Fajita με κοτόπουλο ή μοσχάρι (και ρύζι)
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες)
8 έτοιμες πίτες Fajitas (πωλούνται στα super market μόνες τους ή σε πακέτο με άλλα υλικά για fajita). Eναλλακτικά μπορείτε να πάρετε τσιπς τορτίγιας και αντί να τυλίξετε το μείγμα να τα ανακατέψετε με αυτό
½ κιλό μοσχαρίσια φιλετάκια ή φιλετάκια κοτόπουλου (ψιλοκομμένα) – τα οποία θα έχετε ήδη ξεπαγώσει από το βράδυ.
1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε λωρίδες) και 1 μικρό φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 πράσινη, 1 κόκκινη και 1 πορτοκαλί πιπεριά (κομμένες σε λωρίδες)
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές του γλυκού τσίλι σε σκόνη
1 κουταλιά του γλυκού ρίγανη
Λίγο φρέσκο κόλιανδρο
2 μεγάλες ντομάτες πολύ ψιλοκομμένες
Λίγο αλάτι και πιπέρι
Ένα βαζάκι sour cream
Ένα βαζάκι έτοιμη guacamole
Ελαιόλαδο
1 φακελάκι κίτρινο ρύζι που βράζει γρήγορα
Τι θα κάνετε: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και στην πιο δυνατή φωτιά, θα τσιγαρίσετε με το σκόρδο το κρέας (ή το κοτόπουλο) και όταν ασπρίσει θα προσθέσετε τις κομμένες πιπεριές και το κρεμμύδι. Όταν αρχίσουν να μαραίνονται θα ρίξετε από πάνω το αλάτι, το πιπέρι, την ρίγανη και το τσίλι σε σκόνη και θα συνεχίσετε το τσιγάρισμα (θα σας πάρει συνολικά 15 λεπτά). Όταν θα είναι έτοιμα τοποθετήστε τα σε ένα μεγάλο πιάτο. Ταυτόχρονα βάλτε το ρύζι να βράζει (σε 10 λεπτά πρέπει να έχει ήδη ετοιμαστεί). Σε ένα μπολ ανακατέψτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον φρέσκο κόλιανδρο, προσθέτοντας λίγο αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετήστε την sour cream και σε ένα τρίτο την σάλτσα guacamole. Τυλίξτε στις fajitas το κρέας με τα λαχανικά, προσθέστε όση ντομάτα, sour cream ή guacamole σος θέλετε και, μαζί με το ρύζι σε ένα άλλο μπολ, το μεξικάνικου τύπου γεύμα σας είναι έτοιμο!
Tip: Για ακόμα πλουσιότερη γεύση προσθέστε μέσα στην ζεστή fajita τριμμένο τυρί τσένταρ!
Σολομός στο γκριλ με pesto και πουρέ πατάτας
Τι θα χρειαστείτε
Φιλέτα φρέσκου σολομού (ανάλογα με τα άτομα)
4-5 μέτριες πατάτες
Ένα μικρό ματσάκι άνηθο
1 βαζάκι σάλτσα pesto (εξαιρετική pesto στα ψυγεία του Βασιλόπουλου)
Αλάτι και πιπέρι
Ένα μεγάλο λεμόνι
Βούτυρο
Λίγο γάλα
Τι θα κάνετε: Ανάβετε τον φούρνο στην μέγιστη θερμοκρασία του γκριλ για δέκα λεπτά. Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και βάζετε νερό να βράζει. Κόβετε το λεμόνι σε φέτες και το απλώνετε πάνω στον σολομό. Τοποθετείτε τις φέτες σολομού με το λεμόνι και λίγο αλατοπίπερο σε ένα ταψάκι και μετά στο γκριλ και τις αφήνετε να ψηθούν στην μέγιστη θερμοκρασία για 20 λεπτά. Ωστόσο έχετε βάλει τις πατάτες να βράσουν και όταν μαλακώσουν πολύ τις στραγγίζετε, τις επανατοποθετείτε στην κατσαρόλα χαμηλώνοντας το μάτι στο μισό (ίσως και λιγότερο αν η κουζίνα σας είναι δυνατή) και αρχίζετε να τις λιώνετε με ένα πιρούνι προσθέτοντας σιγά-σιγά γάλα μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ο πουρές. Προσθέτουμε και μία κουταλιά βούτυρο (και όσο αλάτι θέλουμε) και συνεχίζουμε με μία ξύλινη κουτάλα να ανακατεύουμε τον πουρέ, έχοντας χαμηλώσει και την φωτιά στο ελάχιστο. Όταν είναι πλέον σχεδόν έτοιμος ρίχνουμε μέσα και μία μεγάλη τσιμπιά τριμμένο άνηθο. Ανακατεύουμε λίγο ακόμα και τον βγάζουμε από το μάτι. Όταν είναι έτοιμα και τα φιλέτα του σολομού, βγάζουμε την φέτα λεμόνι και απλώνουμε πάνω από κάθε φιλέτο μία κουταλιά από την σάλτσα pesto. Το γεύμα μας είναι έτοιμο!
Tip: Αν δεν σας αρέσει το pesto, μπορείτε πριν ψήσετε τον σολομό, να τοποθετήσετε πάνω από κάθε φέτα μία ροδέλα ντομάτα και μία ροδέλα κρεμμύδι και να τον αφήσετε να ψηθεί με αυτά. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ζουμερό, αλλά στο σερβίρισμα μπορεί να χρειαστεί και λίγο στιμμένο λεμόνι.
Κοτόπουλο με ζυμαρικά α λα πουτανέσκα
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες)
1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό (κάποιο που να βράζει γρήγορα)
½ κιλό φιλετάκια κοτόπουλο κομμένα σε μικρά κομμάτια (που πρέπει να έχει ξεπαγώσει από το βράδυ)
Αλάτι και πιπέρι
6 ψιλοκομμένες αντσούγιες (θα τις βρείτε στο super market σε βαζάκι με ελαιόλαδο)
Ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
1 κουτί ψιλοκομμένα ντοματάκια
Μισό βαζάκι μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες και χωρίς κουκούτσια
3 κουταλιές της σούπας κάπαρη
1 καυτερή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μικρά κομματάκια
Ψιλοκομμένος μαϊντανός για γαρνίρισμα
Τι θα κάνετε: Καταρχήν βάζετε τα ζυμαρικά να βράζουν για να είναι έτοιμα σε 20’. Αφού πλύνετε λίγο τα φιλετάκια κοτόπουλου τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Σε ένα βαθύ τηγάνι που θα έχει ζεστάνει το λάδι σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε το κοτόπουλο και τις αντσούγιες μέχρι το κοτόπουλο να ασπρίσει, για τρία περίπου λεπτά. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα (το σκόρδο, τα ντοματάκια, τις ελιές, την κάπαρη και την κόκκινη πιπεριά). Μαγειρεύετε ακόμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα και το κοτόπουλο να έχει μαγειρευτεί καλά. Ανακατέψτε μαζί με τα ζυμαρικά που θα είναι έτοιμα και γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Tip: Λίγη τριμμένη παρμεζάνα ή μυζήθρα ενισχύει πάντα κάθε πιάτο με ζυμαρικά.
Ζυμαρικά ολικής άλεσης με τονοσαλάτα
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες)
1 κουτί ζυμαρικά ολικής άλεσης (κατά προτίμηση φαρφάλες ή fussili)
2 κονσέρβες τόνο σε νερό (ή τόνο σε σαλάτα τύπυ Mexicana αν δεν θέλετε να προσθέσετε τα παρακάτω)
1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
1 μικρή κονσέρβα κόκκινα φασόλια
1 μικρή κονσέρβα αρακά
1 χούφτα κουκουναρόψιχα
½ βαζάκι πράσινες ελιές ψιλοκομμένες, χωρίς κουκούτσι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο τριμμένο καρότο
1 μεγάλη σφιχτή ντομάτα
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Τι θα κάνετε: Είναι τόσο εύκολο που μοιάζει αστείο: Καταρχήν βράζετε τα ζυμαρικά για να είναι έτοιμα όταν θα τα ανακατέψετε με τα υπόλοιπα. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και την ντομάτα. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα τα τοποθετείτε σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνετε μέσα τον τόνο, το καλαμπόκι, τα φασόλια, τον αρακά, τις ελιές (στραγγισμένα), το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε πολύ καλά και είναι έτοιμο! Για μια μέρα αποτοξίνωσης από το κρέας είναι ένα ιδανικό πιάτο.
Tip: Αν δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας και βάρους, δύο μεγάλες κουταλιές μαγιονέζας θα νοστιμέψουν το πιάτο σας ακόμα περισσότερο.
Σπανακόρυζο
Τι θα χρειαστείτε (4 μερίδες)
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο (από την προηγούμενη)
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους
1 πράσο ψιλοκομμένο1 ντομάτα ψιλοκομμένη
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1 ματσάκι άνηθο
χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τι θα κάνετε: Χοντροκόβετε το σπανάκι. Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το ξερό κρεμμύδι και το πράσο για 3-4΄ μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτετε το σπανάκι, την ψιλοκομμένη ντομάτα και πασπαλίζετε το ρύζι. Ανακατεύετε να μαραθούν ελαφριά. Προσθέτετε 1 ποτήρι νερό. Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για 20 λεπτά. Τέλος πουδράρετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο. Στίβετε τα λεμόνια. Ανακατεύετε και σερβίρετε.
(συνταγή από www.argiro.gr)