Α΄και Β΄τρίμηνο εγκυμοσύνης: Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σας

Α΄και Β΄τρίμηνο εγκυμοσύνης: Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σας

Για άλλες γυναίκες είναι εύκολη και για άλλες δύσκολη, όμως σε κάθε περίπτωση η εγκυμοσύνη είναι ένα τρυφερό ταξίδι με προορισμό τη μητρότητα. Όσο το μωράκι διαμορφώνεται στην κοιλιά της μέλλουσας μαμάς, η ίδια θα διαπιστώσει αλλαγές στο σώμα και την ψυχολογία της. Συγκεντρώσαμε όλα τα συμπτώματα και τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της εγκύου κατά τα δύο πρώτα τρίμηνα της κύησης ανά εβδομάδα. Αναγνωρίζετε τα δικά σας συμπτώματα;

Α' τρίμηνο 

1η και 2η εβδομάδα: Το ωάριο γονιμοποιήθηκε και τώρα οι ωοθήκες της μέλλουσας μαμάς πιάνουν δουλειά, παράγοντας προγεστερόνη, την ορμόνη που θα προετοιμάσει τη μήτρα να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει το έμβρυο για τις επόμενες 38 εβδομάδες.

3η εβδομάδα: Το «αυγό» που έχετε φτιάξει με τον καλό σας, προσπαθεί να βολευτεί μέσα στη μήτρα σας κι αυτή η διαδικασία «εμφύτευσης» ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα μικρή αιμορραγία, που οι περισσότερες μέλλουσες μαμάδες... παρεξηγούν, θεωρώντας ότι πρόκειται για κάποια διαταραχή της περιόδου.

4η εβδομάδα: Η περίοδος δεν θα έρθει αυτό τον μήνα, γιατί είστε και επισήμως έγκυος! Ο οργανισμός σας όμως θα έρθει αντιμέτωπος με ξαφνική αύξηση του μεγέθους του στήθους αλλά και όξυνση των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης -κάποια φαγητά θα σας φαίνονται πιο θεσπέσια από ποτέ, ενώ ορισμένες μυρωδιές θα προκαλούν ξαφνικά τάση για εμετό.

5η εβδομάδα: Το σώμα σας παράγει ακατάπαυστα ορμόνες κι αυτό θα επηρεάσει τη διάθεσή σας. Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι τυπικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης, αν όμως η κακή διάθεση επιμείνει, μιλήστε στον γιατρό σας -εκτός από την επιλόχειο κατάθλιψη, πολλές γυναίκες έχουν καταθλιπτικές τάσεις και κατά τη διάρκεια της περιόδου.

6η εβδομάδα: Όταν μπείτε στην 6η εβδομάδα το σώμα σας, σας φωνάζει «Είσαι έγκυος!». Ναυτία, δυσκοιλιότητα, μεταπτώσεις στη διάθεση ή πονοκέφαλοι είναι μερικά μόνο από τα κλασικά συμπτώματα κύησης του πρώτου τριμήνου.

7η εβδομάδα: Στο σημείο αυτό η αλλαγή στα κιλά θα αρχίσει να φαίνεται. Ίσως είναι δύσκολο να χωρέσετε στα ρούχα και τα σουτιέν σας και, κατά πάσα πιθανότητα, θα παρατηρήσετε αλλαγές στο δέρμα σας εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών.

8η εβδομάδα: Το στομάχι σας αρχίζει να σας ζητάει να ταΐσετε το ανθρωπάκι που μεγαλώνει μέσα σας. Οι πολυσυζητημένες «λιγούρες» της εγκυμοσύνης, θα κάνουν δειλά την εμφάνισή τους. Ωστόσο, θυμηθείτε ότι 300 θερμίδες επιπλέον ανά ημέρα αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του εμβρύου.

9η εβδομάδα: Οι τιμές της πίεσής σας μπορεί να μειωθούν ελαφρά σ' αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης και για τις επόμενες εβδομάδες. Μ' αυτό τον τρόπο, το αίμα φτάνει ευκολότερα στη μήτρα και στον πλακούντα, προκαλώντας ίσως μερικές ζαλάδες.

10η εβδομάδα: Το στήθος σας είναι... στα καλύτερά του γιατί τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη έχουν αρχίσει να «δουλεύουν» τους γαλακτοφόρους αδένες σας.

11η εβδομάδα: Η μήτρα έχει αποκτήσει πια το μέγεθος ενός μεγάλου πορτοκαλιού, γι' αυτό σ' αυτό το σημείο της κύησης είναι πιθανό η αλλαγή στην κοιλιά σας να είναι πια εμφανής.

12η εβδομάδα: Ίσως διαπιστώσετε ότι η όρασή σας είναι χειρότερη από πριν. Είναι φυσιολογικό: η διαίρεση των υγρών και των ορμονών στο σώμα αλλάζει κι αυτό επηρεάζει τον κερατοειδή των ματιών.

13η εβδομάδα: Ίσως έχετε αρχίσει να γίνεστε κάπως αδέξια. Η ορμόνη ριλαξίνη που παράγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους συνδέσμους γύρω από τις αρθρώσεις σας με αποτέλεσμα να γίνεστε κάπως πιο... ατσούμπαλη.

Β' τρίμηνο 

14η εβδομάδα: Μπήκατε στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, γεγονός που σημαίνει ότι τα περισσότερα δυσάρεστα συμπτώματα της πρώτης περιόδου θα υποχωρήσουν. Πολλές γυναίκες σ' αυτή τη φάση της κύησης, νιώθουν την όρεξη αλλά και την ενέργειά τους να αυξάνονται.

15η εβδομάδα: Ενδέχεται να παρατηρήσετε κάποιες αλλοιώσεις στο χρώμα του δέρματός σας, εξαιτίας των μεταβολικών και ενδοκρινολογικών αλλαγών που πραγματοποιούνται στο σώμα της εγκυμονούσας. Ιδιαίτερα οι μελαχροινές γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν ότι το δέρμα στην περιοχή του προσώπου, της κοιλιάς κ.α. σκουραίνει.

16η εβδομάδα: Για τις περισσότερες εγκύους από την 16η εβδομάδα αρχίζει να γίνεται αισθητή η παρουσία του μωρού. Μπορεί να μην «κλοτσάει» ακόμα, αλλά είναι εκεί μέσα και εσείς μπορείτε να το νιώσετε!

17η εβδομάδα: Η κοιλιά σας έχει αρχίσει να καθιστά σαφές ότι περιμένετε παιδάκι, επομένως αρχίστε να συνηθίζετε ότι ο κόσμος θα κάνει ερωτήσεις και θα ζητάει να σας χαϊδέψει.

18η εβδομάδα: Έως την 18η εβδομάδα, το μωρό σας ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια κι αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις που κάνει είναι πια απόλυτα αισθητές!

19η εβδομάδα: Το μωρό έχει αρχίσει να μεγαλώνει και γύρω απ' το δέρμα του υπάρχει πια μια προστατευτική ουσία που θυμίζει κερί. Η μαμά ίσως αντιμετωπίσει πόνους στη μέση και κράμπες στα πόδια.

20η εβδομάδα: Φτάσατε στα μισά της εγκυμοσύνης και μπορείτε πια να μάθετε το φύλο του μωρού σας!

21η εβδομάδα: Το μωρό τείνει να εκμεταλλεύεται το διαθέσιμο χώρο κι αυτό θα το καταλάβετε σίγουρα. Ταυτόχρονα, ίσως νιώσετε τους πόνους στην πλάτη πιο έντονους, αφού η μήτρα σας που ολοένα αυξάνεται μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας και, ταυτόχρονα, οι αρθρώσεις σας χαλαρώνουν για να γίνει ο τοκετός ευκολότερος.

22η εβδομάδα: Σ' αυτό το χρονικό σημείο αναμένεται.... ησυχία, τάξη και ασφάλεια για την έγκυο. Από την 22η εβδομάδα μπορεί να αρχίσουν οι μικρές ανώδυνες συστολές (Braxton Hikx) που είναι ορατές με... γυμνό μάτι, κοιτώντας την κοιλιά! Αν δεν είναι τακτικές και επίμονες, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε -σε κάθε περίπτωση, όμως, καλέστε τον γυναικολόγο σας.

23η εβδομάδα: Από εδώ και μπρος ο ύπνος είναι μια δύσκολη υπόθεση για την έγκυο. Προτιμήστε να κοιμάστε στο αριστερό πλάι, ούτως ώστε να βοηθήσετε τη μεταφορά αίματος στη μήτρα. Το κλασικό σύμπτωμα της συχνοουρίας θα κάνει την πανηγυρική του είσοδο στη ζωή σας.

24η εβδομάδα: Η ερωτική σας διάθεση ενδέχεται να μειωθεί όσο η κούραση αυξάνεται. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να εξετάσετε το ζάχαρό σας, αφού ο διαβήτης κύησης είναι φαινόμενο συχνό που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο νεογέννητο αλλά και στη μέλλουσα μαμά. 

25η εβδομάδα: Η μήτρα σας είναι πολύ μεγάλη και έχει αρχίσει να συμπιέζει τα υπόλοιπα όργανά σας. Η συχνοουρία είναι μάλλον το μεγαλύτερό σας πρόβλημα (αν η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται χωρίς σοβαρά προβλήματα) και οι ορμόνες που παράγονται (κυρίως τα οιστρογόνα) ευθύνονται για φαινόμενα όπως... το ροχαλητό!  

26η εβδομάδα: Έχετε πάρει σίγουρα 6,7 κιλά και η όρεξή σας καλά κρατεί, γι΄αυτό προσπαθήστε να ελέγξετε την όρεξή σας και να προσέχετε τη διατροφή σας. Ταυτόχρονα, ίσως παρατηρήσετε τις πρώτες ραγάδες στο στήθος και την κοιλιά σας. Καλωσορίστε αυτές τις αλλαγές ακόμη κι αν σας φαίνονται αντιαισθητικές. Είναι σημάδι ότι το μωρό μέσα στην κοιλιά σας μεγαλώνει κι αναπτύσσεται! 

27η εβδομάδα: Το μωρό ζυγίζει σχεδόν ένα κιλό και είναι πια μια μινιατούρα του νεογέννητου εαυτού του! Η έγκυος σ΄αυτό το στάδιο ίσως νιώθει κουρασμένη και ταυτόχρονα πιο... μαμά. Οι ορμόνες που οργιάζουν μέσα σας ίσως αναπτύξουν το μητρικό σας ένστικτο και σας κάνουν πιο ευαίσθητη.

 

 

 

v