Αποφύγετε τους περιορισμούς στο φαγητό
Το να απαγορεύετε δια ροπάλου κάποιες τροφές μπορεί να δημιουργήσει στη μετέπειτα ζωή του παιδιού διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία ή βουλιμία. Επίσης, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξή του. Αντί να απαγορεύετε κάποια φαγητά, μιλήστε στα παιδιά για πιο υγιεινές εναλλακτικές και παροτρύνετε όλη την οικογένεια να προτιμά φρούτα, λαχανικά, τροφές ολικής άλεσης, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Έχετε πάντα υγιεινά σνακ... μπροστά-μπροστά
Τα παιδιά τρώνε ό,τι υπάρχει για να φάνε. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε τα φρούτα σε ένα μπολ στην κουζίνα και όχι θαμμένα στο πίσω μέρος του ψυγείου. Και βάλτε τους ένα μήλο, μεταξύ άλλων, στην τσάντα του σχολείου για να φάνε όταν θα θέλουν ένα σνακ.
Μην βάζετε ταμπέλες στα φαγητά ως «καλά» και «κακά»
Είναι προτιμότερο να συνδυάσετε στο μυαλό του παιδιού τις διάφορες τροφές με τα πράγματα που το ενδιαφέρουν. Έτσι, μπορείτε να του πείτε ότι το άπαχο κρέας (π.χ. η γαλοπούλα) και το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα θα τους δώσει δύναμη για να αποδώσουν καλύτερα στα αθλήματά τους. Τα δε αντιοξειδωτικά, που περιέχονται σε φρούτα και λαχανικά, θα τους χαρίσουν πιο όμορφα μαλλιά και δέρμα. Και το υγιεινό πρωινό θα τα βοηθήσει να προσέχουν περισσότερο στην ώρα του μαθήματος, στο σχολείο.
Επιβραβεύστε τις υγιεινές τους επιλογές
Χαρίστε τους ένα γενναιόδωρο χαμόγελο όταν θα επιλέξουν μόνα τους να φάνε φρούτα, λαχανικά ή δημητριακά ολικής άλεσης με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών.
Μην γκρινιάζετε για τις μη υγιεινές επιλογές τους
Αντίθετα, όταν θα επιλέξουν παχυντικές τροφές, με πολλά λιπαρά, αντιπροτείνετε μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Π.χ. αντί για πατατάκια προσφέρετέ τους παξιμάδια ολικής άλεσης ή μια μπάρα δημητριακών. Αν θέλουν να φάνε γλυκό, προσφέρετέ τους φρέσκες φράουλες βουτηγμένες σε λίγη υγρή σοκολάτα ή αποξηραμένα φρούτα. Αν θέλουν να φάνε τηγανιτές πατάτες, προτείνετέ τους πατάτες φούρνου.
Ποτέ μην προσφέρετε φαγητό ως επιβράβευση
Αυτό μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην μετέπειτα ζωή τους. Αντίθετα, ανταμείψτε τα παιδιά με μια δραστηριότητα ή κάτι πιο διασκεδαστικό, π.χ. με μία βόλτα στο πάρκο ή με θερινό σινεμά.
Καθίστε όλοι γύρω από το τραπέζι
Αν το να τρώτε όλοι μαζί καθημερινά δεν αποτελεί παράδοση στο σπίτι σας, ίσως έχει έρθει η ώρα να γίνει. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς τους ακολουθούν πιο υγιεινή διατροφή από τα υπόλοιπα. Ξεκινήστε, λοιπόν, να το εφαρμόζετε τα σαββατοκύριακα και προσπαθήστε να το καθιερώσετε και τις καθημερινές.
Ετοιμάζετε εσείς τα πιάτα που θα σερβίρετε
Αντί να αφήνετε το φαγητό στη μέση του τραπεζιού και να βάζει ο καθένας από αυτό ό,τι και όσο θέλει, είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε εσείς τα πιάτα της οικογένειας, φροντίζοντας να περιέχουν ισορροπημένη ποσότητα λαχανικών, πρωτεϊνών και των υπόλοιπων θρεπτικών συστατικών.
Δώστε στα παιδιά την πρωτοβουλία
Ζητήστε να δοκιμάσουν τρεις μπουκιές από κάθε φαγητό που υπάρχει πάνω στο τραπέζι και να το βαθμολογήσουν από το 1 έως το 5. Αν δώσουν υψηλή βαθμολογία σε κάποια λαχανικά, φροντίστε να τους τα σερβίρετε συχνότερα και αποφύγετε να τους προσφέρετε συχνά τα φαγητά που δεν προτιμούν. Με τον τρόπο αυτό συμμετέχουν και τα παιδιά στην όλη διαδικασία του οικογενειακού γεύματος.
Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο
Πριν αποφασίσετε να βάλετε το παιδί σας σε ειδική διατροφή, είτε για να αδυνατίσει είτε για να παχύνει, ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας. Μόνο εκείνος μπορεί να διαγνώσει αν το παιδί είναι υπέρβαρο ή πολύ αδύνατο.
Πηγή: Webmd