Aπό τις σερβιέτες μέχρι τα σουτιέν: η εξέλιξη 8 γυναικείων προϊόντων στον χρόνο

Aπό τις σερβιέτες μέχρι τα σουτιέν: η εξέλιξη 8 γυναικείων προϊόντων στον χρόνο

Η εξέλιξη των γυναικείων προϊόντων υγιεινής και ένδυσης έχει μια πλούσια και ενδιαφέρουσα ιστορία, που αντικατοπτρίζει τις κοινωνικές, πολιτισμικές και τεχνολογικές αλλαγές μέσα στους αιώνες. Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε 8 απαραίτητα είδη που είναι πλέον τελείως διαφορετικά απ' ότι ήταν κάποτε. Εμείς θα πούμε απλά... ΕΥΤΥΧΩΣ!

Σερβιέτες

Οι σερβιέτες έχουν περάσει από πολλές αλλαγές στο πέρασμα του χρόνου. Παλαιότερα, και συγκεκριμένα τη δεκαετία του '20 ήταν ένα λινό ύφασμα ενωμένο με ιμάντα. Εκείνη την εποχή, οι νοσοκόμες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ανακάλυψαν ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιούσαν σε τραυματισμένους στρατιώτες για να απορροφά το αίμα και έτσι υπήρξε αυτό το σχέδιο. Ευτυχώς, εξελίχθηκε! Αν και για να είμαστε ειλικρινείς, υπάρχει ακόμα το περιθώριο βελτίωσης.

Σουτιέν

Το σουτιέν υπήρχε από την αρχαιότητα, όμως  εμφανίστηκε επίσημα στις 30 Μαΐου 1889, όταν η Γαλλίδα Ερμίν Καντόλ, πρόσθεσε στον κλασικό κορσέ ένα δεύτερο μέρος που συγκρατούσε το στήθος. Το 1893 η Μαρί Τουσέ φτιάχνει το πρώτο αμερικανικό σουτιέν. Η δημιουργία της αποτελείται από δύο… τσέπες, μια για κάθε στήθος οι οποίες στηρίζονται σε ένα μεταλλικό πλαίσιο και ενισχύονται με δύο ράντες.

Κραγιόν

Το πρώτο κραγιόν φτιάχτηκε πιθανότατα πριν από περίπου 5.000 χρόνια από άνδρες και γυναίκες της αρχαίας κοιλάδας των Σουμερίων και του Ινδού. Θρυμμάτιζαν πολύτιμους λίθους και τους χρησιμοποιούσαν για να διακοσμήσουν τα χείλη και τις περιοχές γύρω από τα μάτια. Προκειμένου να προσθέσουν κόκκινο χρώμα στα χείλη του, οι  Αιγύπτιοι, όπως η Κλεοπάτρα, για παράδειγμα, θρυμμάτιζαν έντομα! 

Μάσκαρα

Η πρώτη μάσκαρα μπορεί να καταγραφεί στην Αρχαία Αίγυπτο. Ήταν μια ουσία που ονομαζόταν kohl και χρησιμοποιούνταν για να σκουρύνουν τις βλεφαρίδες, τα βλέφαρα και τα φρύδια για να απομακρύνουν τα κακά πνεύματα τόσο από τους άνδρες όσο και από τις γυναίκες. Η ουσία παρασκευαζόταν από γαληνίτη, μαλαχίτη, κάρβουνο ή αιθάλη και σάλιο.

Εργαλεία για μπούκλες

Οι μπούκλες ήταν στη μόδα ήδη από το 1575 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν μπρούτζινες λαβίδες για μπούκλες που θερμαίνονταν σε φωτιά πριν τυλίξουν κομμάτια μαλλιών γύρω τους. Τα ηλεκτρικά θερμαινόμενα ρολά μαλλιών εφευρέθηκαν από τον Solomon Harper το 1930, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 αυτό το εργαλείο styling έγινε δημοφιλές. Σήμερα έχουμε τα ψαλίδια για μπούκλες, αλλά ακόμα κάποιες χρησιμοποιούν τα ρόλει!

Κορσές

Οι πρώτες ενδείξεις για τη χρήση κορσέδων βρέθηκαν στον Μινωικό πολιτισμό της πρώιμης Κρήτης. Έκτοτε, το αντικείμενο αυτό έχει υποστεί πολλές αλλαγές και μέχρι σήμερα παραμένουν της μόδας. Μια ασήμαντη αλλά ωραία πληροφορία είναι ότι κάποτε οι άνδρες τον χρησιμοποιούσαν για να αδυνατίζουν τη σιλουέτα τους.

Πλατφόρμες και τακούνια

Τα υποδήματα με πλατφόρμες ή τακούνια χρονολογούνται ήδη από την Αρχαία Αίγυπτο. Αρχικά, είχαν τη μορφή σανδαλιών με πολύ χοντρή σόλαπου χρησιμοποιούνταν για να υποδηλώνουν την ανώτερη τάξη. Επιπλέον, το περσικό ιππικό φορούσε παπούτσια με ψηλό τακούνι. Επρόκειτο για ένα είδος μπότας που είχε τακούνια για να διασφαλίζει ότι τα πόδια παρέμεναν στους αναβολείς, δίνοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στον αναβάτη. Σήμερα, παραμένουν ο καλύτερος φίλος της γυναίκας, μετά τα διαμάντια.

Καλσόν

Ιστορικά τα καλσόχρησιμοποιήθηκαν Πρι από τους άνδρες τον 12ο αιώνα και κατασκευάζονταν από υφαντό ή ραμμένο ύφασμα. Σήμερα, είναι γυναικείο προνόμιο και χαιρόμαστε την ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων.

Πηγή: brightside.me

v