Γέννησες κανονικά ή με καισαρική;
Πραγματικότητα: Το ότι η καισαρική τομή δεν υπάγεται στις κανονικές γέννες, είναι μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας που ακούγεται συχνά. Με όποιον τρόπο κι αν έρθει το νεογέννητο στον κόσμο, πρόκειται για γέννα. Κανονική γέννα.
Πώς κάνεις έτσι; Δεν είναι και φοβερό…
Πραγματικότητα: Ένας μεγάλος μύθος είναι πως η γέννα με καισαρική τομή δεν είναι κάτι φοβερό. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική αφού πρόκειται για κανονική εγχείρηση. Η μέλλουσα μητέρα υπόκειται σε αναισθησία και ακολουθεί κανονική τομή που πονάει και θέλει χρόνο για να επουλωθεί. Εξάλλου, κάθε γέννα, με οποιαδήποτε τρόπο, είναι κάτι σπουδαίο που χρειάζεται προσοχή, επαγγελματισμό και πολλή φροντίδα.
Αφού γέννησες το πρώτο με καισαρική, έτσι θα γεννήσεις και το δεύτερο
Πραγματικότητα: Το βρετανικό ρητό «μία φορά καισαρική, για πάντα καισαρική» έχει ήδη καταρριφθεί. Ο φυσιολογικός τοκετός έπειτα από μια καισαρική τομή δεν είναι πλέον απαγορευτικός, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις (να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 χρόνια, η προηγούμενη τομή να μην είναι κάθετη, να μην διαπιστωθεί κάποιος κίνδυνος για το μωρό ή την μητέρα). Τα καλά νέα είναι πως περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έκαναν καισαρική στο πρώτο τους παιδί, μπόρεσαν να γεννήσουν τα επόμενα με φυσιολογικό τοκετό.
O χρόνος ανάρρωσης είναι ο ίδιος με τον φυσιολογικό τοκετό
Πραγματικότητα: Μία γυναίκα που γέννησε με καισαρική τομή, χρειάζεται 3-5 ημέρες για να αναρρώσει από την επέμβαση, ενώ ο οργανισμός της θέλει 4-5 εβδομάδες μέχρι να μπει σε διαδικασία ανάκαμψης. Αντίθετα, στην περίπτωση του φυσιολογικού τοκετού, η λεχώνα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της στις 2-3 ημέρες ενώ ο οργανισμός αρχίζει να ανακάμπτει στις 2-3 εβδομάδες.
Δεν πειράζει, τουλάχιστον θα γλυτώσεις την επιλόχειο κατάθλιψη…
Πραγματικότητα: Μετά τον τοκετό, ο οργανισμός της γυναίκας θέλει χρόνο για να επανέλθει στις φυσιολογικές του λειτουργίες. Είτε γεννήσουμε από τον κόλπο, είτε με καισαρική, οι ορμόνες κάνουν πάρτι ενώ οι νέες συνθήκες της καθημερινότητας και η εξάντληση είναι κοινές. Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μία πιθανότητα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν όλες ανεξαιρέτως οι λεχώνες.
Η καισαρική τομή σου στερεί την άμεση επαφή με το νεογέννητό
Πραγματικότητα: Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει την άμεση επαφή με το μωρό που μόλις γέννησες! Μπορεί η τομή να είναι μεγαλύτερη ή οι πόνοι πιο έντονοι, αλλά τις περισσότερες φορές καταλαβαίνεις πότε το μικρό σου γεννιέται και πάντα βρίσκεις τρόπο να το κρατήσεις για λίγα λεπτά στην αγκαλιά σου.
Αν γεννήσω με καισαρική θα μπορέσω να θηλάσω;
Πραγματικότητα: Μία συνηθισμένη αγωνία των μελλουσών μαμάδων που, όμως, δεν ισχύει! Μπορεί μετά την καισαρική να χρειαστεί λίγη παραπάνω προσπάθεια μέχρι να κατέβει το γάλα, όμως η φύση προετοιμάζει όλες τις μητέρες ώστε να μπορέσουν να ταΐσουν τα νεογνά τους. Εάν κάτι τέτοιο δε συμβεί, τότε συντρέχουν άλλοι, ειδικοί λόγοι που δε σχετίζονται με την καισαρική.