Δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό

Δεν θέλει να πάει στον παιδικό σταθμό

Ερώτηση:
Ύστερα από λίγες μέρες στον παιδικό σταθμό, η κόρη μου λέει ότι δεν θέλει να ξαναπάει. Βρίσκει κάθε είδους δικαιολογία και κλαίει κάθε πρωί. Πώς μπορώ να καθησυχάσω τους φόβους της και να την βοηθήσω να της αρέσει;
Απάντηση:

Πολλά παιδιά όταν πρέπει να πάνε για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό βιώνουν πολύ έντονα το άγχος του αποχωρισμού απο τους γονείς και ιδιαίτερα απο την μητέρα.

Είναι σίγουρα μια περίοδος προσαρμογής, η οποία μπορεί να είναι πολύ δύσκολη ιδιαίτερα εάν συμβαίνουν και άλλες αλλαγές στη ζωή της οικογένειας, όπως ο ερχομός ενός νέου μωρού, η αλλαγή σπιτιού, κλπ. Μπορείτε όμως να βοηθήσετε το κοριτσάκι σας να προσαρμοστεί καλύτερα στο καινούριο περιβάλλον.

Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Πρέπει να προσπαθείτε να είσαστε εσείς ήρεμη και να μην δείχνετε αγχωμένη όταν αρχίζει τα κλάματα. Αντίθετα μιλήστε της θετικά για το πόσο ωραία πράγματα θα μάθει και για τα παιδιά που θα γνωρίσει.

2. Ρωτήστε την τί δεν της αρέσει και προσπαθείστε να καταλάβετε ποιό είναι το πρόβλημα. Θα ήταν καλό να μιλήσετε και με την νηπιαγωγό στον παιδικό σταθμό ώστε να μπορέσει να βοηθήσει και εκείνη στην ομαλή προσαρμογή του παιδιού.

3. Πηγαίνετε μαζί με το παιδί στον παιδικό σταθμό το πρωί, μείνετε λίγο μαζί της και δείξτε ενδιαφέρον για το χώρο και για όλα αυτά που κάνουν εκεί. Εξηγήστε της ότι θα φύγετε, αλλά θα γυρίσετε να την πάρετε μόλις τελειώσει και φυσικά να είστε πάντα στην ώρα σας. Φιλήστε την και προσπαθήστε να φύγετε χωρίς να δείχνετε αγχωμένη για το πώς θα αντιδράσει.

4. Αν αυτό είναι δυνατόν, προτείνετε να πάρει μαζί της το αρκουδάκι της, ένα αγαπημένο αντικείμενο ή κάτι δικό σας που θα την κάνει να νοιώσει καλύτερα. Συνήθως τα παιδιά αισθάνονται μια ασφάλεια έχοντας μαζί τους κάποιο αγαπημένο αντικείμενο.

5. Αν όμως η συνεργασία με την νηπιαγωγό, δεν φέρει αποτέλεσμα, αν το παιδί κλαίει και εξακολουθεί να μην αντέχει τον παιδικό σταθμό βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό που της δημιουργεί αυτό το φόβο. Συνήθως όμως τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται μετά από τρείς-τέσσερεις εβδομάδες και συνεχίζουν χωρίς πολλά προβλήματα.

*Η Βίκυ Λαγκαδιανού είναι Παιδοψυχολόγος M.Sc.,P.M.Sc., Σύμβουλος Οικογενειακής Θεραπείας Ευρωκλινικής Παίδων

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v