Πανελλήνιες: Σωστή διατροφή για… αποτελέσματα

Πανελλήνιες: Σωστή διατροφή για… αποτελέσματα

Για τους περισσότερους έφηβους που βιώνουν το στρες των πανελλήνιων εξετάσεων, το φαγητό αποτελεί καταφύγιο και ίσως μία από τις ελάχιστες απολαύσεις, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Και οι μαμάδες δεν χάνουν ευκαιρία να ικανοποιήσουν τα αγχωμένα τους βλαστάρια με τις αγαπημένες τους λιχουδιές που νομίζουν πως «έχουν ανάγκη».

Ωστόσο, αυτό το μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να είναι αρκετό για να «βάλουν» οι τελειόφοιτοι πολλά κιλά, τα οποία όχι μόνο επιβαρύνουν την υγεία τους, αλλά θα τους κάνουν τη ζωή δύσκολη το καλοκαίρι που θα ετοιμάζονται για τις πρώτες τους «ενήλικες» διακοπές.

Ο διαιτολόγος-διατροφολόγος κ. Βασίλης Παπαμίκος και η ειδική παθολόγος κ. Αναστασία Μοσχοβάκη περιγράφουν, μέσα από άρθρα τους στο Iatronet.gr, ποιες τροφές ωφελούν πραγματικά τους μαθητές κατά την περίοδο των εξετάσεων και με τι πρόγραμμα πρέπει να καταναλώνονται.

Tροφές για διαύγεια

Τρία βασικά χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η διατροφή του εφήβου κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων εξετάσεων: Ομαλή πρόσληψη υγρών, τακτικά και ελαφρά γεύματα και καλό πρωινό πριν από κάθε εξέταση. Στα γεύματα αυτά πρέπει, οπωσδήποτε, να εμπεριέχονται συγκριμένες βιταμίνες και ουσίες που σχετίζονται με την πνευματική διαύγεια. Αυτές είναι:

Λαχανικά... και κυρίως σπανάκι, ντομάτες, πράσινες πιπεριές, λάχανο, πατάτες, ραπανάκια, καρότα, κουνουπίδι

Ψάρια... και κυρίως τόνος, σολομός, λαυράκι, σαρδέλα, πέστροφα, σκουμπρί, φαγκρί, ρέγκα

Ελαιόλαδο, ελιές αλλά και ξηροί καρποί (ιδίως φιστίκια).

Φρούτα... και κυρίως μύρτιλα, ρόδια, πορτοκάλια, μπανάνες και βερίκοκα.

Γαλακτοκομικά: Δύο με τρεις μερίδες ανά ημέρα

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας: Άπαχα κομμάτια κρέατος, από κοτόπουλο, χοιρινό ή μοσχάρι.

Υγιεινά γεύματα

Σημασία στο διατροφικό πρόγραμμα αυτών των ημερών έχει, επίσης, και ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύονται τα γεύματα. Η κ. Μοσχοβάκη, σε σχετικό άρθρο της, επισημαίνει:

  • Μαγειρεύετε τα γεύματα επαρκώς χωρίς προσθήκη υπερβολικών μπαχαρικών και ιδανικά χωρίς να τα τσιγαρίζετε.
  • Πλένετε καλά φρούτα και σαλάτες.
  • Αποφύγετε την προσθήκη λιπαρών (ιδιαίτερα κορεσμένων) στα φαγητά.
  • Αυξήστε τα όσπρια σε εβδομαδιαία βάση. Οι πρωτεΐνες τους έχουν τεράστια βιολογική αξία, ενώ η στέρησή τους επηρεάζει δυσμενώς όλα σχεδόν τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και δη του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού, του νευρικού και του γαστρεντερικού.
  • Ψήστε το κρέας στο γκριλ και ιδανικά συνοδεύστε το με λαχανικά, ιδιαιτέρως με σπανάκι.
  • Αποφύγετε να προσφέρετε στα παιδιά γλυκά αυτές τις μέρες, καθότι αυτά, πέρα από την μεγάλη θερμιδική τους πυκνότητα, αποτελούν συνήθως συνδυασμό ζάχαρης και λιπαρών, δρώντας επιβαρυντικά στην προσπάθεια για συγκέντρωση και προκαλώντας υπνηλία. 
v