Η εγκυμοσύνη έχει και 4ο τρίμηνο: τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε

Η εγκυμοσύνη έχει και 4ο τρίμηνο: τι είναι και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το πρώτο τρίμηνο με το μωρό σας είναι μια μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία, αλλά και μια περίοδος ιδιαίτερα κρίσιμη για το νεογέννητο που βρίσκεται ακόμη σε απόλυτη εξάρτηση από τη μαμά του – όπως ακριβώς στο στάδιο της κυοφορίας. Γι’ αυτό και ο παιδίατρος Χάρβεϊ Καρπ ονόμασε κάποτε αυτήν την πρώτη φάση στη ζωή του ανθρώπου «4ο τρίμηνο», με βάση το ότι ο άνθρωπος γεννιέται χωρίς την ικανότητα που έχουν τα υπόλοιπα θηλαστικά ν’ ανταπεξέρχονται άμεσα στις ανάγκες που ορίζει η φύση τους.

Τον πρώτο καιρό, αφού έρθει στον κόσμο με το καλό, το μωρό σας αρχίζει να αναπτύσσεται και αλλάζει γρήγορα, αλλά για να πάνε όλα καλά χρειάζεται την αμέριστη φροντίδα σας. Ταυτόχρονα, το δικό σας σώμα περνάει κι αυτό από διαφορετικά στάδια – όπως και η ψυχολογία σας. Ο συνδυασμός μπορεί να αποβεί εξαντλητικός και το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να είστε προετοιμασμένη για όλα όσα θα αντιμετωπίσετε.

Τι συμβαίνει με το μωρό

 

Τα νεογέννητα δεν βλέπουν πολύ μακριά και δεν ξεχωρίζουν αμέσως τα χρώματα. Οι κινήσεις τους γίνονται πιο πολύ ενστικτωδώς ή ως αντανακλαστικό, παρά συνειδητά και δεν μπορούν να ελέγξουν το σώμα τους.

Μέσα σε 12 μόλις εβδομάδες, από εκεί που δεν μπορούσε ούτε το κεφάλι του να στηρίξει και τα ματάκια του ήταν μισόκλειστα, το μωράκι σας θα σκάει χαμόγελα και θα ξεχωρίζει το πρόσωπο των γονιών του με κάθε λεπτομέρεια. Θα «σκανάρει» όσους το χαζεύουν και θα ακολουθεί την κίνησή σας στον χώρο με το βλέμμα του, θα μπορεί σιγά σιγά να αλλάξει πλευρό στο κρεβατάκι του, θα ρίχνει κάτω πράγματα σαν γατάκι και θα βάζει τα χεράκια του στο στόμα.

Τι συμβαίνει με τη μαμά

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα, το σώμα σας αναρρώνει από τους πόνους, τις κράμπες, αλλά και τις ουλές. Θα πάρει λίγο καιρό, αλλά θα έρθει η στιγμή που θα νιώθετε και πάλι περδίκι, αρκεί να κάνετε υπομονή και να προσέχετε τον εαυτό σας.

Κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου, οι ορμόνες επανέχονται σιγά σιγά στα κανονικά επίπεδα, αλλά όχι χωρίς να σας προκαλέσουν την αναμενόμενη κυκλοθυμία. Κάποιες φορές, πάλι, μπορεί να ευθύνονται και για κάποια πιο σοβαρή επιλόχειο διαταραχή που χρήζει παρακολούθησης από ειδικό. Αν θηλάζετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε συσπάσεις της μήτρας, πόνο στις θηλές ή διαρροή γάλακτος τη νύχτα. Όταν κάτι από αυτά επιμένει, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια μιας μαίας που ειδικεύεται στον θηλασμό.

Πώς συμβιώνουν οι δυο τους

Αν το καλοσκεφτείτε, μέχρι πριν από λίγο το μωρό σας τα είχε όλα «στο πιάτο» και καμία ανάγκη του δεν έμενε ανικανοποίητη. Το νέο του περιβάλλον δεν είναι το ίδιο άνετο και φιλόξενο με το σώμα σας και, στο μεταξύ, δεν έχει ιδέα πως να ζητήσει αυτό που θέλει. Γι’ αυτο κλαίει.



Κλαίει όταν θέλει να φάει, όταν θέλει να παραμείνει στην αγκαλιά σας, ακόμη και χωρίς κανέναν προφανή λόγο (κολικοί). Επίσης, είναι πολύ πιθανό να κοιμάται τη μέρα και να ξυπνάει τη νύχτα, αφού εκεί που ήταν δεν έβλεπε φως. Μετά από λίγες εβδομάδες, όμως, θα αρχίσει να προσαρμόζεται. Όσο για το φαγητό, το μικρό του στομαχάκι επιβάλλει να τρώει ένα γεύμα κάθε 2-3 ώρες, ίσως και πιο συχνά αν το σώμα του μπει ξαφνικά σε φάση ανάπτυξης. Αν θηλάζετε, ταΐστε το όποτε το ζητά, για να κατεβάζετε νέο γάλα και να ζορίζεστε λιγότερο.

Το μωρό σας έχει μάθει να είναι κουλουριασμένο μέσα σε ένα ασφαλές κουκούλι, να κινείται κατα βούληση και να είναι σε διαρκή επαφή μαζί σας.

Χρησιμοποιήστε, λοιπόν, έναν χουχουλιάρικο μάρσιπο για να νιώθει εκείνο καλά κι εσείς να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα. Για να μην του λείψει η κίνηση, πάρτε το μωρό σας στα χέρια σας και κάντε απαλές χορευτικές κινήσεις ή κουνήστε το στην κούνια του. Ενισχύστε την αίσθηση ασφάλειας που νιώθει κοντά σας, αγκαλιάζοντάς το χωρίς ρούχα ώστε να αισθάνεται το δέρμα και να ακούει τον χτύπο της καρδιάς σας.

Το μωράκι σας θα είναι ήρεμο αν εσείς είστε ήρεμη. Γι’ αυτό, φροντίστε να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε, κάνοντας χαλαρωτικά μπάνια και παίρνοντας τον υπνάκο σας σε κάθε ευκαιρία.

v