Τι είναι η εξωμήτρια κύηση
Όπως εύκολα μπορεί να υποψιαστεί από το όνομά της, εξωμήτριος είναι η κύηση κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο δεν εμφυτεύεται στη μήτρα, αλλά έξω απ’ αυτήν.
Ο κανονικός μηχανισμός έχει ως εξής: το ωάριο βγαίνει από την ωοθήκη, μπαίνει στη σάλπιγγα και συναντά το σπερματοζωάριο. Γονιμοποιείται και «κατεβαίνει» στη μήτρα όπου και εμφυτεύεται. Υπάρχει, λοιπόν, η πιθανότητα αφού γίνει η γονιμοποίηση, το ωάριο να εμφυτευτεί κάπου έξω από τη μήτρα.
Συνήθως το γονιμοποιημένο αλλά… λάθος εγκατεστημένο ωάριο, εμφυτεύεται στη σάλπιγγα, ωστόσο, σε σπανιότερες περιπτώσεις, το ωάριο μπορεί να εμφυτευτεί πριν φτάσει στη σάλπιγγα –κοιλιακή κύηση, τραχηλική κύηση.
Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο
Όπως γράφει σε άρθρο του στο Iatronet.gr o Ευάγγελος Γκιγκόντες, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος «καταστάσεις που προδιαθέτουν σε εξωμήτριο, μπορεί να είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, η τοποθέτηση και ύπαρξη ενδομητρικού σπειράματος (σπιράλ) στη μήτρα, καθώς και άλλες καταστάσεις».
Σε άρθρο του περιοδικού Art of Life & Health του Γεώργιου Ντούτσουλη, Μαιευτήρα – Γυναικολόγου, διαβάζουμε ότι επιπλέον αίτια έκτοπης κύησης, μπορεί να είναι οι ανατομικές ανωμαλίες στη διάπλαση των σαλπιγγών, προηγούμενες επεμβάσεις στις σάλπιγγες, η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, μια προηγούμενη εξωμήτριος κύηση, ακόμη και το κάπνισμα.
Πώς θα γίνει η διάγνωση
Ενδέχεται η διάγνωση να γίνει όταν η κύηση θα έχει προχωρήσει σημαντικά και η έγκυος παρουσιάσει πολύ έντονο πόνο. Ωστόσο, μπορεί να είναι πιο έγκαιρη, εφόσον διαπιστωθεί εγκυμοσύνη κατόπιν καθυστέρησης της περιόδου. Τότε, ο γυναικολόγος θα συστήσει τεστ κυήσεως και υπερηχογράφημα –το πρώτο θα βγει θετικό, αλλά στο δεύτερο θα φανεί ότι δεν υπάρχει γονιμοποιημένο ωάριο στο ενδομήτριο.
Ποια είναι τα συμπτώματα
-Καθυστέρηση περιόδου και αίμα στον κόλπο
-Έντονος πόνος στην κοιλιά (και ενδεχόμενη αύξηση τα αιμορραγίας)
-Πόνος στον ώμο
Πώς θεραπεύεται
Ανάλογα με την περίπτωση, η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική, φαρμακευτική ή συντηρητική. Σύμφωνα με τον κ. Γεώργιο Ντούτσουλη:
- «Η φαρμακευτική θεραπεία γίνεται κυρίως με τη χορήγηση μεθοτρεξάτης -μιας ουσίας που παρεμποδίζει τη σύνθεση του DNA- με απαραίτητη προϋπόθεση, η ασθενής να είναι αιμοδυναμικά σταθερή και το κύημα να είναι μικρότερο από 3,5 εκατοστά.
- Η χειρουργική αντιμετώπιση έγκειται στην αφαίρεση του εξωμήτριου κυήματος και στην περίπτωση της σαλπιγγικής κύησης μπορεί να είναι συντηρητική (σαλπιγγοτομία -τομή της σάλπιγγας και αφαίρεση του κυήματος) ή ριζική (σαλπιγγεκτομή- αφαίρεση ολόκληρης της σάλπιγγας) και μπορεί να γίνει είτε λαπαροσκοπικά είτε με ανοικτό χειρουργείο (λαπαροτομία).
- Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε την αυτόματη απορρόφηση του εξωμήτριου κυήματος
Πρέπει να θυμάστε
Η έγκαιρη διάγνωση είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί σε περίπτωση καθυστέρησης, ενδέχεται να προκληθεί ρήξη της έκτοπης κύησης και αυξημένη αιμορραγία –κατάσταση απειλητική για τη ζωή της γυναίκας.
Οι γυναίκες με ιστορικό εξωμητρίου κυήσεως έχουν κίνδυνο αυξημένο κατά 10-15% να παρουσιάσουν και στο μέλλον έκτοπη κύηση.