Ρύζι
To ρύζι είναι βασικό συστατικό σε πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Η καλλιέργειά του προϋποθέτει πολύ νερό, το οποίο συνήθως είναι μολυσμένο με βιομηχανικές τοξίνες ή και παρασιτοκτόνα που περνούν στον σπόρο. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητο να το ξεπλένουμε 3-4 φορές πριν το βράσουμε, ειδικά το μακρύκοκκο. Ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι να το μουλιάσουμε από το προηγούμενο βράδυ σε νερό, έτσι ώστε να απομακρύνουμε τον κίνδυνο. Αν όμως, αποφασίσουμε εκείνη την στιγμή να φτιάξουμε ρύζι, τότε μουλιάστε το για ένα μισάωρο.
Λάχανο
Είναι σημαντικό να ξεπλένετε προσεκτικά κάθε είδος λάχανου. Όσον αφορά το κόκκινο και το λευκό λάχανο, αφαιρέστε τα δύο πρώτα επίπεδα, καθώς εκεί συνήθως συσσωρεύετε σκόνη. Εξίσου μεγάλος είναι και ο κίνδυνος να αναπτύσσονται βακτήρια στα φύλλα του. Βάλτε το λάχανο στον νεροχύτη, τον οποίο θα έχετε γεμίσει με νερό, προσθέστε λίγο ξίδι και αφήστε για λίγα λεπτά. Στο τέλος, ξεπλένετε με άφθονο νερό. Αν πρόκειται να μαγειρέψετε κουνουπίδι-το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο-, πρέπει να καθαρίσετε όλες τις γωνίες και να το χωρίσετε σε κομμάτια.
Οποιοδήποτε φαγητό εμπεριέχεται σε κονσέρβα
Όλες οι κονσέρβες αποτελούν εστία μικροβίων. Τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό, όμως, θα το κάνουν σίγουρα με το που αφαιρέσετε το καπάκι. Πριν ανοίξετε την κονσέρβα βάλτε την στον νεροχύτη και ρίξτε άφθονο κρύο. Χρησιμοποιήστε το σφουγγαράκι για τα πιάτα και περάστε όλες τις επιφάνειες.
Φρούτα με μη βρώσιμη φλούδα
Μπορεί να φαίνεται παράλογο να πλύνετε ένα καρπούζι, αβοκάντο ή λεμόνι εφόσον δεν πρόκειται να καταναλώσετε την φλούδα του. Ωστόσο με την κοπή του φρούτου μεταφέρονται μικρόβια, σκόνη και τυχόν φυτοφάρμακα που υπάρχουν στην επιφάνεια. Κάθε φρούτα πρέπει να ξεπλένετε αρκετή ώρα και όχι βιαστικά.
Αποξηραμένα φρούτα
Εξαιτίας της μακροχρόνιας έκθεσής τους στον αέρα και την σκόνη, τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια τροφή που χρειάζεται απαραίτητα πλύσιμο. Aκόμη κι αν είναι συσκευασμένα, πρέπει να φροντίσετε να πλυθούν έτσι ώστε να απαλλαγείτε από μικρόβια.