Το ότι η Ελλάδα το έχει παρακάνει με τα αντιβιοτικά αποδεικνύεται πλέον από επίσημα στοιχεία: Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η χώρα μας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις υπερσυνταγογράφησης και κατανάλωσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη, κάτι το οποίο οδηγεί σε δραματικές επιπτώσεις. Η κατάχρηση αντιβιοτικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οδηγεί σε ανθεκτικότητα των μικροβίων, κάνοντας τους οργανισμούς μας ιδιαίτερα ευάλωτους σε θανατηφόρες λοιμώξεις. Έτσι, τα υπάρχοντα αντιβιοτικά, δεν μπορούν πλέον να τις αντιμετωπίσουν και -το χειρότερο- εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχουν επινοηθεί και παρασκευαστεί καινούργια, ισχυρότερα αντιβιοτικά ώστε να αντιμετωπίσουν τα όλο και πιο πανίσχυρα μικρόβια.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι στην χώρα μας (και σε κάποιες ακόμα γείτονες χώρες με αντίστοιχη αντίληψη περί υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών), η αντίσταση των μικροβίων είναι μεγαλύτερη και οι ασθενείς, ειδικά οι πιο ευάλωτοι σε αυτά, δεν μπορούν να θεραπευτούν όταν μολυνθούν. Γιατί πιστεύετε ότι στη χώρα μας πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 1.000 άνθρωποι από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις (σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων); Πρόκειται για το 9% των ασθενών που νοσηλεύεται στα ελληνικά νοσοκομεία, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 6%.
Μήπως, λοιπόν, πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε, ώστε να μπει ένα φρένο σε αυτή την κατάσταση; Και, μάλιστα, όσο ακόμα τα παιδιά μας είναι μικρά;
Παιδί και αντιβίωση: Πότε είναι πραγματικά απαραίτητη
Συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι ένα κοινό κρυολόγημα του παιδιού (ένας πυρετός, ο πονόλαιμος ή ο βήχας) θα περάσει πιο γρήγορα με μία αντιβίωση, οπότε συχνά εμείς οι γονείς πιέζουμε τον παιδίατρο να την συνταγογραφήσει. Τα αντιβιοτικά, όμως, δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς, οι οποίοι προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Σκοπός τους είναι να καταπολεμούν τα βακτήρια (μικρόβια).
Έχουμε, λοιπόν, και εμείς οι γονείς μερίδιο ευθύνης στο πρόβλημα, όμως μεγαλύτερη είναι η ευθύνη του επιστήμονα. Ο καλός γιατρός μπορεί να ξεχωρίσει πότε το παιδί βάλλεται από έναν ιό ή από ένα μικρόβιο και έτσι ξέρει, ότι θα δώσει ένα αντιβιοτικό όταν είναι πραγματικά αναγκαίο. Το ότι ένα παιδί ανεβάζει υψηλό πυρετό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βάλλεται από μικρόβιο –για την ακρίβεια, τις περισσότερες φορές πρόκειται για απλή ίωση. Ούτε κάθε παιδί που πάσχει από ωτίτιδα χρειάζεται πάντα αντιβίωση, γιατί η ωτίτιδα αυτή μπορεί να μην είναι μικροβιακή. Υπάρχει, όμως, και η περίπτωση, ένα παιδί να αρρωστήσει από απλή ίωση και στην πορεία να κολλήσει ένα μικρόβιο, οπότε τότε να χρειαστεί αντιβίωση. Και πάλι, μόνο ο παιδίατρος θα κρίνει τι πρέπει να χορηγήσει στο παιδί.
Όπως αναφέρει σχετικά και ο παιδίατρος κ. Στέλιος Παπαβέντσης, σε άρθρο του στο pediatros-thes.gr, αν ένα παιδί αρρωστήσει από ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα, ο ίδιος ο οργανισμός του έχει τα απαραίτητα αμυντικά όπλα (αντισώματα και ειδικά κύτταρα στο αίμα) που καταπολεμούν κάθε λοίμωξη. Έτσι, ναι μεν ως μωρό θα αρρωσταίνει σχεδόν κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με τους ιούς αυτούς, όμως μεγαλώνοντας, με την τακτική έκθεση σε αυτούς, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα θωρακίζεται και δεν θα αρρωσταίνει πια τόσο συχνά.
Δείτε εδώ πώς να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας.
Αν, όμως, το παιδί αρρωστήσει από μικρόβιο και αφού ο παιδίατρος το επιβεβαιώσει και κρίνει ότι χρειάζεται (μπορεί μάλιστα να συστήσει και εξετάσεις αίματος), τότε θα χορηγηθεί αντιβίωση –και πάλι, όχι προληπτικά. Γιατί όχι προληπτικά; Επειδή, όπως επιμένουν οι ειδικοί, τα αντιβιοτικά μπορεί να βλάψουν το παιδί προκαλώντας τυχόν παρενέργειες (στομαχικές διαταραχές, διάρροια ή ακόμα και ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση), γιατί σκοτώνουν την φυσιολογική χλωρίδα του οργανισμού και κυρίως, όπως επισημαίνει ο παιδίατρος κ. Αδάμος Χατζηπαναγής σε άρθρο στο paidiatros.com, «αυξάνουν την ανθεκτικότητα των μικροβίων κι έτσι, την επόμενη φορά που το παιδί θα χρειαστεί πραγματικά ένα αντιβιοτικό, ο γιατρός θα χρειαστεί να χορηγήσει ένα πολύ πιο «δυνατό» για να καταπολεμήσει το μικρόβιο». Προσθέστε σε όλα αυτά και όσα αναφέραμε παραπάνω, σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί η κατάχρηση στο σύνολο του πληθυσμού μας και έχετε ορισμένους πολύ καλούς λόγους για να το σκέφτεστε και να το εξετάζετε σοβαρά, πριν χορηγήσετε στο παιδί σας κάποιο αντιβιοτικό.
Αν πάντως, το παιδί πράγματι χρειαστεί να λάβει αντιβιοτικό, είναι σημαντικό, προκειμένου να δράσει, να χορηγείτε σωστά τη δόση του, στα χρονικά διαστήματα που συμβούλευσε ο γιατρός και να μην διακόπτετε τη χρήση του όταν το παιδί γίνεται καλά.