Κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας

Κάθε πότε πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας

Πόσο καιρό έχετε να πλύνετε την αγαπημένη σας φόρμα που φοράτε όταν μένετε σπίτι; Ή το αγαπημένο σας σουτιέν; Ή ακόμα κι εκείνο το τζιν που φοβάστε πως, αν το βάλετε πολλές φορές στο πλυντήριο, θα χάσει το χρώμα και τη φόρμα του; Η αλήθεια είναι πως τα μικρόβια και η βρωμιά παραμονεύουν και στα ρούχα μας, ακόμα κι αν δεν φαίνονται- γι’ αυτό πρέπει να τα πλένουμε τόσο συχνά ώστε να είμαστε σίγουροι ότι και εμείς και τα παιδιά φοράμε πάντα καθαρά ρούχα. Εξάλλου, η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, όπως έλεγαν και οι παλιές.

Φανελάκια, t- shirts και tops

Τα μπλουζάκια/ φανελάκια που μας έχουν βολέψει και που φοράμε όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα κάτω από τα πιο χοντρά ρούχα, πρέπει να πλένονται έπειτα από κάθε χρήση, ακόμα κι αν δεν σας «μυρίζουν». Σκεφτείτε ότι είναι τα πρώτα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα και τον ιδρώτα και κατά συνέπεια με τα βακτήριά του.

*Φωτογραφία: vertical.snd.no

Εσώρουχα

Πιθανώς να σας φαίνεται προφανές και θα συμφωνήσουμε μαζί σας, όμως τελικά δεν το θεωρούν όλοι δεδομένο. Ο κανόνας είναι ένας και απόλυτος: τα εσώρουχα φοριούνται μία φορά και μετά μπαίνουν στο πλυντήριο για λόγους υγιεινής και λόγω της φύσης της ευαίσθητης περιοχής. Αν κάποιο σας βόλεψε περισσότερο, μην το φορέσετε δεύτερη μέρα, απλώς φροντίστε να το αγοράσετε διπλό- και φυσικά φορέστε το αφού το πλύνετε. 

Κάλτσες και καλσόν

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν φυσικά οι κάλτσες και τα καλσόν, που φοράμε μόνο μία φορά και μετά μπαίνουν στο καλάθι των απλύτων. Όσο καθαρά κι αν είναι τα παπούτσια μας,

Σουτιέν

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα σουτιέν μας έρχονται σε δεύτερη μοίρα την ώρα της μπουγάδας είτε γιατί φοβόμαστε ότι θα χάσουν τη φόρμα τους στο πλύσιμο είτε γιατί πολύ απλά 1-2 μας έχουν βολέψει, τα φοράμε συνέχεια και ξεχνάμε να τα πλύνουμε γιατί θεωρούμε πως αφού κάνουμε μπάνιο καθημερινά, είναι κι αυτά καθαρά. Η αλήθεια, όμως, είναι διαφορετική: καλό είναι να τα πλένουμε ανά 3- 4 φορές, αν θέλουμε να είμαστε σίγουρες ότι είναι καθαρά, γιατί κι αυτά ακουμπούν στο δέρμα και κοντά στην περιοχή της μασχάλης.

Για να μην σας χαλάσουν, έχετε δύο επιλογές: είτε να τα πλύνετε στους 30 βαθμούς μέσα σε ειδική θήκη για σουτιέν είτε στο χέρι σε χλιαρό προς κρύο νερό με μια μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού ρούχων.

Τζιν

Οι παλιές νοικοκυρές ενδεχομένως έπλεναν τα τζιν και τα παντελόνια μόνο μία φορά μετά τη χρήση τους. ΜΕ αυτόν τον τρόπο, όμως, χαλάει η φόρμα τους και το χρώμα ξεβάφει πολύ πιο εύκολα. Σας προτείνουμε, λοιπόν, να τα πλένετε κάθε 4-5 φορές. Αν χρησιμοποιείτε τα μέσα μεταφοράς καθημερινά και ακουμπάτε ή κάθεστε σε επιφάνειες και καρέκλες στο λεωφορείο ή το τραίνο, φροντίστε να αλλάζετε παντελόνι κάθε φορά όταν επιστρέφετε σπίτι έτσι ώστε να μην μεταφέρετε τυχόν μικρόβια απ’ έξω, μέσα.

Πιτζάμες και φόρμες που φοράμε μέσα στο σπίτι

Μπορεί να μην τις φοράμε όταν βγαίνουμε έξω και άρα να μην συγκεντρώνουν τόσα πολλά μικρόβια σε σύγκριση με τα ρούχα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιτζάμες είναι εντελώς… αθώες. Συγκεκριμένα πρέπει να τις αλλάζετε και να τις πλένετε ανά 3-4 φορές. Ο λόγος είναι απλός: τα νεκρά κύτταρα και ο ιδρώτας που αποβάλλει ο οργανισμός μας αλλά και οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο στρώμα και τα σεντόνια… κάνουν πάρτι. Ας τα περιορίσουμε, αλλάζοντας πιτζάμες! Το ίδιο ισχύει και για τα πρόχειρα ρούχα και τις φόρμες που φοράμε μέσα στο σπίτι.

*Φωτογραφία: p.ocdn.ee

Φορέματα

Αν κάτω από το φόρεμα, βάζετε πάντα ένα φανελάκι ή τοπ, μπορείτε να το πλένετε έπειτα από 2 φορές. Αντίθετα, αν ακουμπάει απευθείας πάνω στο δέρμα, καλό είναι να το φοράτε μόνο μία φορά πριν μπει στο πλυντήριο.

Αθλητικά ρούχα

Είτε πηγαίνετε για τρέξιμο μόνη σας είτε τη «βγάζετε» στο γυμναστήριο, τα αθλητικά ρούχα και εσώρουχα πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο κάθε φορά μετά τη χρήση τους. Εκτός απ’ τον ιδρώτα, ένας λόγος παραπάνω για να μην διστάσετε είναι να σκεφτείτε ότι έχετε έρθει σε επαφή με μηχανήματα γυμναστικής που έχουν χρησιμοποιήσει δεκάδες άτομα την ίδια μέρα...

v