Πώς να οργανώσετε το πρόγραμμα του παιδιού σε 5 απλά βήματα

Πώς να οργανώσετε το πρόγραμμα του παιδιού σε 5 απλά βήματα

Τα απογεύματα είναι η φάση της ημέρας που όλοι βρίσκονται στο σπίτι και έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οικογενειακές στιγμές ηρεμίας. Στις διαφημίσεις. Στην πραγματικότητα, το απόγευμα της μέσης οικογένειας, περιλαμβάνει πλήθος καυγάδων διάφορων διαβαθμίσεων που κινούνται γύρω από δύο άξονες: να διαβάσει το παιδί α) συγκεντρωμένα, β) επαρκώς και γ) έγκαιρα και να κοιμηθεί μια φυσιολογική για την ηλικία και τις ανάγκες του ώρα. Δείτε τα πέντε βήματα οργάνωσης του χρόνου του παιδιού απ' τη στιγμή που γυρίζει από το σχολείο, μέχρι την ώρα που πέφτει για ύπνο.

Βήμα πρώτο: Ξεκαθαρίστε ότι θα γίνουν αλλαγές

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να γίνει σαφής η πρόθεσή σας να πραγματοποιήσετε αλλαγές στο οικογενειακό πρόγραμμα. Διαλέξτε μια ημέρα χωρίς πολλές υποχρεώσεις –με τη λιγότερη δηλαδή ένταση- και συγκαλέστε "οικογενειακό συμβούλιο". Ενημερώστε τα παιδιά, ξεκάθαρα και γλυκά, αλλά χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης, ότι στο εξής το πρόγραμμα και οι συνήθειες αλλάζουν. Εξηγήστε με απλότητα ότι «σκέφτεστε να προσπαθήσετε όλοι μαζί έναν καινούριο τρόπο να περνάτε τα απογεύματα, χωρίς τσακωμούς και άγχος» . Τονίστε ότι ο σκοπός είναι να αποφύγετε το άγχος και τις εντάσεις –αν δεν γίνει πλήρως αντιληπτό ότι ο σκοπός είναι να είστε όλοι χαρούμενοι και ήρεμοι, τα παιδιά ίσως θεωρήσουν την εξαγγελία αλλαγών κάπως… καθεστωτική και αντιδράσουν.

Βήμα δεύτερο: Εξηγήστε ποιοι είναι κανόνες

Αφού συμφωνήσετε ότι οι αλλαγές γίνονται για το καλό όλων πρέπει να ανακοινώσετε -όχι σαν αξιωματικοί του στρατού, αλλά σαν γονείς- τους νέους κανόνες της οικογενειακής καθημερινότητας. Ζητήστε απ’ το κάθε παιδί αυτό που θέλετε να κάνει απ’ τη στιγμή που μπαίνει στο σπίτι μετά το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό μέχρι την ώρα που θα ξαπλώσει. Θεσπίστε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει χρόνο αποσυμπίεσης-διάβασμα-ξεκούραση-προετοιμασία της επόμενης ημέρας και ύπνο.

Ξεκαθαρίστε ότι η τηλεόραση, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ή ο υπολογιστής απαγορεύονται πριν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και βάλτε ένα χρονικό όριο για την περαίωση των υποχρεώσεών τους, ώστε να πάνε στο κρεβάτι μια λογική ώρα που θα τους επιτρέψει να κοιμηθούν, τουλάχιστον, ένα πλήρες οκτάωρο.

Βήμα τρίτο: Κάντε συμφωνία για τα διαλείμματα

Είναι σημαντικό να δώσετε λίγο χρόνο «αποσυμπίεσης» μετά το σχολείο. Αφήστε για λίγο το παιδί να χαλαρώσει όταν επιστρέψει σπίτι –μ’ αυτό τον τρόπο το διάβασμα θα είναι πιο αποδοτικό. Απλώς θα πρέπει αυτός ο χρόνος να είναι στο πλαίσιο της συμφωνίας σας και να επιμείνετε στη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Συνήθως τα παιδιά αποσυγκεντρώνονται έπειτα από μια, το πολύ, ώρα προσεκτικού διαβάσματος. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέσετε το παιδί να διαβάσει επί δύο ή τρεις ώρες χωρίς διάλειμμα. Χωρίστε τα μαθήματα σε κατηγορίες και ορίστε διαλείμματα. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορείτε να κάνετε μαζί: αφήστε το παιδί να διαλέξει ποιο μάθημα προτιμά να κάνει πρώτο, ποιο δεύτερο κ.ο.κ., εκείνο ξέρει καλύτερα από ‘σας. Στη συνέχεια, συμφωνήστε πότε και για πόση ώρα θα κάνει διάλειμμα. Ένα δεκάλεπτο διάλειμμα ανά μία ώρα διαβάσματος είναι ό,τι πρέπει για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

Βήμα τέταρτο: Ορίστε χρόνο προετοιμασίας για την επόμενη μέρα

Όταν τα παιδιά τελειώσουν με τα μαθήματα, είναι η κατάλληλη στιγμή να προετοιμαστείτε για την επόμενη ημέρα. Η διαδικασία ανάληψης ευθυνών (ενθαρρύνετέ τα να φτιάξουν μόνα την τσάντα τους και να βρουν τα ρούχα που θα φορέσουν) θα βοηθήσει στη διαδικασία αυτονόμησής των παιδιών. Ταυτόχρονα, αυτό το στάδιο θα ρίξει τους τόνους και η μετάβαση στον βραδινό ύπνο θα γίνει ευκολότερα. Αν, ας πούμε, περισσέψει χρόνος στα παιδιά μετά το διάβασμα, προτιμήστε να τα αφήσετε να παίξουν και, λίγο πριν πέσουν για ύπνο, να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα.  

 

Βήμα πέμπτο: Φτιάξτε ένα πρόγραμμα ύπνου

Για τους περισσότερους γονείς η ώρα του ύπνου είναι μια ώρα δύσκολη. Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ποια είναι τα επιτρεπόμενα όρια από την αρχή. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου και επιμείνετε, ούτως ώστε να τηρείται. Ξεκινήστε τη διαδικασία μπάνιου/τουαλέτας κ.λ.π. τουλάχιστον μισή ώρα πριν, ώστε η μετάβαση να γίνεται ομαλά και χωρίς καυγάδες. 

Όπως σε κάθε παιδαγωγική διαδιακασία το κλειδί είναι τόσο η επιμονή, όσο και η κατανόηση. Προσαρμοστείτε στις ανάγκες και την προσωπικότητα των παιδιών σας και δείξτε ευελιξία ως προς το πρόγραμμα που θα φτιάξετε. Κανείς δεν πείστηκε ποτέ από την καταπίεση. Προσπαθήστε να τηρηθούν οι κανόνες με υπομονή κι επιμονή, αλλά με τα αυτιά και τα μάτια σας ανοιχτά στις ανάγκες των παιδιών. 

Οι συμβουλές προέρχονται από το empoweringparents.com.

v