Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και πώς ν’ ανακουφίσετε τα παιδιά

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας και πώς ν’ ανακουφίσετε τα παιδιά

Μια από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες του χειμώνα είναι η γαστρεντερίτιδα, η οποία «χτυπάει» πολλά παιδιά αφού η συνεχής επαφή με συνομήλικους και συμμαθητές κάνει τη μετάδοση μικροβίων και ιώσεων πολύ πιο εύκολη. Ανήκει στην κατηγορία των ιώσεων που συνήθως κάνουν τον κύκλο τους και περνούν, ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε τους μικρούς ασθενείς από τα ενοχλητικά συμπτώματά της.

Πώς εκδηλώνεται

Τα συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι πολύ ενοχλητικά και δυσάρεστα για έναν ενήλικα, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Θ’ αναγνωρίσετε την εν λόγω ίωση αν το μικρό σας εκδηλώσει:

- διάρροιες, οι οποίες είναι συνήθως υδαρείς

- εμετούς

- ναυτία και/ ή πονοκέφαλο

- πόνο και κράμπες στην κοιλιά

- κόπωση και ρίγη

- χαμηλό πυρετό (σπανιότερα).

Όπως επισημαίνει ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας σε άρθρο του iatronet, στην ελαφριά μορφή γαστρεντερίτιδας οι ασθενείς κάνουν 1-5 εμετούς και 3-6 διαρροϊκές κενώσεις. Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η συχνότητα και η επιμονή των συμπτωμάτων. Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, μπορεί να διαρκέσουν από 1 έως 10 μέρες, ωστόσο συνήθως δεν ξεπερνούν τις 24-48 ώρες. Η μετάδοση του ιού ή του βακτηριδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω της επαφής με έναν ήδη ασθενή, είτε μέσω της κατανάλωσης μιας μολυσμένης τροφής.

«Το παιδί μου δεν σταματάει να κάνει εμετούς και διάρροιες. Ν’ ανησυχήσω;»

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η γαστρεντερίτιδα περνάει, αφού κάνει τον κύκλο της. Στην βαριά της μορφή, όμως, ο ασθενής κάνει ακατάσχετους εμετούς και διάρροιες, οι οποίες μπορεί να περιέχουν και αίμα. Ακόμα ένα χαρακτηριστικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ο υψηλός πυρετός, ο οποίος θα πρέπει να σας υποψιάσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Λόγω της απώλειας των υγρών και των ηλεκτρολυτών, η αφυδάτωση είναι η πιο σοβαρή επίπτωσή της, από την οποία κινδυνεύουν περισσότερο τα βρέφη και τα παιδιά. Γι’ αυτό και στις μικρές ηλικίες, η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι απαραίτητη μόλις αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και πρέπει να γίνει άμεσα.

Πώς θα ανακουφίσετε τον μικρό ασθενή

Η θεραπεία της γαστρεντερίτιδας είναι συμπτωματική, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το αυτό που μπορείτε να κάνετε μέχρι να υποχωρήσει ο ιός είναι να ανακουφίσετε το παιδί από τα συμπτώματα που το ταλαιπωρούν. Αρχικά, λοιπόν, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας που γνωρίζει το ιστορικό και την γενική κατάσταση της υγείας του παιδιού και φυσικά να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του.

Είναι αυτονόητο πως η αποχή από το σχολείο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες του παιδιού όχι μόνο προτείνεται, αλλά επιβάλλεται! Η ξεκούραση πάντα βοηθάει στην ανάρρωση.

Τι να προσέξετε στην κατανάλωση υγρών και φαγητού

*Φωτογραφία: todaysparent.com

Συνήθως οι παιδίατροι συμβουλεύουν τους γονείς να περιμένουν τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι να χορηγήσουν στο παιδί υγρά, νερό ή ηλεκτρολυτικά διαλύματα για να περιοριστεί ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Η παιδίατρος Μαρία Μαυρικίου αναφέρει πώς «αν πρόκειται για βρέφος που θηλάζει, δεν διακόπτεται ο μητρικός θηλασμός. Ακολουθεί σταδιακή επανασίτιση, αποφεύγοντας αρχικά τις λιπαρές τροφές, τις φυτικές ίνες και τα καρυκεύματα».

Όταν το παιδί μπορέσει να φάει, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με το μενού του, με τις στεγνές τροφές να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο στη διατροφή του για κάποιες μέρες. Από τις καλύτερες επιλογές θεωρούνται τα άσπρα μακαρόνια και το ρύζι ενώ όσον αφορά το κρέας πρέπει να είναι μόνο ψητό. Σημειώνεται ότι από φρούτα, επιτρέπονται μόνο οι μπανάνες και τα μήλα, τα οποία πρέπει να είναι πολύ καλά πλυμένα. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτά καλό θα είναι να πάρετε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου πριν τα προσφέρετε στο παιδί.

«Να του δώσω φάρμακα ή/και αντιβίωση;»

Σε τέτοιες περιπτώσεις αρκετοί γονείς αναρωτιούνται αν πρέπει να δώσουν φάρμακα στο παιδί. Το πρώτο που σκέφτονται είναι τα αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά φάρμακα, τα οποία όμως πρέπει να αποφεύγονται εκτός αν κρίνει διαφορετικά ο παιδίατρος.

Όσον αφορά τα αντιβιοτικά, η χορήγησή τους ενδεχομένως να είχε νόημα μόνο αν μιλάμε για γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε βακτηρίδιο αφού στην περίπτωση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, όπως και σε κάθε άλλη νόσο που οφείλεται σε ιό, η αντιβίωση δεν βοηθάει. Φυσικά, το αν πρόκειται για τον πρώτο ή δεύτερο τύπο γαστρεντερίτιδας θα το κρίνει ο γιατρός, αφού τα συμπτώματα και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδια.

Η σημασία των βασικών κανόνων υγιεινής

Η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική αφού η καθαριότητα μας προφυλάσσει από βακτηρίδια, ιούς και μολύνσεις. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά την τουαλέτα, αφού έρθουν σε επαφή με ένα άλλο άρρωστο παιδάκι ή ενήλικα, μετά την κολύμβηση και φυσικά πριν και μετά το φαγητό. Αν τους διδάξουμε από νωρίς αυτούς τους κανόνες, το πιθανότερο είναι πως θα τους ακολουθήσουν και όταν δεν είμαστε κοντά τους, στο νηπιαγωγείο και το σχολείο.

Όσον αφορά τη μαγειρική,  θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι πλένετε σχολαστικά τα τρόφιμα πριν την κατανάλωσή τους και το μαγείρεμα ενώ είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε στο μενού αν έχετε την υποψία ότι είναι μολυσμένα.

Υπάρχει εμβόλιο κατά της γαστρεντερίτιδας;

*Φωτογραφία: babycenter.com

Τα καλά νέα είναι πως υπάρχει εμβόλιο κατά του ροταϊού ο οποίος ευθύνεται για την ιογενή γαστρεντερίτιδα σε βρέφη και παιδιά και μάλιστα έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Η χορήγησή του πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Επειδή όμως, δεν υπάρχει αντίστοιχος τρόπος προφύλαξης για την γαστρεντερίτιδα που οφείλεται σε βακτηρίδιο ή σε άλλους ιούς- επομένως, ο κίνδυνος μόλυνσης, αν και μειωμένος, πάντα υπάρχει.

Έπειτα από αυτή την ταλαιπωρία, είναι πιθανό το παιδί να εκδηλώσει αποστροφή για το φαγητό γιατί το έχει συνδέσει με αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία. Σε αυτή την περίπτωση, και φυσικά αφού το… κακό έχει περάσει, μπορείτε να το δελεάσετε μαγειρεύοντας τα αγαπημένα του φαγητά (εφόσον μπορεί να τα καταναλώσει) και τρώγοντας όλοι μαζί. Προσπαθήστε να μην το πιέσετε και να μην δείχνετε την αγωνία σας για το αν θα φάει. Σταδιακά, η όρεξη θα επανέλθει!

Πηγές: iatronet.gr, keelpno.gr

v