε ανοιχτούς χώρους όπως πάρκα ή παραλίες νομίζοντας πως ο καθαρός αέρας θα τον προστατεύσει. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι πως και πάλι βρίσκεται κοντά σε ανθρώπους που ενδέχεται να είναι φορείς του ιού. Εάν, λοιπόν, θέλετε να βγείτε έξω, κάντε το σε ανοιχτούς χώρους μεν, αλλά χωρίς πολύ κόσμο. Οι ασφαλείς αποστάσεις είναι το παν! 

Δεν πλησιάζουμε τους  μεγαλύτερους ανθρώπους αν έχουμε συνάχι ή βήχουμε

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό είναι οι λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αναπνευστικά ή καρδιακά προβλήματα. Εάν, λοιπόν, αγαπάμε τους γονείς, τους παππούδες, τους θείους ή όποιον άλλον ηλικιωμένο έχουμε στο περιβάλλον μας, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τους προστατεύσουμε από τα δικά μας συμπτώματα!

Επειδή ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τα μικρόβια που σου προκαλούν τον βήχα, τον πυρετό ή το συνάχι, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην τους πλησιάζουμε καθόλου αν δεν νιώθουμε καλά. 

Δεν πηγαίνουμε επίσκεψη στον παππού και τη γιαγιά

Για τον ίδιο λόγο, περιορίζουμε στο ελάχιστο τις επισκέψεις μας στον παππού και τη γιαγιά. Μπορεί να είμαστε φορείς και να μην το γνωρίζουμε ή να μην έχουν εκδηλωθεί ακόμα τα συμπτώματά μας.

Μπορούμε να τους δείχνουμε την αγάπη μας από το τηλέφωνο ή μηνύματα ή να τους ψωνίζουμε και να αφήνουμε τα ψώνια στην εξώπορτα, χωρίς να μπαίνουμε στο σπίτι τους. Τους προσέχουμε για να τους έχουμε. 

Δεν κάνουμε χειραψίες, δεν δίνουμε φιλάκια, δεν αγκαλιαζόμαστε

Είμαστε ένας θερμός και εκδηλωτικός λαός που δεν χάνει ευκαιρία να ανταλλάξει χειραψίες, φιλιά και αγκαλιές. Ωστόσο, αυτή την περίοδο πρέπει όχι απλά να περιορίσουμε, αλλά να κόψουμε τελείως αντίστοιχες χειρονομίες αφού ο ιός Covid-19 μεταφέρεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο!

Μάλιστα, εκτός από το ότι προσπαθούμε να κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας από τους άλλους, φοράμε και γάντια μιας χρήσης για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα ακουμπήσουμε κάτι μολυσμένο, ή μάσκα αν νιώθουμε πως μας περιτριγυρίζει κάποια ίωση.

v