Μεγάλη Δευτέρα: Η αρχή της νηστείας
Η Μεγάλη Δευτέρα είναι η αρχή της εβδομάδας των Παθών και η αρχή της κατάνυξης. Αν και κάποιοι πιστοί μπορεί να έχουν αρχίσει τη νηστεία νωρίτερα, η πλειοψηφία θεωρείται ότι ξεκινά την πρώτη μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, λοιπόν, απαρνούμαστε το κρέας και τρώμε νηστίσιμα φαγητά. Μια που τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει, είναι ευκαιρία να μαγειρέψετε παρέα με το παιδί και να του εξηγήσετε ότι η θυσία που κάνουμε συμβολίζει την αυτοσυγκράτηση και την εγκράτεια. Ωστόσο, για να είστε σίγουρη ότι θα φάει χωρίς… διαμαρτυρίες μπορείτε να φτιάξετε μαζί πίτσα με λαχανικά, ρεβυθοκεφτέδες ή οποιαδήποτε άλλη νηστίσιμη συνταγή ξέρετε ότι θα του αρέσει.
Μεγάλη Τρίτη: Φτιάξτε κουλουράκια και τσουρέκια
Σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, από τη Μεγάλη Τρίτη και μετά οι γειτονιές και οι φούρνοι αρχίζουν να μυρίζουν γλυκά αφού μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη παραδοσιακά φτιάχνουμε τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια. Η όλη διαδικασία είναι ευχάριστη για τα παιδιά, γι’ αυτό σας προτείνουμε να φτιάξετε λίστα με όσα χρειάζεστε, να πάτε μαζί στο σούπερ μάρκετ και όταν γυρίσετε σπίτι, να αρχίσετε να πλάθετε τα πασχαλινά κουλουράκια. Ακόμα κι αν δεν βγουν τέλεια, το σημαντικό είναι ότι θα σας έχει βοηθήσει το παιδί. Αν έχετε χρόνο και όρεξη, μπορείτε να φτιάξετε και το πασχαλινό τσουρέκι, που είναι λίγο πιο απαιτητικό στην προετοιμασία του, για το τραπέζι της Ανάστασης.
Την ίδια μέρα επίσης συνηθίζεται να αρχίζουν οι ετοιμασίες στο σπίτι για τον ερχομό του Πάσχα, η καθαριότητα και το ασβέστωμα των αυλών στα χωριά. Με αυτή την αφορμή ενδεχομένως είναι ευκαιρία να κάνετε το παιδί να μαζέψει το δωμάτιό του. Ακόμα κι αν ακούγεται ένα ανέφικτο όνειρο, δεν χάνετε κάτι να το δοκιμάσετε!
Μεγάλη Πέμπτη: Βάψτε τα αυγά
Η παράδοση θέλει να βάφουμε τα αυγά την Μεγάλη Πέμπτη, γι’ αυτό και ονομάζεται συμβολικά Κοκκινοπέφτη. Αν και έχουν επικρατήσει τα κόκκινα αυγά– το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού που θυσιάστηκε για εμάς- ωστόσο δεν χρειάζεται να περιοριστείτε. Μπορείτε να αφήσετε το παιδί να επιλέξει διάφορα χρώματα και σχέδια που του αρέσουν έτσι ώστε να κάνετε το βάψιμο των αυγών ακόμα πιο ευχάριστο. Ενδεικτικά, πάρτε μερικές πρωτότυπες ιδέες από εδώ και πειραματιστείτε ελεύθερα. Η συμβουλή μας επίσης είναι να φορέσετε και εσείς και το παιδί τα πιο πρόχειρα ρούχα σας γιατί είναι σίγουρο ότι θα λερωθείτε!
Μεγάλη Παρασκευή: Φαναράκια και Επιτάφιος
Πρόκειται για την πιο πένθιμη μέρα της εβδομάδας λόγω της Αποκαθήλωσης του Εσταυρωμένου και της περιφοράς του Επιταφίου ενώ από την Μεγάλη Πέμπτη , οι επιτάφιοι στις εκκλησίες είναι στολισμένοι. Μετά την Αποκαθήλωση, μπορείτε να πάτε μια βόλτα με το παιδί και να προσκυνήσετε τους Επιταφίους των εκκλησιών που βρίσκονται κοντά σας. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να ανέβετε στο κέντρο της Αθήνας και να επισκεφθείτε τις παλιές εκκλησίες στις γειτονιές της Πλάκας και στα Αναφιώτικα, που είναι πραγματικά μαγικές.
Όταν γυρίσετε σπίτι, μπορείτε να φτιάξετε με το παιδί το φαναράκι που θα κρατάει στον Επιτάφιο, εξηγώντας του τι συμβολίζει η Περιφορά του Επιταφίου. Αν αποφασίσετε να μην φτιάξετε φαναράκια εκείνη την ημέρα, προμηθευτείτε καφέ κεράκια που θεωρούνται πένθιμα λόγω ημέρας και ετοιμαστείτε για το βράδυ. Εξηγήστε στο παιδί ότι θα πρέπει να κάνει υπομονή μία μέρα ακόμα μία μέρα για να κρατήσει τη λαμπάδα που του έφερε η νονά του.
Μεγάλο Σάββατο: Η Ανάσταση
Είναι η τελευταία μέρα πριν το Πάσχα και το βράδυ μόλις αλλάξει η μέρα γιορτάζουμε την Ανάσταση. Δεδομένου ότι το βράδυ θα ξενυχτήσετε, φροντίστε το παιδί να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ μην ξεχάσετε τα δικά σας άσπρα κεριά και τη λαμπάδα του παιδιού που πλέον μπορεί να κρατήσει ελεύθερα.