Αγαπητή μαμά,
Θέτετε ένα από τα πιο δύσκολα θέματα… !
Επειδή τα γλυκά αποτελούν μέρος της ζωής μας, καταρχήν και της ζωής και των ενηλίκων, συνδέονται με κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γιορτές, γενέθλια κ.λπ., τελικά δεν μπορούμε να τα αποφύγουμε τελείως και ακόμα περισσότερο δεν μπορούμε να τα στερήσουμε τελείως ειδικά σε ένα παιδί που τα έχει «μάθει» ήδη, γιατί η πλήρης απαγόρευση μπορεί μελλοντικά να επιφέρει αντίθετα αποτελέσματα ενώ παράλληλα δεν μπορεί να κατανοήσει και πλήρως τον αντίκτυπο στην υγεία του ανθρώπου.
Από την άλλη όμως δεν μπορούμε να τρώμε και γλυκά σε αλόγιστες ποσότητες, καθώς αυτά είναι στο μέγιστο βαθμό υπεύθυνα για την ύπαρξη του προβλήματος της παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων καθώς και της τερηδόνας, ειδικά στα παιδιά.
Θα πρότεινα καταρχήν ότι όλοι οι γονείς στα σπίτια μας δεν θα πρέπει να έχουμε αποθηκευμένα γλυκά, μπισκότα, σοκοφρέτες κ.λπ. γιατί αν κι εμείς οι ίδιοι τα τρώμε τότε και τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές μας. Ακόμα, όταν τα βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας, μας είναι δύσκολο τελικά να μην υποκύψουμε στον πειρασμό και καταλήγουμε να τρώμε καθημερινά γλυκά χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη με αποτέλεσμα τον εθισμό της ζάχαρης και της καθημερινής αναζήτησης γλυκών.
Πρόκειται για μια δύσκολη μάχη που απαιτεί την αλλαγή νοοτροπίας γύρω από το θέμα από όλη την οικογένεια και κυρίως από τους γονείς που λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά τους.
Το ιδανικό λοιπόν είναι να αφήσουμε το περιθώριο να καταναλώσουμε κάποιο γλυκό σε κάποια περίσταση, π.χ. γιορτή, που εκεί επειδή θα τρώνε και οι άλλοι ή και τα άλλα παιδάκια δεν θα ήταν σωστό εμείς να απαγορεύσουμε τελείως στο παιδί μας να φάει κι αυτό, μπορούμε όμως να ελέγξουμε την ποσότητα αλλά και την ποιότητα του γλυκού όταν προετοιμάζουμε εμείς κάποιο γλύκισμα για δική μας εκδήλωση.
Στην ηλικία που βρίσκεται το παιδί σας, πλέον μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα γύρω από την υγεία, οπότε αφού είναι « γλυκατζής» θα σας πρότεινα να του εξηγήστε ότι για παράδειγμα η ζάχαρη δημιουργεί τερηδόνα και εντέλει χαλάει τα δόντια. Θα μπορούσατε να του δείξετε κάποιες φωτογραφίες μέσα από το ίντερνετ από παιδάκια με χαλασμένα δόντια και να του εξηγήσετε ότι αν τρώει κάθε μέρα γλυκά με πολλή ζάχαρη τότε και τα δικά του θα μπορούσαν να καταλήξουν έτσι.
Συμφωνήστε τότε που θα έχει «ταρακουνηθεί» με το παιδί σας να τρώει περισσότερα φρούτα καθημερινά (αν δεν το κάνει ήδη), που δίνουν τη γλυκιά γεύση στην καθημερινότητα, χωρίς ζάχαρη και μαζί με τις πλούσιες βιταμίνες τους. Επίσης, μπορείτε να συμφωνήσετε να τρώει κάποιο πιο υγιεινό γλυκό με λιγότερη ζάχαρη που θα του φτιάχνετε εσείς δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και να τρώει σε λογική ποσότητα ένα πιο «κανονικό» γλυκό, π.χ. ένα μικρό κομμάτι έτοιμης τούρτας στα γενέθλια του φίλου του.
Αν παρ' όλα αυτά το παιδί σας έχει ένα υγιές βάρος και θέλει να τρώει κάτι γλυκό πιο συχνά έως και καθημερινά μέσα στην εβδομάδα του, θα πρότεινα κάποιες εναλλακτικές λύσεις πιο ποιοτικές και υγιεινές από τα έτοιμα γλυκά που εμπεριέχουν ζάχαρη και πολλά κορεσμένα λιπαρά που συνδέονται με την αύξηση της χοληστερόλης κάτι που πλέον συναντούμε πολύ συχνά ακόμα και σε τέτοιες ηλικίες όπως του παιδιού σας.
Θα μπορούσατε για παράδειγμα να εντάξετε στα καθημερινά γεύματά του εναλλακτικές όπως :
- Ή γιαούρτι με μέλι και κανέλλα ή με χαρουπόμελο
- Ή ένα σπιτικό ρυζόγαλο φτιαγμένο ως συνήθως αλλά με λίγο μέλι ή με λίγη ζάχαρη καρύδας (αντί για κανονική ζάχαρη)
- Ή μία κρέμα βρώμης που φτιάχνεται όπως το ρυζόγαλο αλλά με νιφάδες βρώμης αντί για ρύζι
- Ή μπάρες χειροποίητες από βρώμη και αποξηραμένα φρούτα και λίγη κουβερτούρα.
Η βρώμη έχει την ιδιότητα λόγω των ινών που εμπεριέχει να αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού.
(Να αναφέρω εδώ ότι η ζάχαρη από καρύδα έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι ένα υγιές υποκατάστατο των τεχνητών γλυκαντικών τα οποία είναι τοξικά και είναι ένα καλύτερο εναλλακτικό των άλλων φυσικών γλυκαντικών που βασίζονται στο ζαχαροκάλαμο. Θεωρείται ακόμα καλύτερη από γλυκαντικά όπως το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, διότι αυτά αν και περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μπορεί να θεωρηθεί ισάξια της στέβιας ή της ξυλιτόλης αλλά ως προς τη γεύση είναι καλύτερη από τη στέβια, διότι η τελευταία πικρίζει λίγο και έτσι μερικοί παρασκευαστές προσθέτουν μαλτοδεξτρίνη, η οποία δεν είναι υγιεινή.)
Επίσης άλλες εναλλακτικές
- Μπανανοτηγανήτες: Λιώνετε με το πιρούνι 1-2 μπανάνες ώριμες (για γλυκιά γεύση) και χτυπάτε μαζί με 3 αυγά, δημιουργείτε έτσι ένα χυλό . Σε αντικολλητικό σκεύος ρίχνετε λίγο λαδάκι ή καλύτερα βούτυρο κλαριφιέ και μόλις κάψει ρίχνετε λίγο λίγο το χυλό να δημιουργήσει μικρές στρογγυλές τηγανίτες, ψήνετε και από τις 2 μεριές και όταν τις βγάλετε τις σερβίρετε με λίγο μέλι και κανέλα από πάνω ή με λίγο σιρόπι σφένδαμου ή με λίγο χαρουπόμελο που προσδίδει σοκολατο-γεύση. Ιδανική ποσότητα θα ήταν 1-2 μέτριες μπανανοτηγανίτες για την ηλικία του πχ ως πρωινό ή απογευματινό.
- Σπιτικό κέικ ή μπισκότα βρώμης με χαρουπάλευρο, χαρουπόμελο και ζάχαρη καρύδας :
Φτιάξτε μια κλασική συνταγή κέικ και προσθέστε 1 κούπα χαρουπάλευρο αντί για μία κούπα κανονικό αλεύρι. Θα δώσει γεύση σοκολάτας στο κέικ χωρίς την προσθήκη κακάο ή σοκολάτας. Προτιμήστε να βάλετε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο και ακόμα χειρότερα αντί για μαργαρίνες.
Τέλος θα σας πρότεινα να βάλετε στη ζωή του παιδιού σας το ταχίνι ή ταχίνι με κακάο πχ στο πρωινό του κάποιες μέρες σε λίγο ψωμάκι που θα του δώσει τη γλυκιά γεύση μαζί με ωφέλιμα για την υγεία του λιπαρά ή διαφορετικά βάλτε του στο απογευματινό του 30-40 γρ. παστέλι (μπορείτε να φτιάξετε και μόνη σας)
Θα ήθελα να τονίσω ότι και οι υγιεινές επιλογές προσδίδουν θερμίδες και πολλές φορές πλούσιες, οπότε αν το παιδί αντιμετωπίζει θέμα με το βάρος του, θα πρέπει και αυτές να περιορίζονται μέσα στην εβδομάδα. Οι υγιεινές εναλλακτικές γλυκών έχουν ως στόχο να καλύψουν την ανάγκη για γλυκό χωρίς την πρόσληψη χοληστερόλης, κορεσμένων λιπαρών κ.λπ. που θα είχαν και επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού πέρα από το βάρος.