Κολοκυθόπιτα με φέτα: Η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε

Κολοκυθόπιτα με φέτα: Η συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε

Η κολοκυθόπιτα είναι ιδιαίτερη γιατί συνδυάζει τη γλυκιά γεύση των κολοκυθιών μαζί με την αλμυρή γεύση της φέτας. Η γέμιση γίνεται πανεύκολα, η διαδικασία δεν είναι καθόλου χρονοβόρα και σε λίγο χρόνο θα έχετε έτοιμη μια πίτα που μπορείτε να απολαύσετε στο σπίτι ή στη δουλειά και τα παιδιά μπορούν να πάρουν σαν θρεπτικό κολατσιό για το σχολείο.

*Φωτογραφία: socraticfood.com

Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό κολοκυθάκια (περίπου 8-10 κολοκύθια) πλυμμένα

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

1 φλιτζάνι φέτα (που θα έχετε λιώσει με ένα πιρούνι)

1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο

½ φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα (ή μέντα και βασιλικό)

3 αυγά χτυπημένα

Αλάτι και πιπέρι

12 φύλλα για πίτα (αν προτιμάτε να φτιάξετε μόνοι σας τη ζύμη, δείτε τον τρόπο εδώ

Τι πρέπει να κάνετε

Βήμα 1ο

Πλύνετε τα κολοκυθάκια, καθαρίστε τις άκρες τους και στη συνέχεια τρίψτε τα στον τρίφτη. Εναλλακτικά, βάλτε τα στο multi. Στη συνέχεια στραγγίξτε τα στο σουρωτήρι, βάλτε αλάτι και αφήστε τα να στεγνώσουν για μία ώρα, πιέζοντας ανά τακτά διαστήματα για να απομακρύνετε τα υγρά. Μετά, στύψτε τα δυνατά με τις παλάμες σας για να φύγει η υγρασία (ή απλώστε τα σε χαρτί κουζίνας για να την απορροφήσει) και βάλτε τα σε ένα μπολ.

*Φωτογραφία: ifoodreal.com

Βήμα 2ο

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίξτε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και έπειτα προσθέστε το κρεμμύδι. Αφήστε το να σοταριστεί για περίπου 5 λεπτά, ενώ ανακατεύετε και μετά ρίξτε και το σκόρδο. Περιμένετε για περίπου 1 λεπτό ακόμα μέχρι το σκόρδο να «μαραθεί». Μεταφέρετε το μίγμα στο μπολ με τα κολοκυθάκια και προσθέστε τα μπαχαρικά, τη φέτα, τα αυγά και το πιπέρι.

Βήμα 3ο

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και απλώστε λίγο λάδι σ' ένα ταψί διαμέτρου 25 περίπου εκατοστών. Απλώστε στον πάτο 7 στρώσεις έτοιμου φύλλου, λαδώνοντας ελαφρά καθεμία, φροντίζοντας να τις απλώσετε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Στη συνέχεια, βάλτε το μίγμα με τα κολοκυθάκια και τοποθετήστε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων που είχαν περισσέψει έξω από το σκεύος. Μετά, απλώστε και τις υπόλοιπες 5 στρώσεις, λαδώνοντας ελαφρά την καθεμία.

*Φωτογραφία: mygreekdish.com

Βήμα 4ο

Στο τέλος, πιέστε με τα δάχτυλά σας τις άκρες του τελευταίου φύλλου προς τα μέσα για να κλείσει και για να βελτιώσετε την όψη της πίτας.

Αν φτιάξετε δική σας ζύμη, χωρίστε την σε 2 μπάλες. Αρχικά, απλώστε τη μία μπάλα μέσα στο σκεύος και λαδώστε την. Βάλτε τη γέμιση και στη συνέχεια καλύψτε την με τη δεύτερη μπάλα.

*Φωτογραφία: mygreekdish.com

Βήμα 5ο

Χαράξτε με μαχαίρι την πίτα σε κάποια σημεία έτσι ώστε ο ατμός να φύγει την ώρα του ψησίματος και με μια βούρτσα σιλικόνης, περάστε την με λίγο λάδι. Αφήστε την πίτα να ψηθεί για 50-60 λεπτά, μέχρι το φύλλο να ροδίσει. Αφού τη βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε τη να κρυώσει για περίπου 15-30 λεπτά μέχρι να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου και μετά σερβίρετε.

*Φωτογραφία: static01.nyt.com

Πηγή: cooking.nytimes.com

v