Τι να λέτε στα παιδιά για να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους

Τι να λέτε στα παιδιά για να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους

Σε όλους αρέσουν τα κομπλιμέντα, όμως τα παιδιά έχουν ανάγκη να ακούν καθημερινά από τους γονείς τους λόγια επιβεβαίωσης. Με τα λόγια αυτά τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους, αλλά και ο δεσμός τους με τους γονείς. Δείτε, λοιπόν, τι μπορείτε να λέτε συχνά στα παιδιά σας για να τα φέρετε ακόμα πιο κοντά σας:

«Μου αρέσει να σε βλέπω να παίζεις!»

Μην πέφτετε στην παγίδα να συγχαίρετε το παιδί μόνο όταν πετυχαίνει κάτι. Επαινέστε τις προσπάθειές του, είτε πρόκειται για το παιχνίδι του σε κάποια αθλητική ομάδα, είτε για παιχνίδι στο δωμάτιό του με τους φίλους του. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει ότι δεν μετρά πάντα το αποτέλεσμα, αλλά και η προσπάθεια.

«Είμαι τόσο χαρούμενη που περάσαμε τόσο χρόνο μαζί σήμερα!»

Αν δεν κάνουμε συχνά προσπάθεια να έρθουμε πιο κοντά με τα παιδιά μας, κάποια στιγμή θα στραφούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Όταν το παιδί επιλέγει να περνά χρόνο με την μαμά ή τον μπαμπά, επαινέστε το για αυτή του την επιλογή. Δώστε του να καταλάβει ότι εκτιμάτε την προσπάθειά του να σας προσεγγίσει.

«Μπράβο σου που το κατάφερες όλο αυτό μόνος σου»

Κάθε φορά που το παιδί κάνει ένα βήμα προς την αυτονόμηση και την ανεξαρτησία του, να αναγνωρίζετε αυτήν του την προσπάθεια, ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνει 100%.

«Μου αρέσουν οι φίλοι σου»

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς χάνουν την επιρροή που είχαν αναφορικά με τους φίλους τους. Όταν, λοιπόν, το παιδί φέρνει στο σπίτι φίλους, τους οποίες εγκρίνετε, πείτε το! Ακόμα κι αν δεν το δείχνει, το παιδί έχει ανάγκη την έγκρισή σας. Και θα ακούσει την γνώμη σας για τους φίλους του, όταν παρουσιάζεται με τον σωστό τρόπο.

«Δείχνεις πολύ όμορφη /-ος σήμερα»

Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι να τους δημιουργήσουν μια υγιή εικόνα για το σώμα τους. Όταν επαινείτε ένα χαρακτηριστικό που το παιδί δεν μπορεί να αλλάξει, π.χ. το χρώμα των ματιών του ή τον σωματότυπό του, στέλνετε στο παιδί το μήνυμα ότι η ομορφιά είναι κάτι που είτε έχεις είτε όχι. Αντίθετα, συγχαρείτε το παιδί για το ωραίο του χτένισμα, για τις επιλογές του στα ρούχα και για το λαμπερό του χαμόγελο –πράγματα, δηλαδή, που μπορεί να ελέγξει.

«Ευχαριστώ για την συμπεριφορά σου σήμερα»

Αργά ή γρήγορα όλοι πρέπει να κάνουν πράγματα που δεν θέλουν. Δώστε στο παιδί να καταλάβει πως η συμπεριφορά έχει σημασία, ακόμα κι όταν βρίσκεται κανείς σε μία δυσάρεστη κατάσταση.

«Πόσο φοβερό είναι που το έμαθες αυτό;»

Τα παιδικά χρόνια και η εφηβεία έχουν πολλά ορόσημα. Μην τα αφήνετε να περνούν απαρατήρητα. Όταν το παιδί μαθαίνει μία δύσκολη μαθηματική έννοια ή κάτι καινούργιο που θα το βοηθήσει να προχωρήσει στην εκπαίδευσή του, μοιραστείτε την χαρά του με ενθουσιασμό. Μοιραστείτε τα επιτεύγματά του!

«Με εμπνέεις»

Υπάρχουν φορές που τα παιδιά νιώθουν ότι είναι πιο ασήμαντα από εσάς. Ότι χρωστούν τα πάντα σας εσάς. Καλό είναι, λοιπόν, συχνά να τους θυμίζετε πως όσο σημασία έχετε εσείς στην ζωή τους, άλλη τόση έχουν εκείνα στην δική σας. Πείτε τους πόσο εκτιμάτε την δημιουργικότητα και την ενέργειά τους και πόσο θετική επιρροή αποτελούν στην ζωή σας.

«Είσαι πολύ καλός αδελφός / καλή αδελφή»

Οι σχέσεις των αδελφών πολύ συχνά έρχονται σε ρήξη. Όταν, λοιπόν, βλέπετε τα παιδιά να κάνουν προσπάθειες για να τα ξαναβρούν, επαινέστε τα γι'αυτό. Το ίδιο να κάνετε όταν βλέπετε ότι βρίσκουν τρόπο να αποφεύγουν καβγάδες και να λύνουν την διαφωνία τους ειρηνικά.

«Χαίρομαι τόσο πολύ που είσαι το παιδάκι μας!»

Οι κακές μέρες έρχονται και φεύγουν. Τα παιδιά μεγαλώνουν και αλλάζουν, αλλά το παιδί σας χρειάζεται να νιώθει ασφαλές στην θέση που έχει στην οικογένεια. Καθώς πηγαίνει στο σχολείο, κερδίζει την ανεξαρτησία του και σταδιακά φεύγει από το σπίτι, πρέπει να ξέρει ότι πάντα θα κρατά μια ξεχωριστή θέση τόσο στην καρδιά σας όσο και στην οικογένειά σας.

Πηγή: Familyshare

v