Δύο παιδιά, ένα δωμάτιο

Δύο παιδιά, ένα δωμάτιο

Ένα ερώτημα που προβληματίζει πολλούς γονείς δίδυμων παιδιών είναι αν θα ήταν καλύτερο να έχει κάθε παιδί το δικό του δωμάτιο.

Σας διαβεβαιώνω ότι όταν τα μωρά σας είναι πολύ μικρά, είναι σίγουρα καλύτερα να τα έχετε μαζί στο ίδιο δωμάτιο, αφενός γιατί σ’ αυτή την ηλικία δεν ενοχλούνται από το κλάμα του άλλου μωρού και αφετέρου γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τρέχετε συνέχεια από το ένα παιδί στο άλλο.

Αν και πολλά δίδυμα αδέλφια μένουν στο ίδιο δωμάτιο από τη μέρα που γεννιούνται, το θέμα του χωριστού δωματίου αρχίζει να τίθεται όταν τα παιδιά εκφράσουν την ανάγκη του δικού τους προσωπικού χώρου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει μετά την ηλικία των 4 ετών.

Τι γίνεται, όμως, όταν το σπίτι δεν διαθέτει τη δυνατότητα της τρίτης κρεβατοκάμαρας; Αλλάζουμε σπίτι; Φυσικά, όχι! Δημιουργούμε ένα κοινό δωμάτιο στο οποίο ο ρόλος των παιδιών μας θα είναι συμπληρωματικός για τα σχολικά τους χρόνια.

Το πιο πιθανό είναι ότι τα αδέρφια θα θέλουν να είναι μαζί, κυρίως αν επιλέξετε να χωρίσετε τα διδυμάκια σας στο σχολείο. Καλό είναι, όμως, να ρωτήσετε τα ίδια τα παιδιά για το πώς αισθάνονται. Η μια κόρη μου δεν ήθελε να μείνει μόνη της, γιατί έβλεπε κακά όνειρα, επομένως ένιωθε ασφάλεια με την αδελφή της. Η άλλη μου κόρη έδωσε μια πιο ορθολογική απάντηση: «Αν είχα αδελφό, δεν θα ήθελα να μοιράζομαι το δωμάτιο μου, τώρα με την αδελφή μου είναι αλλιώς!» 

Ύπνος, διάβασμα, παιχνίδι

Το δωμάτιο δεν είναι μόνο ο χώρος όπου τα παιδιά κοιμούνται και ξυπνάνε, αλλά εκεί παίζουν, μαθαίνουν, εξερευνούν και διαβάζουν. Γι’ αυτό, φροντίζουμε να δημιουργήσουμε δύο βασικούς υπο-χώρους: του ύπνου και του γραφείου/ βιβλιοθήκης.

Όσον αφορά στον ύπνο, τα δικά μου δίδυμα προτίμησαν να κοιμηθούν σε διώροφο κρεβάτι. Το διώροφο κρεβάτι δεν ήταν μόνο λειτουργικό, αλλά αποτέλεσε και αντικείμενο παιχνιδιού. Τους θύμιζε ένα παλάτι στο οποίο περνούσαν πολλές ώρες παιχνιδιού! Η ξύλινη σκάλα τα ενθάρρυνε στο φανταστικό τους παιχνίδι. Η αναρρίχηση ικανοποιούσε την ενστικτώδη ανάγκη της μιας κόρης μου για περιπέτεια, για κατάκτηση και φανταστική απόδραση από τον κόσμο των μεγάλων. Επιπλέον, η εξοικονόμηση χώρου που εξασφαλίζει ένα διώροφο κρεβάτι είναι πολύ βασική, ενώ μπορείτε να τα βρείτε σε ιδιαίτερα μεγάλη ποικιλία.

Τα παιδιά πρέπει απαραίτητα να έχουν τη βιβλιοθήκη και το γραφείο τους, όπου θα συγκεντρωθούν για να διαβάσουν, να ζωγραφίσουν και να γράψουν. Βέβαια, όταν ζητήσουν να διαβάσουν χωριστά, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα. Ωστόσο, η εικόνα της βιβλιοθήκης θα τα εμπνεύσει να ανακαλύψουν τις δυνατότητες του βιβλίου και τη γοητεία του λόγου. Με τα σωστά ερεθίσματα, προτού ακόμα συμπληρώσουν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να αγαπούν το διάβασμα.

Οργανώστε δωμάτιο για δύο

Μερικές πρακτικές προτάσεις οργάνωσης ενός δωματίου μοιρασμένου στα δύο, είναι οι παρακάτω:

Αντιμετωπίζουμε το δωμάτιο με ευελιξία, χωρίς να το παραγεμίζουμε με έπιπλα, ενθαρρύνοντας έτσι την ανάπτυξη των ατομικών τους επιλογών. Απαραίτητα, όμως, είναι τα μπαούλα, είτε για την αποθήκευση των παιχνιδιών είτε για να λειτουργήσουν ως διαχωριστικά μικρο-έπιπλα.

Μπορούμε να καλύψουμε όλο τον τοίχο που βρίσκεται η μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο, με μία μακριά κουρτίνα που θα πιάνει από άκρη σ’ άκρη. Ένας τέτοιος «υφασμάτινος» τοίχος σε συνδυασμό με τη μοκέτα θα δημιουργήσει στα παιδιά την αίσθηση του καταφύγιου και θα τους θυμίσει την καλοκαιρινή σκηνή της κατασκήνωσης.

Σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά αναπτύσσουν την αυτοεκτίμησή τους όταν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τι θα φορέσουν, τι θα φάνε, τι θα παίξουν. Γι’ αυτό, στερεώστε γάντζους στο ύψος του παιδιού ώστε να μπορεί να κρεμάει τα ρούχα του, και με ξύλινα γράμματα γράψτε το όνομά του έξω από το φύλλο της ντουλάπας με τα δικά του ρούχα.

Ο καθρέφτης είναι απαραίτητος για να μάθουν το σώμα τους, όπως επίσης και οι πίνακες έκφρασης για να κρεμούν τις δημιουργίες τους ή τα μηνύματα τους. 

Είναι αλήθεια πως όσο μεγαλώνουν τα διδυμάκια μας, καθένα από αυτά αποκτά τις δικές του προτιμήσεις, ωστόσο ένα ευχάριστο, προσιτό δωμάτιο, όσο μικρό κι αν είναι, μπορεί να υπηρετήσει τη φαντασία τους και να καλύψει την ανάγκη τους για ιδιωτική ζωή, αρκεί να φανείτε δημιουργικοί και να ακούσετε προσεκτικά τη γνώμη των παιδιών σας.

B..................................................................................................................

v